Τα δέκα βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014 Ετικέτες

Τα δέκα βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο

Μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τον κόσμο; Μόνο αυτό μπορεί (και οφείλει) να κάνει. Οι άνθρωποι από αρχαιοτάτων χρόνων καταγράφουν τις σκέψεις τους σε τοίχους σπηλιών, παπύρους και αργότερα στο χαρτί. Δηλαδή στα βιβλία. Αυτά που σας συντρόφευαν στη βιβλιοθήκη της σχολής σας, στην παραλία, στο λεωφορείο, που σας άνοιξαν τους πνευματικούς ορίζοντες, που σας έκαναν να σκεφτείτε λίγο παραπάνω. Πολλές φορές, η δημοσίευση κάποιων σκέψεων, κατάφερε κάτι ακόμη περισσότερο από αυτό. Προκάλεσε ριζοσπαστικές αλλαγές και έτσι η κοινωνία έπαψε να είναι όπως παλιά (ή τουλάχιστον έγινε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση). Παρακάτω επιλέχθηκαν δέκα βιβλία που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο άλλαξαν τον κόσμο. Για την ακρίβεια την οπτική των ανθρώπων απέναντι σε αυτόν. 

Δείτε τα. 


«Πολιτεία», Πλάτωνας

Πολιτεία 


Ο Πλάτωνας ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, γι’ αυτό και πέρασε με άνεση στη λίστα των μεγάλων και κλασικών. Στην «Πολιτεία» περιγράφει τα βασικά ανθρώπινα ήθη και μια δίκαιη κοινωνία μέσα από διαλόγους με τους συγχρόνους του. Με λίγα λόγια, μιλάει για το δίκαιο και το άδικο, για τις αρχές της κοινωνικής οργάνωσης, για τα αποτυχημένα πολιτεύματα και για ένα σωρό άλλα. Ριζοσπαστικό και διαχρονικό.

«1984», Τζωρτζ Όργουελ

1984 


Πολύ πριν από τα τηλεοπτικά reality show – «κλειδαρότρυπες» και την εντατικοποίηση των φαινομένων παραβίασης της προσωπικής ζωής των ανθρώπων, ο Τζωρτζ Όργουελ έγραψε ένα ανατριχιαστικά προφητικό βιβλίο, που κατατάσσεται ανάμεσα στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πρόκειται για ένα πολιτικό μανιφέστο κατά του ολοκληρωτισμού, μία ελεγεία για τη χαμένη ελευθερία, ένα βαθιά αλληγορικό έργο. Όροι που αναφέρει, όπως ο «Μεγάλος Αδελφός» και το «Έγκλημα της Σκέψης» έμειναν στην αιωνιότητα. Γράφτηκε σε ένα ερημικό νησί στη Σκωτία, μεταφράστηκε σε 65 γλώσσες και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα. Ακόμη και αν δεν το έχετε ήδη διαβάσει, όποτε το κάνετε, να ξέρετε πως θα σας αλλάξει την οπτική που βλέπετε τα πράγματα (ή τουλάχιστον πρέπει να το κάνει). 

«Κάμα Σούτρα», Βατσιαγιάνα

Κάμα Σούτρα
 

Δίχως αμφιβολία το πιο πολυσυζητημένο βιβλίο ερωτικού περιεχομένου. Προέρχεται από την Ινδία και, χωρίς να είναι χυδαίο, ασχολείται με τη σεξουαλική ζωή και συμπεριφορά αντρών και γυναικών. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους τρόπους προσέγγισης του ερωτικού συντρόφου. Για την ακρίβεια, είναι το πρώτο βιβλίο του κόσμου που μιλά ανοιχτά για το σεξ. Περιγράφει 64 σεξουαλικές στάσεις αναλυτικότατα. Οι εικόνες (ζωγραφιές) προστέθηκαν αργότερα. Αποδίδεται στον βραχμάνο οραματιστή Βατσιαγιάνα και ο τόνος του είναι διδακτικός.  

«Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας», Ισαάκ Νεύτων

Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας 


Για το χατίρι των πιο πρακτικών, αλλά και για να μην ξεχνούν οι πιο ρομαντικοί την σπουδαιότητα των θετικών επιστημών, ο Ισαάκ Νεύτων και οι «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας» οφείλουν να έχουν μία θέση στη λίστα. Το βιβλίο θεμελιώνει με λεπτομέρειες δύο περιεκτικές και επιτυχημένες φυσικές θεωρίες του συγγραφέα. Τους νόμους της κίνησης, από τους οποίους αναπτύχθηκε η κλασική μηχανική, και τον νόμο της παγκόσμιας έλξης, ο οποίος περιγράφει τη θεμελιώδη δύναμη της βαρύτητας.  

«Η Ζούγκλα», Άπτον Σίνκλερ

Η Ζούγκλα 


Ένα σκληρό έργο εμπνευσμένο από τη δημοσιογραφική έρευνα του Άπτον Σίνκλερ για τις συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία ζωικών τροφίμων, που είχε ως αποτέλεσμα τη θέσπιση νομικών διατάξεων για τις προδιαγραφές παραγωγής. Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε σταθμό όχι μόνο για την καταξίωση του συγγραφέα αλλά και για την ιστορία του νατουραλιστικού, προλεταριακού μυθιστορήματος. 

«Κεφάλαιο», Καρλ Μαρξ

Κεφάλαιο
 

Το «Κεφάλαιο» του Καρλ Μαρξ γεννήθηκε σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων στο Σόχο, εν μέσω πολιτικών φιλονικιών και μιας προσωπικής τραγωδίας. Αποτελείται από τρεις τόμους. Ο πρώτος δημοσιεύτηκε το 1867. Επηρέασε σημαντικά στοχαστές, συγγραφείς και επαναστάτες, από τον Τζορτζ Μπέρναρντ Σο ως τον Λένιν. Ένα ευφυές και καλογραμμένο βιβλίο, που δεν είναι απλώς μια στεγνή οικονομική πραγματεία, αλλά μπορεί να διαβαστεί και σαν ένα γοτθικό μυθιστόρημα, οι ήρωες του οποίου υποδουλώνονται από το τέρας που οι ίδιοι δημιούργησαν, από τον καπιταλισμό. 

«Ο Πόλεμος των Κόσμων», Χέρμπερτ Τζωρτζ Γουέλς

Ο Πόλεμος των Κόσμων
 

Για εκείνους που λατρεύουν τα UFO και πιστεύουν πως δεν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν, είναι το κατάλληλο βιβλίο. Αποτελεί μία από τις πρώτες ιστορίες που περιγράφει με λεπτομέρειες μία σύγκρουση ανάμεσα στον άνθρωπο και σε μία εξωγήινη φυλή. Συγκεκριμένα, μιλάει για τις εμπειρίες ενός ανώνυμου αφηγητή που διασχίζει τα προάστια του Λονδίνου, καθώς η Αγγλία δέχεται επίθεση από Αρειανούς. Ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που εκδόθηκε το 1898 και άνοιξε το δρόμο σε μία ολόκληρη βιομηχανία, αυτή των sci-fi βιβλίων και ταινιών, που έχει μέχρι σήμερα φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο. 

«Το Δεύτερο Φύλο», Σιμόν Ντε Μποβουάρ

Το Δεύτερο Φύλο
 

Ένας ύμνος στην ανεξαρτησία της γυναίκας. Η σπουδαία Γαλλίδα συγγραφέας φιλόσοφος και σύντροφος του Σαρτρ, έγραψε το απόλυτο έργο για το φεμινιστικό κίνημα. Το «Δεύτερο Φύλο» κυκλοφόρησε το 1949. Αποτελεί ορόσημο της ιστορίας του γυναικείου κινήματος και αξίζει να διαβαστεί ξανά και ξανά. Δεν είναι λίγα άλλωστε ακόμη και σήμερα τα αναχρονιστικά περιστατικά σεξιστικού περιεχομένου και βίας εναντίον γυναικών σε πολλά σημεία του πλανήτη.  

«The Rules of Association Football», Εμπενίζερ Κόμπ Μόρλεϊ

The Rules of Association Football 


Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που αγαπιέται με πάθος. Έχει φανατικούς θαυμαστές και ο αντρικός (κυρίως) πληθυσμός είναι (συνήθως) στενά δεμένος μαζί του. Όμως χωρίς αυτό το βιβλίο, οι αγώνες θα ήταν κάτι σαν τσακωμοί μεταξύ βαρβάρων πάνω από μία μπάλα. Ουσιαστικά, με το «The Rules of Association Football», όπως λέει και ο τίτλος του, ορίστηκαν οι κανόνες για το σύγχρονο ποδόσφαιρο.  

«Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά», Χάριετ Μπίτσερ Στόου

Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά 


Πολύ πριν το «12 Χρόνια Σκλάβος», υπήρχε η «Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά». Το έργο διαδραματίζεται σε μια φυτεία στην πολιτεία του Κεντάκι. Ο ήρωας είναι ικανός, έξυπνος και τίμιος. Είναι όμως δούλος. Και τον πουλάνε σαν εμπόρευμα σε έναν απάνθρωπο τύπο. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1852 και είχε σημαντικό αντίκτυπο στην συμπεριφορά απέναντι στους Αφροαμερικανούς και τη δουλεία στις ΗΠΑ. Επίσης, ενέτεινε τη διαμάχη μεταξύ Βορρά και Νότου, η οποία οδήγησε στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Μάλιστα, ο αντίκτυπός του ήταν τόσο μεγάλος, ώστε, όταν ο Αβραάμ Λίνκολν συνάντησε τη συγγραφέα στην αρχή του εμφυλίου, λέγεται πως της είπε «Ώστε αυτή είναι η μικρή κυρία, που έκανε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο». Το πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του πουλήθηκαν 300.000 αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ και ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές βιβλίο του 19ου αιώνα μετά τη Βίβλο.

πηγη

0 σχόλια :