Ελκτική ακτίνα τύπου Star Trek δημιούργησαν Σκωτσέζοι επιστήμονες

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014 Ετικέτες ,

Ελκτική ακτίνα τύπου Star Trek δημιούργησαν Σκωτσέζοι επιστήμονες

Σκωτσέζοι φυσικοί μετέτρεψαν την επιστημονική φαντασία σε πραγματικότητα με τη δημιουργία μιας ελκτικής ακτίνας (tractor beam), όπως στις ταινίες του Star Trek.

Οι ελκτικές ακτίνες εδώ και καιρό έχουν θεωρηθεί ότι περιορίζονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, και μπορεί κανείς να τις φανταστεί μόνο στους κόσμους των ταινιών.

Όλοι οι φίλοι των sci fi ταινιών, γνωρίζουν την έννοια της ελκτικής ακτίνας (tractor beam), αρκεί να θυμηθεί κανείς την πρώτη σκηνή της πρώτης ταινίας του Star Wars ή το Star Trek. 

Οι φυσικοί στο πανεπιστήμιο Dundee χρησιμοποίησαν μια σειρά υπερήχων (μία λειτουργική ακουστική ελκτική ακτίνα, χρησιμοποιώντας ενέργεια από εξοπλισμό υπερήχων) για να ασκήσουν δύναμη σε ένα αντικείμενο και να το τραβήξουν προς την πηγή της ενέργειας.

Ελκτική ακτίνα τύπου Star Trek δημιούργησαν Σκωτσέζοι επιστήμονες 
 
Ισχυρίστηκαν ότι είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια δέσμη έχει χρησιμοποιηθεί για να κινηθεί κάτι μεγαλύτερο από έναν μικροσκοπικό στόχο. 
 
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Dundee, εργάστηκαν μαζί με τους συναδέλφους στο Σαουθάμπτον και το Ιλινόις για το έργο αυτό , τα αποτελέσματα των οποίων έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Physical Review Letters.
 
Η ίδια ομάδα από το Ινστιτούτο του πανεπιστημίου για την Ιατρική Επιστήμη και την Τεχνολογία (Imsat) δημιούργησε ένα "ηχητικό κατσαβίδι", επίσης με τη χρήση υπερήχων. 
 
Η τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στον τομέα της ιατρικής, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη κλινικών τεχνικών με βάση τους υπερήχους 
 
«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος επέδειξε μία λειτουργική ακουστική ελκτική ακτίνα και η πρώτη φορά που μία τέτοια ακτίνα χρησιμοποιήθηκε για να μετακινήσει κάτι μεγαλύτερο από μικροσκοπικούς στόχους» αναφέρει η Δρ. Κριστίν Ντεμόρ, του Institute for Medical Science and Technology (IMSAT) του πανεπιστημίου. 
 
«Ήμασταν σε θέση να δείξουμε ότι μπορείς να ασκήσεις επαρκή δύναμη σε ένα αντικείμενο μεγέθους περίπου ενός εκατοστού για να το κρατήσεις ή να το μετακινήσεις, κατευθύνοντας στο πίσω μέρος του δίδυμες ακτίνες ενέργειας από τον εξοπλισμό υπερήχων» προσθέτει. 
 
Η ομάδα χρησιμοποίησε μία συσκευή υπερήχων που έχει ήδη λάβει έγκριση για κλινική χρήση σε εγχειρήσεις υπερήχων καθοδηγούμενες από MRI. Τα αποτελέσματα της έρευνας – η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με επιστήμονες του Southampton University και του Illinois Wesleyan University- δημοσιεύτηκαν στο Physical Review Letters. 
 
Πέρα από τη συγκίνηση που προκαλεί στους φίλους της επιστημονικής φαντασίας, το συγκεκριμένο επίτευγμα έχει σημαντικές δυνατότητες, ειδικά στον τομέα των ιατρικών εφαρμογών με υπερήχους. «Η έρευνά μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες προόδους στην εφαρμογή τεχνικών με υπερήχους σε τομείς όπως η υγεία» αναφέρει η Δρ. Ντεμόρ. Πληροφορίες από scotsman.com και bbc.com/

0 σχόλια :