Δέκα νησιά με εκπληκτική βιοποικιλότητα

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 Ετικέτες

Δέκα νησιά με εκπληκτική βιοποικιλότητα

Δεν είναι πολλά τα νησιά που διαθέτουν μερικά από τα πιο σπάνια ζώα και φυτά της Γης.

 Και αυτά χρειάζονται την προσοχή όλων προκειμένου να μη χάσουν αυτήν τη μοναδικότητά τους και χαθεί μαζί της και η ζωή αυτών των ειδών.  

Μικροί εξωτικοί παράδεισοι μέσα στον ωκεανό φιλοξενούν πολύχρωμα φυτά και ασυνήθιστα ζώα και πτηνά, έντομα και ερπετά που απειλούνται με εξαφάνιση.  

Καλό θα ήταν λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς τους τροπικούς προορισμούς που δίνουν ζωή στη… ζωή μας και προσφέρουν σπίτι σε σπάνια είδη, διαθέτοντας μια εκπληκτική βιοποικιλότητα που χρήζει της προσοχής μας. 

1. Βόρνεο 

Περίπου 6.000 είδη φυτών ευδοκιμούν εδώ ενώ στα τροπικά δάση του Βόρνεο περισσότερα από 1.000 είδη εντόμων μπορεί να βρεθούν πάνω σε ένα μόλις δέντρο. 

2. Σουμάτρα 

Παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί περισσότερα από 50 εκατομμύρια ανθρώπους, η Σουμάτρα μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εκπληκτική ποικιλία άγριας ζωής.  

Οι εσωτερικές ζούγκλες της χώρας είναι το σπίτι για ένα σπάνιο συνδυασμό ειδών, ενώ η ενδημική τίγρης της Σουμάτρας που αριθμεί περίπου 400 ζώα προστατεύεται με κάθε τρόπο. 

3. Μαδαγασκάρη 

Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου και διαθέτει ένα σχεδόν απίστευτο 90% ενδημικής χλωρίδας με σπάνια είδη φυτών σε απόκρημνες κορυφές, ενώ ο λεμούριος αποτελεί ένα από τα διασημότερα ζώα της χώρας. 

4. Νέα Ζηλανδία 

Κάθε οικοσύστημα της Νέας Ζηλανδίας είναι γεμάτο ενδημικά είδη με ορισμένα ερπετά και αμφίβια να μη βρίσκονται πουθενά αλλού στη Γη. 

5. Τασμανία 

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της ηπειρωτικής Αυστραλίας και είναι ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους της χώρας.  

Το πιο διάσημο από τα πλάσματα αυτού του νησιού είναι ο «διάβολος της Τασμανίας», που θεωρείται το τελευταίο επιζών σαρκοφάγο μαρσιποφόρο του κόσμου.  

Μεταξύ των ενδημικών φυτών του νησιού είναι το πεύκο Huon που μεγαλώνει πολύ αργά αλλά μπορεί να ζήσει για 3.000 χρόνια. 

6. Παλάου 

Μικρό νησί αλλά πλούσιο σε άγρια ζωή τόσο στην ξηρά όσο και στο νερό.  

Οι παράκτιες περιοχές του Παλάου έχουν υψηλή συγκέντρωση θαλάσσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των καρκινοειδών και των κοραλλιών. Από τα σπάνια είδη που θα συναντήσει κάποιος εδώ είναι οι μέδουσες. 

7. Νησί Coiba 

Το νησί βρίσκεται στα ανοικτά του Ειρηνικού, στις ακτές του Παναμά , και αποτελεί ένα μεγάλο νησί της Κεντρικής Αμερικής.  

Το πιο διάσημο από τα ενδημικά ζώα που θα συναντήσει κάποιος εδώ είναι ο πίθηκος Coiba. Πάνω από το 75% της γης εξακολουθεί να καλύπτεται από παρθένα δάση ενώ περισσότερα από 700 είδη ψαριών έχουν καταγραφεί σε αυτά τα θαλάσσια ενδιαιτήματα. 

8. Νησί South Georgia 

Τα νησιά της Ανταρκτικής είναι το τελευταίο μέρος που θα περίμενε κάποιος να βρει βιοποικιλότητα. Όμως έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι παρόμοια με αυτή που συναντά κάποιος στα περίφημα Γκαλαπάγκος.  

1.445 σπάνια θαλάσσια είδη, τεράστιοι πληθυσμοί πιγκουίνων αλλά και φώκιες επιλέγουν τα παγωμένα νερά της περιοχής για τη ζωή και την αναπαραγωγή τους. 

9. Γκαλαπάγκος 

Ο Κάρολος Δαρβίνος ήρθε εδώ το 1830 και επέστρεψε πίσω με αδιάσειστα στοιχεία για να υποστηρίξει τις θεωρίες του για την εξέλιξη. Πολλά από τα ζώα που ενέπνευσαν τα κείμενά του εξακολουθούν να ευδοκιμούν εδώ.

Το μοναδικό θαλάσσιο ιγκουάνα ζει εδώ και κυνηγά την τροφή του στα καταγάλανα νερά της περιοχής. 

10. Κούβα 

Μια σειρά από άγνωστα είδη στους περισσότερους ζουν εδώ σε ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του κόσμου. Κροκόδειλοι, φλαμίνγκο, φυτά και έντομα συνθέτουν το σκηνικό μιας περιοχής γεμάτης από ενδημικά ζωή.

0 σχόλια :