Επιστήμη ή επιστημονική φαντασία; Οταν οι αγαπημένες μας ταινίες «ξεφεύγουν»

Οταν πρόκειται για επιστημονική ακρίβεια σε ταινίες sci-fi, δεν είναι μυστικό ότι οι περισσότεροι σκηνοθέτες συχνά υπερβάλλουν με μοναδικό στόχο την ψυχαγωγία του κοινού. Πολλές φορές ωστόσο το σενάριο είναι τόσο «τραβηγμένο» που πραγματικά ξεφεύγει από τα όρια.

Αυτές είναι οι πιο τρέλες ταινίες επιστημονικής φαντασίας με σενάρια που είναι ικανά να βγάλουν από τα ρούχα τους τους ερευνητές. 

Jurassic Park 

Μία λατρεμένη κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας που ωστόσο είναι τουλάχιστον ανέφικτη, αφού σύμφωνα με τους ερευνητές η εξαφάνιση ενός είδους είναι συνήθως οριστική. Αν αυτό το παραμύθι όντως γινόταν πράξη, τότε μιλάμε για μία σουρεαλιστική εξόρυξη της γονιδιακής αλληλουχίας των δεινοσαύρων από ένα κουνούπι, την συναρμολόγηση γονιδιωμάτων και χρωμοσωμάτων και την ένεση αυτών σε ένα αυγό. Επίσης, το είδος των κουνουπιών που παρουσιάζονται αιχμαλωτισμένα στο κεχριμπάρι (Toxorhynchites rutilusis) είναι το μόνο είδος που δεν πίνει αίμα. 

Μέρα Ανεξαρτησίας (Independence Day) 

Eξελιγμένοι εξωγήινοι θέλουν να μας καταστρέψουν και να ζήσουν εδώ στη Γη. Εμείς απλώς δημιουργούμε έναν malware κώδικα για να ρίξουμε το σύστημα των εξωγήινων. Και έτσι η Γη σώθηκε επειδή οι εξωγήινοι εγκατέστησαν το USB σε παράλληλες θύρες επιτρέποντας την πρόσβαση στους ανθρώπους.... Ολα λάθος, από την αρχή μέχρι το τέλος... 

Transformers 

Υπάρχουν πολλές ταινίες που χρησιμοποιούν ανακρίβεια αλλά οι ταινίες Transformers φαίνεται να στηρίζονται μόνο σε αυτό. Είτε ένας άνθρωπος πέφτει από ένα ψηλό κτίριο, γέφυρα, ή οποιαδήποτε άλλη δομή για την οποία ισχύουν οι νόμοι της νευτώνειας φυσικής, ένα ρομπότ Transformer μπορεί απλώς να πιάσει τον άνθρωπο χωρίς αυτός να πάθει τίποτα. Οταν το σώμα έχει αναπτύξει τελική ταχύτητα και ξαφνικά πέσει στην αγκαλιά ενός γιγαντιαίου ρομπότ, κανονικά θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το να πέσει στο πεζοδρόμιο. Οπως λένε, δεν είναι η πτώση που σκοτώνει, είναι η πρόσκρουση. 

Χ-men 

Οι ταινίες X-Men θα μπορούσαν να είχαν επινοήσει οποιαδήποτε άλλη αιτιολογία ως προς το γιατί αυτοί οι χαρακτήρες έχουν υπερδυνάμεις, και θα μπορούσε πιθανότατα να είναι πιο πιστευτή από την θεωρία της «εξέλιξης». Δεν υπάρχουν τυχαίες μεταλλάξεις γονιδίων που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον ρυθμό που απαιτείται για την παραγωγή κάθε χαρακτήρα X-men κατά το χρονικό διάστημα που παρουσιάζεται. Ακόμα κι αν συμμετάσχετε στη θεωρία της ταχείας διακοπτόμενης ισορροπίας είναι μάλλον απίθανο να καταλήξετε με φοβερές υπερδυνάμεις. 

Armageddon 

Αυτή η ταινία του 1998 για τον αστεροειδή στο μέγεθος του Τέξας που απειλεί τη Γη χρησιμοποιείται ως άσκηση σε εκπαιδευόμενους της NASA για να δουν αν είναι σε θέση να εντοπίζουν όλα τα 168 λάθη της. Για να ξεκινήσουμε τη λίστα από το πιο απίθανο, δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να εντοπίσετε έναν αστεροειδή σαν αυτό την τελευταία στιγμή. Με διάμετρο 1.400 χιλιόμετρα, ο αστεροειδής δε θα μπορούσε να κρυφτεί. Η ταινία επίσης θέλει να πιστέψουμε ότι μία γεώτρηση 200 μέτρων σε έναν τέτοιο αστεροειδή θα έχει την οποιαδήποτε επίδραση, ενώ στην πραγματικότητα, είναι σαν να ξύνουμε την επιφάνεια μιας μπάλας ποδοσφαίρου. Οι «ειδικοί» στην ταινία προσπαθούν να το εξηγήσουν αυτό χρησιμοποιώντας ακόμη περισσότερη ψεύτικη επιστήμη και κάνοντας τα πράγματα μόνο χειρότερα. 

Τιτανικός 

Είναι σίγουρα μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες της δεκαετίας του 1990, και ενώ και ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον είναι γνωστός «ψείρας» με τις λεπτομέρειες, ο Τιτανικός είναι ένα τεράστιο λάθος, όπως επισημαίνει ο διάσημος Αμερικανός αστροφυσικός Νιλ Ντε Γκρας Τάισον. Φαίνεται πώς το ζευγάρι Τζακ και Ρόουζ επέπλεαν κάτω από λάθος ουρανό. Δεδομένου του γεωγραφικού μήκους, πλάτους και της ώρας της ημέρας που ο Τιτανικός βυθίστηκε το 1912, τα αστέρια ήταν τόσο εξόφθαλμα ευθυγραμμισμένα που ο Τάισον αισθάνθηκε υποχρεωμένος να κάνει γραπτή παρατήρηση στον Κάμερον επισημαίνοντας ότι το λάθος του ήταν θέμα τεμπελιάς και τον ίδιο τον Κάμερον να παραδέχεται δημόσια το λάθος του

0 σχόλια :