Το «τραγούδι» που μπερδεύει τους ερευνητές

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014 Ετικέτες ,

Το «τραγούδι» που μπερδεύει τους ερευνητές

Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής, μπορεί κανείς να ακούσει παράξενη ηχητική σύνθεση. Το ηχητικό παρατηρητήριο του Ανταρκτικού Ωκεανού (ΡΑLAOA) καταγράφει τους ήχους των θαλάσσιων ζώων και των παγόβουνων, παρουσιάζοντας τη μοναδική «μουσική» του παγωμένου Νότιου Πόλου.

1 Οι καμπούρες φάλαινες (Megaptera novaeangliae) είναι γνωστές για τα τραγούδια του ζευγαρώματος των αρσενικών.

2 Η Ρυγχοφάλαινα Ανταρκτικής (Balaenoptera bonaerensis) είναι ένας τύπος φάλαινας που παράγει έναν ήχο σαν το κρώξιμο της πάπιας, που για χρόνια προβλημάτιζε τους ερευνητές, αφού δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την προέλευση του.

3 Η Ορκα, γνωστή και ως φάλαινα-δολοφόνος (Orcinus orca) εκπέμπουν ένα ευρύ φάσμα από σφυρίγματα που χρησιμοποιούν για ηχοεντοπισμό.

4 Οι Φώκιες Γουέντελ (Leptonychotes weddellii) εκπέμπουν ήχους σαν σφύριγμα για να υπερασπιστούν τα θηλυκά, ενώ τα θηλυκά παράγουν ήχους σαν γουργουρίσματα.

5 Τα παγόβουνα που τραγουδούν προβληματίζουν ακόμα τους ερευνητές, οι οποίοι δεν είναι ακόμη σίγουροι για το πώς παράγεται ο ήχος, ωστόσο υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με την κίνηση των παγόβουνων.

6 Tο σπάσιμο και ο διαχωρισμός των παγόβουνων είναι ακόμη ένας από τους πιο συνηθισμένους ήχους στην Ανταρκτική

 








0 σχόλια :