Η λίμνη Αώου βγαίνει εκτός καταφυγίου για να... προστατευτεί

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014 Ετικέτες

Η λίμνη Αώου βγαίνει εκτός καταφυγίου για να... προστατευτεί

Σε μια φαινομενικά παράλογη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η τεχνητή λίμνη στις πηγές του Αώου τίθεται εκτός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στο Μέτσοβο προκειμένου να προστατευτεί. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την αλιεία των ξενόφερτων κυπρίνων, οι οποίοι ανταγωνίζονται τα ενδημικά είδη.

Το φράγμα στο οροπέδιο Πολιτσές είχε δημιουργηθεί το 1987 από τη ΔΕΗ και η τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε πίσω του πληρώθηκε με νερό το 1990. Σε αυτήν συγκεντρώνονται τα νερά των πηγών του Αώου ποταµού και οι απορροές από το οροπέδιο Πολιτσών.

Από το 1994, με απόφαση του τότε νομάρχη Ιωαννίνων (αριθμ. 2251/18-7-1994 ΦΕΚ643 β), απαγορεύθηκε το κυνήγι στην περιοχή, ενώ αργότερα, καθώς ο βιότοπος της λίμνης θεωρήθηκε σημαντικός, εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Σύμφωνα όμως με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, την οποία υπέγραψε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Νικόλαος Ταγαράς, η ένταξη της λίμνης στις προστατευόμενες περιοχές προκάλεσε σύγχυση στην εφαρμογή των μέτρων διαχείρισης.

Σύμφωνα με την απόφαση η ένταξη της λίμνης στο Καταφύγιο είχε γίνει το 1991 χωρίς τη συγκατάθεση της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνθήκες ανταγωνισμού

Το υπουργείο επισημαίνει ότι στην τεχνητή λίμνη έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ του «εισαγόμενου» κυπρίνου και των ενδημικών ειδών του Αώου, όπως είναι η άγρια πέστροφα, η μπριάνα, η πλατίτσα και η καραβίδα του γλυκού νερού. Ο κυπρίνος αναπτύσσεται σε βάρος των υπολοίπων με κίνδυνο να τα εξαφανίσει.

Ήδη εδώ και χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο Μετσόβου διατύπωνε την αντίθεσή του στην ένταξη της λίμνης εντός των ορίων του καταφυγίου (απόφασή υπ' αριθμ. 187/1990), ενώ το 2011 ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου συμφώνησε στην τροποποίηση των ορίων του Καταφυγίου ώστε να μην περιλαμβάνεται σε αυτό η λίμνη των πηγών Αώου (Έγγραφό υπ' αριθμ. 539/25-11-2011).

Στόχος είναι να επιτραπεί ως διαχειριστικό μέσο η ερασιτεχνική αλιεία, με έλεγχο των συλλήψεων ψαριών. Όπως αναφέρουν στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου, σήμερα στη λίμνη επιτρέπεται η διεξαγωγή αθλητικών αγώνων ερασιτεχνικής αλιείας, όμως τα ψάρια που αλιεύονται καταμετρούνται και στη συνέχεια επανεισάγονται στη λίμνη. Ωστόσο, παραδέχονται ότι στην τεχνητή λίμνη Αώου η παράνομη αλιεία είναι σήμερα ανεξέλεγκτη και εκτιμούν ότι ο βιότοπος θα βελτιωθεί αν η αλιεία επιτραπεί, υπό όρους, με έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίσω από την απόφαση του ΥΠΕΚΑ για εξαίρεση της λίμνης από το Καταφύγιο βλέπουν σχέδια για δημιουργία υδατοδρομίου. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή Μετσόβου, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον ιδιωτών, οι οποίοι σχεδιάζουν να δρομολογήσουν υδροπλάνα στην περιοχή.

πηγη

0 σχόλια :