Λάτρεις του διαστήματος επαναφέρουν δορυφόρο-ζόμπι του 1978

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014 Ετικέτες

Λάτρεις του διαστήματος επαναφέρουν δορυφόρο-ζόμπι του 1978

Διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε το 1978 και παραμένει ανενεργό εδώ και δεκαετίες θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει χάρη σε ιδιώτες λάτρεις του διαστήματος. 

Η αποστολή ISEE-3 («Διεθνής Εξερευνητής Ήλιου/Γης») ήταν προϊόν συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ευρώπη για τη μελέτη της αλληλεπίδρασης του γήινου μαγνητικού πεδίου με τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο, ένα συνεχές ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που πηγάζουν από τον Ήλιο. 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το ίδιο σκάφος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και πέρασε μέσα από τις ουρές των κομητών Χάλεϊ και Τζιακομπίνι-Τσίνερ. 

Το 1997 οι υπεύθυνοι της αποστολής έστειλαν εντολή στο σκάφος να τεθεί εκτός λειτουργίας. Το 2008, όμως, το διεθνές δίκτυο επικοινωνίας με μακρινές διαστημικές αποστολές, το International Deep Space Network, επικοινώνησε με το σκάφος και έδειξε ότι θα μπορούσε να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία. 

Η ιδανική στιγμή για να γίνει αυτό είναι τον προσεχή Αύγουστο, οπότε το σκάφος θα περάσει κοντά στη Γη και θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τους προωστήρες του για να τεθεί σε τροχιά. 

Η NASA θα ήθελε να θέσει σε λειτουργία την αποστολή προκειμένου να συλλέγει δεδομένα για τον ηλιακό άνεμο. Δεν μπορούσε όμως να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια. 

Τη λύση δίνουν ο Ντένις Ουίνγκο της αμερικανικής εταιρείας αεροναυπηγικής Skycorp, σε συνεργασία με τον Κιθ Κάουνινκ του δικτυακού τόπου NASA Watch. 

Όπως αναφέρει το περιοδικό New Scientist, οι δύο λάτρεις του Διαστήματος συγκέντρωσαν πάνω από 130.000 δολάρια από online δωρεές του κοινού. 

Σε μια άνευ προηγουμένου συνεργασία ιδιωτών με τη NASA, το δίδυμο επικοινώνησε με το σκάφος στις 19 Μαΐου χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου.

0 σχόλια :