Πράσινη αποστολή στο διάστημα

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 Ετικέτες , ,

Πράσινη αποστολή στο διάστημα

Με στόχο να γίνει μία πλήρης και έγκυρη μελέτη σχετικά με τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα, η NASA αναμενόταν να εκτοξεύσει σήμερα τον δορυφόρο OCO-2 από τη βάση Βάντερμπεργκ της Καλιφόρνια, απόπειρα η οποία ωστόσο αναβλήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης.

Πριν από πέντε χρόνια, η NASA είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πραγματοποιήσει ανάλογη αποστολή, και τελικά ο πύραυλος συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό. 

Η αποστολή, κόστους 468 εκατ. δολαρίων, φιλοδοξούσε να μελετήσει τον σημαντικότερο «κινητήρα» της κλιματικής αλλαγής, το διοξείδιο του άνθρακα.  

Σημαντικό ποσοστό του CO2 απορροφάται από δέντρα και ωκεανούς, ενώ το υπόλοιπο αιωρείται στην ατμόσφαιρα, εγκλωβίζοντας την ηλιακή θερμότητα και θερμαίνοντας τον πλανήτη. 

Εκτιμάται ότι οι παρατηρήσεις μεγάλης ακρίβειας του OCO-2, όμως, θα επιτρέψουν στη NASA να αποκτήσει συνολική εικόνα της επιφάνειας της Γης, εντοπίζοντας σημεία τα οποία παράγουν ή απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.  

Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν -μελλοντικά, όταν δηλαδή πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του δορυφόρου για αυτόν τον σκοπό- θα είναι ικανά να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα στην πρόβλεψη μελλοντικών επιπέδων CO2 και των επιπτώσεών τους.

Πράσινη αποστολή στο διάστημα 

Πράσινη αποστολή στο διάστημα 

Πράσινη αποστολή στο διάστημα  

0 σχόλια :