Ξεχασμένα φιαλίδια με τον ιό της ευλογιάς βρέθηκαν σε αμερικανικό εργαστήριο

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 Ετικέτες

Ξεχασμένα φιαλίδια με τον ιό της ευλογιάς βρέθηκαν σε αμερικανικό εργαστήριο

Φιαλίδια που περιείχαν τον ιό της ευλογιάς και χρονολογούνται από τη δεκαετία του '50 ανακαλύφθηκαν «ξεχασμένα» σε εργαστήριο κοντά στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας. Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα αμέλειας που αφορά σε θανατηφόρο παθογόνο μικροοργανισμό που εντοπίζεται σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις μέσα σε ένα μήνα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κάποιοι υπάλληλοι ανακάλυψαν τα φιαλίδια μέσα σε ένα χαρτοκιβώτιο την 1η Ιουλίου κάνοντας εκκαθάριση ενός παλαιού εργαστηρίου στην πανεπιστημιούπολη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στη Βηθεσδά του Μέριλαντ.

«Τα έξι γυάλινα φιαλίδια περιείχαν τον ιό της ευλογίας διατηρημένο σε ξηρή κατάψυξη κι ήταν σφραγισμένα με λιωμένο γυαλί. Φαίνονταν ανέπαφα και δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι υπάλληλοι του εργαστηρίου ή το κοινό βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος των CDC, Τομ Σκίνερ.

Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι, ενδεχομένως να μεταφέρθηκαν βιώσιμα δείγματα του ιού του άνθρακα σε ένα από τα εργαστήρια των CDC, το οποίο όμως δεν ήταν εξοπλισμένο για την διαχείρισή τους, εκθέτοντας έτσι δεκάδες υπαλλήλους του στο συγκεκριμένο παθογόνο.

«Τα φιαλίδια βρίσκονται υπό έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί αν τα δείγματα του ιού είναι βιώσιμα και μπορούν να κάνουν κάποιον να νοσήσει», είπε ο Σκίνερ και πρόσθεσε ότι ύστερα από αυτές τις εξετάσεις που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δύο εβδομάδες, τα δείγματα θα καταστραφούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός της ευλογιάς εξαλείφθηκε παγκοσμίως το 1977, όμως δείγματα του φυλάσσονται σε δύο χώρους αποθήκευσης για ερευνητικούς σκοπούς: στις εγκαταστάσεις των CDC στην Ατλάντα και στο Κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας, τα οποία αμφότερα παρακολουθούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ έχει ήδη ενημερωθεί για το συμβάν και αν τα δείγματα αποδειχθούν «βιώσιμα» θα καλέσει τον αμερικανικό φορέα να εποπτεύσει την καταστροφή τους. 

Πάντως ο αμερικανός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι, τα CDC βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το FBI για να διακριβώσει πότε και με ποιόν τρόπο παρασκευάστηκαν τα δείγματα και πως κατέληξαν ξεχασμένα στο εργαστήριο.

0 σχόλια :