Τα δαχτυλίδια του Κρόνου σχηματίστηκαν πριν από 4,4 δισ. χρόνια

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 Ετικέτες

Τα δαχτυλίδια του Κρόνου σχηματίστηκαν πριν από 4,4 δισ. χρόνια

Το ερώτημα «πόσο χρονών μπορεί να είναι τα δαχτυλίδια του Κρόνου» απασχολούσε τους επιστήμονες για πολύ καιρό. 

Ορισμένοι πιστεύουν ότι δημιουργήθηκαν πριν από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, χάρη στη συσσώρευση υλικού, ενδεχομένως από ένα κατεστραμμένο φεγγάρι. 

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, που ήρθαν στο φως από το διαστημόπλοιο Cassini, τα δαχτυλίδια του Κρόνου είναι μάλλον ακόμη αρχαιότερης προέλευσης… για την ακρίβεια 4,4 δισεκατομμυρίων ετών! 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο Nature News, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο βρήκαν ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου δεν είναι και τόσο «ικανοί» στη συσσώρευση υλικού. 

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι αν οι δακτύλιοι ήταν μέχρι 4,4 δισεκατομμυρίων ετών, τότε θα έπρεπε να έχουν μαυρίσει, καθώς θα «συνέλεγαν» σωματίδια από κάπου αλλού στο ηλιακό μας σύστημα. 

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο ρυθμός συσσώρευσης ήταν περίπου 40 φορές πιο αργός απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Αυτό εξηγεί, γιατί είναι τόσο «καθαροί», παρά την ηλικία τους. 

«Αν το πρόβλημα ρύπανσης δεν είναι τόσο σοβαρό, τότε οι δακτύλιοι θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο προτού γίνουν μαύροι» εξήγησε ο Dr Phillip Nicholson, πλανητικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, ο οποίος μίλησε στο Nature News. 

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Dr Sascha Kempf, πλανητικό επιστήμονα στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο. 

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από το διαστημόπλοιο Cassini της NASA, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο. 

Ο Dr Kempf και οι συνεργάτες του βρήκαν, ότι μέσα σε επτά χρόνια οι δακτύλιοι είχαν συγκεντρώσει μόλις 140 σωματίδια από κάπου αλλού στο ηλιακό σύστημα. 

Ο ρυθμός αυτός (20 σωματίδια το χρόνο) ήταν 40 φορές πιο αργός απ’ ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες, κάτι που εξηγεί γιατί ο Κρόνος είναι λιγότερο «σκονισμένος» απ’ ό,τι πίστευαν αρχικά οι ειδικοί. Εξηγεί ακόμη την άποψη που θέλει, οι δακτύλιοι να είναι ακόμη μεγαλύτερης ηλικίας, περίπου 4,4 δισεκατομμυρίων ετών. 

«Οι δακτύλιοι μπορεί να είναι από 3 έως 10 φορές πιο “ηλικιωμένοι” απ’ ό,τι πιστεύαμε» είπε ο Dr Larry Esposito από το πανεπιστήμιο Boulder στο Κολοράντο. 

Ένα από τα βασικά αποδεικτικά στοιχεία, για το γεγονός ότι τα δαχτυλίδια του Κρόνου είναι τόσο παλιά, προέρχεται από την αφθονία του νερού-πάγου στη σύνθεσή τους. Η ποσότητα είναι τέτοια, που υποδηλώνει ότι πρέπει να έχει σχηματιστεί στο πρώιμο ηλιακό σύστημα, προσθέτει το δημοσίευμα. 

0 σχόλια :