H ζάχαρη δε βλάπτει μόνο τη σιλουέτα... αλλά και τον εγκέφαλό μας

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 Ετικέτες

H ζάχαρη δε βλάπτει μόνο τη σιλουέτα... αλλά και τον εγκέφαλό μας

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, οι εθελοντές που είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χωρίς να είναι διαβητικοί είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, γεγονός που δυνητικά μπορεί να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο άνοιας 

Γερμανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι μία διατροφή πλούσια σε γλυκά δε βλάπτει μόνο τη σιλουέτα αλλά και τον εγκέφαλό μας. 

Σε μελέτη τους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Charité» στο Βερολίνο ανακάλυψαν πως όσοι έτρωγαν πολλή ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες είχαν αυξημένες αλλοιώσεις στη δομή του εγκεφάλου και εμφάνιζαν περισσότερα προβλήματα με τη λειτουργία του.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, οι εθελοντές που είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χωρίς να είναι διαβητικοί είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, γεγονός που δυνητικά μπορεί να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Τα ευρήματα των Γερμανών ερευνητών ενισχύουν αυτά που είχαν δείξει ότι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό «Scientific American».

Η έρευνα διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου «Charité», στο Βερολίνο. Όπως εξηγούν οι Γερμανοί επιστήμονες στόχος της μελέτης τους ήταν να εξακριβώσουν εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έχουν αρνητικές επιδράσεις στη μνήμη σε άτομα που δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Για το λόγο αυτό υπέβαλαν τους υγιείς εθελοντές σε εξετάσεις αίματος, στις οποίες μέτρησαν, μεταξύ άλλων, το λεγόμενο «σάκχαρο νηστείας». 

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν επίσης σ' ένα τεστ μνήμης καθώς και σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου στην οποία εξετάσθηκε η δομή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και συρρικνώνεται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες. 

Το συμπέρασμα ήταν πως οι εθελοντές με τα υψηλότερα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και μικρότερο το τμήμα εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, επισημαίνει η καθηγήτρια Άγκνες Φλελ, καθηγήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας και Κλινικής Νευροφυσιολογίας του Πανεπιστημίου «Charité».
 

0 σχόλια :