Η ιδέα του Τέσλα για ασύρματη μετάδοση ενέργειας ζει και ζητά χρηματοδότηση

Ο Νίκολα Τέσλα ήταν Σέρβος εφευρέτης, μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος μηχανικός και ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης.

Οι ιδέες του Τέσλα ήταν κυριολεκτικά μπροστά από την εποχή τους, όπως η τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας, αλλά και το σύστημα ασύρματης μετάδοσης ενέργειας.

Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το θάνατό του, δύο επιστήμονες ακολουθούν τα βήματά του και σχεδιάζουν την κατασκευή του Πύργου Γουόρντενκλιφ, χρησιμοποιώντας σύγχρονα υλικά και προηγμένες τεχνικές.

Ο Wardenclyffe tower είναι ένας ασύρματος μεταδότης ενέργειας, η ανάπτυξη του οποίου βύθισε τον Σέρβο εφευρέτη στα χρέη και τον έφερε στα όρια της τρέλας.

Η ιδέα του Τέσλα για ασύρματη μετάδοση ενέργειας ζει και ζητά χρηματοδότηση (video) 
  
Αναζητούν χρηματοδότη 

Το πρόγραμμα “The Planetary Energy Transmitter” αναζητά 800.000 δολάρια μέσω της οδού της “διαδικτυακής μικροχρηματοδότησης” (crowdfunding) ώστε να κατασκευάσει το πρωτότυπο του Τέσλα και να συνεχίσει την έρευνά του στην ασύρματη μετάδοση και λήψη ενέργειας.

Εάν οι δοκιμές και οι έρευνες κινηθούν προς την επιθυμητή κατεύθυνση, ο πύργος του Τέσλα θα επιτρέψει την αυτόματη μετάδοση τεραστίων ποσοτήτων ενέργειας από το έδαφος σε οποιαδήποτε απόσταση με ασφάλεια και χωρίς απώλειες.

Πίσω από αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια υλοποίησης των ιδεών του Σέρβου εφευρέτη βρίσκονται δύο Ρώσοι φοιτητές, ο Λεονίντ και ο Σεργκέυ Πλεχάνοφ οι οποίοι ξεκίνησαν την καμπάνια αναζήτησης χρηματοδότησης μέσω της πλατφόρμας Indiegogo.

Οι δύο φοιτητές έχουν αφιερώσει τα πέντε τελευταία χρόνια στη μελέτη και τη μοντελοποίηση των ιδεών και των ευρεσιτεχνιών του Νικόλα Τέσλα και δηλώνουν μετά βεβαιότητας ότι το σχέδιό τους είναι βιώσιμο με τη χρήση σύγχρονων υλικών και τεχνολογιών. 

Η ιδέα και η τεχνολογία

Η ιδέα του Τέσλα για ασύρματη μετάδοση ενέργειας ζει και ζητά χρηματοδότηση (video) 

Η βασική παραδοχή πίσω από την ιδέα του Τέσλα -και μάλλον ο λόγος για τον οποίο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί- είναι ότι η ανθρωπότητα ήδη διαθέτει μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας για να καλύψει το σύνολο των αναγκών της.

Μια φωτοβολταϊκή συστοιχία επιφάνειας 100.000 τετρ. χιλιομέτρων σε μια έρημο με πολύ υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας θα κάλυπτε τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες.

Η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στη διανομή όλης αυτής της ενέργειας, καθώς τα σύγχρονα συστήματα χαρακτηρίζονται από υψηλές διαρροές.

Το δίκτυο πύργων του Τέσλα εκμεταλλεύεται αυτή την ίδια την αγωγιμότητα της Γης για να μεταδώσει ενέργεια μέσω του εδάφους και της ιονόσφαιρας με ελάχιστες απώλειες.

Ενώ, ο πρωτότυπος πύργους του Τέσλα στο Λονγκ Άιλαντ των ΗΠΑ είχε βάρος 60 τόνους, η τεχνολογία των Πλεχάνοφ ζυγίζει μόνο δύο τόνους χάρη στα εξελιγμένα υλικά, ενώ το πηνίο Τέσλα του συστήματός τους θα έχει μήκος 20 μέτρα.

Οι δύο Ρώσοι φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν 800.000 δολάρια μέσω της πλατφόρμας Indiegogo μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Θέτουν σαφές χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, ενώ πιστοί στο πνεύμα του Τέσλα, υπόσχονται να δημοσιοποιήσουν άμεσα στο διαδίκτυο τα αποτελέσματα των δοκιμών τους μόλις ο πύργος τεθεί σε λειτουργία. 

Δείτε το video!


0 σχόλια :