Παράξενοι κρατήρες, «μεθυσμένα δέντρα», φλεγόμενοι πάγοι -Οταν ο πλανήτης συμπεριφέρεται περίεργα

Όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν μυστηριώδεις κρατήρες που εμφανίστηκαν ξαφνικά στη βόρεια Ρωσία δεν ήξεραν τι να υποθέσουν. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι να έχουν δημιουργηθεί από τη συσσώρευση μεθανίου που μαζευόταν για αιώνες με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη του εδάφους. 

Οι μυστηριώδεις τρύπες είναι μόνο ένα από μια σειρά παράξενων γεγονότων που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στον πλανήτη και σύμφωνα με επιστήμονες προκαλούνται από το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής. 

Σύμφωνα την έκθεση του David Biello του Scientific American, η θερμοκρασία στην Αρκτική ανεβαίνει περίπου δύο φορές γρηγορότερα από όσο ανεβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο του πλανήτη.

Οταν ο πλανήτης συμπεριφέρεται περίεργα  

«Σε κάποια φάση το έδαφος θα παγώσει κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί και δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτά που γνωρίζουμε τα τελευταία 100 χρόνια » δήλωσε στη Daily Mail ο γεωλόγος Guido Grosse. 

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στις λίμνες της Αρκτικής από όπου αποδεσμεύεται μεγάλη ποσότητα μεθανίου και θα μπορούσε να βάλει φωτιά ακόμα και σε πάγο. 

Τα «μεθυσμένα δέντρα» είναι ένα ακόμα φαινόμενο που προκαλείται επειδή το έδαφος μετατρέπεται σιγά σιγά σε λάσπη και έτσι τα φυτά αναπτύσσονται με κλίση προς μια πλευρά.Μερικά δέντρα επιβιώνουν έστω και αν διαβρώνεται το έδαφος άλλα όμως καταρρέουν.

Οταν ο πλανήτης συμπεριφέρεται περίεργα  

Η Nasa υποστηρίζει ότι στην Αρκτική έχουν συσσωρευτεί τεράστια αποθέματα οργανικού άνθρακα, από 1.400 έως 1.850 δισεκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι περίπου το μισό του συνόλου του εκτιμώμενου οργανικού άνθρακα που αποθηκεύεται στα εδάφη της Γης.

Οταν ο πλανήτης συμπεριφέρεται περίεργα  

Ο Charles Miller από την NASA εξηγεί ότι η τεράστια αυτή ποσότητα άνθρακα μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια επιδείνωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη «Η θερμότητα από την επιφάνεια της Γης απειλεί να κινητοποιήσει αυτές τις δεξαμενές άνθρακα και να απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, διαταράσσοντας την ισορροπία του άνθρακα στην Αρκτική σε τόσο μεγάλο βαθμό που θα επιδεινώσει πολύ την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Οταν ο πλανήτης συμπεριφέρεται περίεργα

0 σχόλια :