Καθαρός αέρας στη Ν.Υόρκη μετά από 50 χρόνια

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 Ετικέτες

Καθαρός αέρας στη Ν.Υόρκη μετά από 50 χρόνια

Οι πόλεις μας αντιμετωπίζουν μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις. Στη Νέα Υόρκη αυτό συνίσταται στη μάχη κατά της αιθανόλης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 

Έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα 20ετές πρόγραμμα αντικατάστασης των καυστήρων που χρησιμοποιούν βαριά «βρώμικα» καύσιμα με εναλλακτικές πηγές όπως το φυσικό αέριο.
Οι υπηρεσίες υγείας εκτιμούν πως περίπου 800 άνθρωποι μπορούν να σωθούν ετησίως από τις βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα.
 

Σε επίπεδο πρόληψης, εκατοντάδες πολίτες δεν θα χρειαστούν νοσηλεία για παθήσεις όπως το άσθμα ή άλλα αναπνευστικά ή καρδιοαγγειακά νοσήματα. 

Επί δεκαετίες, 10.000 κτίρια χρησιμοποιούσαν τη χειρότερη μορφή πετρελαίου θέρμανσης, το μαζούτ, προκαλώντας περισσότερη μόλυνση από όσο όλα τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά της Νέας Υόρκης μαζί. 

Ένας νέος νόμος του 2011 έβαλε στο στόχαστρο αυτά τα καύσιμα γνωστά ως νούμερο 6 και νούμερο 4, δηλαδή βαρύ μαζούτ και μίγμα αποστάγματος πετρελαίου με υπόλειμμα μαζούτ, με σκοπό την απαγόρευση χρήσης τους το 2015 και το 2030 αντίστοιχα. 

Το 2030 αποτελεί έτος ορόσημο για την χρήση καθαρών πηγών ενέργειας μεταξύ των οποίων είναι το φυσικό αέριο ή εναλλακτικές πηγές. 

Ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Νέα Υόρκη είναι το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μετατρέψει το σύστημα θέρμανσης στα πάνω από 80 κτίριά του εγκαθιστώντας φυσικό αέριο. 

«Το Κολούμπια και η πόλη της Νέας Υόρκης αποτελούν ταυτόσημες έννοιες. Πάντοτε αποτελούσαμε μέρος του ιστού της πόλης.

Η ηγετική θέση σε πολλούς τομείς, και όχι μόνο στην ανώτατη εκπαίδευση, υπήρξε πάντα κάτι το πολύ σημαντικό για μας», είπε στο euronews ο Φρανκ Μαρτίνο, επιχειρησιακός αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια. 

Για το πανεπιστήμιο το φυσικό αέριο ήταν μία από τις επιλογές που είχε και στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι διαφορετικό. 

«Επελέγη, όχι μόνο από περιβαλλοντικής άποψης, καθώς πρόκειται για ένα πολύ καθαρότερο καύσιμο που θα μειώσει τις εκπομπές σημαντικά, αλλά και επειδή περιορίζει τις ανάγκες συντήρησης των καυστήρων αλλά και του ίδιου του κτιρίου», πρόσθεσε ο Φρανκ Μαρτίνο, επιχειρησιακός αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια. 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις τα συνολικά αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Πέρσι η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Νέα Υόρκη έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών. 

Ειδικοί υποστηρίζουν πως το φυσικό αέριο είναι η καλύτερη εναλλακτική πηγή καθώς είναι καθαρότερο καύσιμο, πιο οικονομικό και εν αφθονία. Υπάρχει όμως το θέμα της αξιοπιστίας. 

«Απλώς παίρνεις την ενέργεια από την πηγή όταν την χρειάζεσαι και όχι όταν φυσάει ο άνεμος ή όταν λάμπει ο ήλιος. Είναι διαθέσιμη επί 24ώρου βάσεως. Αυτό είναι το πρόβλημα που έχουν κάποιες από τις ανανεώσιμες πηγές,» εξηγεί ο δρ. Μπάρυ Στήβενς, ειδικός σε θέματα ενέργειας. 

Παρά τις συνεχιζόμενες διαμάχες για την προμήθεια του φυσικού αερίου, η χρήση του σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σταθερά ανοδική. Από το 2,8% της ετήσιας κατανάλωσης την περασμένη δεκαετία, το 2035 η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 50%. 

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης εξετάζει την άρση της συμφωνίας που ισχύει εδώ και δεκαετίες σε ό,τι αφορά τα καύσιμα κίνησης και την ενίσχυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου.  

Η πόλη διαθέτει ήδη έναν μεγάλο στόλο οχημάτων που χρησιμοποιούν LNG καθώς και υβριδικά λεωφορεία.

0 σχόλια :