Χάρτης: Πότε κατελήφθη για τελευταία φορά κάθε ευρωπαϊκό κράτος

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 Ετικέτες

Πότε κατελήφθη για τελευταία φορά κάθε ευρωπαϊκό κράτος

O παρακάτω χάρτης είναι μια απόπειρα χρήστη του Reddit, να απεικονίσει την τελευταία φορά που κατελήφθη κάθε ευρωπαϊκή χώρα, καθώς και ορισμένα κράτη της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Καλή η προσπάθεια, υπάρχουν ωστόσο και ορισμένα λάθη. Το "1991" που εμφανίζεται πάνω από τη Γερμανία με τη σήμανση "δυνάμεις του Άξονα", δεν στέκει ιστορικά μιας και όπως όλοι γνωρίζουμε η Γερμανία είναι ανεξάρτητη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.
Η Συρία από την άλλη, δεν κατελήφθη ποτέ από την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, καθώς επρόκειτο για μια εθελοντική προσπάθεια ένωσης και συνεργασίας με την Αίγυπτο.

Πότε κατελήφθη για τελευταία φορά κάθε ευρωπαϊκό κράτος

Το 1243, όντως οι Μογγόλοι υπό τον στρατηγό Μπαϊτζού εφορμούν κατά του σελτζουκικού Σουλτανάτου του Ρουμ (Ικονίου) στην Μικρά Ασία και κατανικούν τους Σελτζούκους στη μάχη του  Κιοσέ-Νταγ (Σάταλα).  Οι Σελτζούκοι, υπό τον ηττηθέντα σουλτάνο τους Καϊχοσρόη Β’ (1247-1245) δεν αντιμετώπισαν μόνοι τους Μογγόλους αλλά με την υποστήριξη των Τραπεζουντίων συμμάχων τους.
Από την άλλη, όπως αποτυπώνει ο χάρτης, η Βρετανία δεν έχει καταληφθεί ποτέ από καμία ξένη δύναμη, από όταν Άγγλοι, Σκωτσέζοι και Ουαλοί σχημάτισαν το Ηνωμένο Βασίλειο το 1707.
Μία ακόμα έλλειψη του χάρτη είναι η περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, η οποία έχει πλέον αυτονομηθεί.

0 σχόλια :