Πώς δρουν τα «μαγικά μανιτάρια» στον εγκέφαλο

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014 Ετικέτες

Πώς δρουν τα «μαγικά μανιτάρια» στον εγκέφαλο

Δραστηριότητα ανάλογη με εκείνη του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ονείρων εμφανίζει ο εγκέφαλος μετά την κατανάλωση της ψυχοτρόπου ουσίας LSD ή της ψιλοκυβίνης των «μαγικών μανιταριών». 

Τα ψυχεδελικά ναρκωτικά αυτά έχουν μεν τη γνωστή ικανότητα να αλλοιώνουν την αντίληψη της πραγματικότητας, αν και η επιστημονική κοινότητα δεν είχε μέχρι σήμερα καταγράψει τις πραγματικές επιπτώσεις τους στον εγκέφαλο. 

Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε ιατρική επιθεώρηση, ιατρική ομάδα του γερμανικού Πανεπιστημίου Γκαίτε εξέτασε τις επιπτώσεις της ψιλοκυβίνης, της δραστικής ψυχοτρόπου ουσίας των «μαγικών μανιταριών», στον εγκέφαλο εθελοντών. Τα μανιτάρια αυτά είναι αυτοφυή και συναντώνται σε κάθε μέρος του κόσμου, κυρίως σε σημεία βοσκής αγελάδων. Οι ψυχοτρόπες ιδιότητές τους είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν από πολλούς πολιτισμούς στις απόκρυφες θρησκευτικές τους τελετές. 

Βρετανοί ερευνητές έχουν ήδη μελετήσει την ικανότητα της ψιλοκυβίνης να αντιμετωπίζει σοβαρές μορφές κατάθλιψης, σε ασθενείς που δεν αντιδρούν σε άλλες, συμβατικές θεραπείες. 

Στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν τη βιολογική βάση της «διευρυμένης συνείδησης» που προκαλούν τα ψυχεδελικά ναρκωτικά και περιέγραψε λεπτομερώς ο φιλόσοφος και χρήστης Αλντους Χάξλεϊ, Βρετανοί ερευνητές σε συνεργασία με την ομάδα του Γκαίτε, υπό τον δρα Ενζο Ταλιατσούκι, ανέλυσαν δεδομένα ακτινολογικών απεικονίσεων εθελοντών, που είχαν δεχθεί να λάβουν ψιλοκυβίνη σε ενέσιμη μορφή. 

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπό την επήρεια της ψιλοκυβίνης η δραστηριότητα του ιππόκαμπου και του φλοιού, που ελέγχουν τα συναισθήματα, ενισχύθηκε σημαντικά, όπως συμβαίνει και όταν ονειρευόμαστε. Η λήψη ψιλοκυβίνης αποδείχθηκε επίσης ωφέλιμη στη λεγόμενη «υψηλή σκέψη», που σχετίζεται με τη συνείδηση της ύπαρξης. 

«Το πόρισμα της μελέτης ήταν συναρπαστικό, καθώς άνοιξε νέες πόρτες στην έρευνα των “πρωτόγονων” περιοχών του εγκεφάλου», λέει ο δρ Ταλιατσούκι.

0 σχόλια :