Αιγυπτιακή επιγραφή συνδέεται με την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 Ετικέτες ,

εκρηξη ηφαιστειου της Σαντορίνης


Μια πέτρινη επιγραφή 3.500 ετών από την Αίγυπτο μπορεί να είναι ένα από τα παλαιότερα δελτία καιρού στον κόσμο - και θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία σχετικά με τη χρονολογιση  γεγονότων στην αρχαία Μέση Ανατολή.

Μια νέα μετάφραση της 40-γραμμών επιγραφής στο 6-πόδιων ύψους στήλης ασβεστίτη που ονομάζεται Tempest Stela περιγράφει βροχή, σκοτάδι και «τον ουρανό να είναι σε θύελλα, χωρίς διακοπή, πιο δυνατή από τις κραυγές των μαζών." 

Δύο επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Oriental Institute του Σικάγο πιστεύουν ότι οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που περιγράφονται στην πλάκα ήταν το αποτέλεσμα της τεράστιας έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας. Επειδή οι εκρήξεις του ηφαιστείου μπορεί να είχαν ευρύτερες επιπτώσεις για τον καιρό, η έκρηξη της Θήρας πιθανότατα θα είχε προκαλέσει σημαντικές διαταραχές και στην Αίγυπτο.  

Η νέα μετάφραση προτείνει ότι ο Αιγύπτιος Φαραώ Ahmose κυβέρνησε σε μια εποχή πιο κοντά στην έκρηξη της Θήρας από όσο προηγουμένως νομίζαμε - ένα εύρημα που θα μπορούσε να αλλάξει την κατανόηση των ακαδημαϊκών μιας κρίσιμης καμπής στην ανθρώπινη ιστορία καθως οι αυτοκρατορίες της Εποχής του Χαλκού επαναπροσδιοριζονται. Η έρευνα από το Oriental Institute' των Nadine Moeller και Robert Ritner εμφανίζεται στο εαρινό τεύχος του Journal of Near Eastern Studies. 

Η Tempest Stela χρονολογείται από την εποχή του Φαραώ Ahmose, τον πρώτο φαραώ της 18ης δυναστείας. Η βασιλεία του σηματοδότησε την έναρξη του Νέου Βασιλείου, μια εποχή που η δύναμη της Αιγύπτου έφθασε στο απογειό της. Η πλάκα βρέθηκε σε κομμάτια στη Θήβα, το σύγχρονο Λούξορ, όπου ο Ahmose κυβέρνησε.

Εάν η στήλη περιγράφει τις συνέπειες της καταστροφής της Θήρας, η σωστή χρονολόγηση της ίδιας της στήλη και της βασιλείας του Ahmose, που σήμερα πιστεύεται ότι είναι περίπου 1550 π.Χ., θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα 30 έως 50 χρόνια νωρίτερα.

"Αυτό είναι σημαντικό για τους μελετητές της αρχαίας Εγγύς Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς η χρονολόγηση που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι βασίζεται στους καταλόγους των Αιγύπτιων Φαραώ, και τα νέα αυτά στοιχεία θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες αυτές», δήλωσε ο Moeller, επίκουρος καθηγητής της αιγυπτιακής αρχαιολογίας στο Oriental Institute, ο οποίος ειδικεύεται στην έρευνα για την αρχαία πολεοδομία και τη χρονολογιση.

Το 2006, ραδιοχρονολόγηση μιας ελιάς θαμμένης κάτω από ηφαιστειακά υπόλειμματα τοποθετείσε την ημερομηνία της ηφαιστειακής έκρηξης στα 1621-1605 π.Χ. Μέχρι τώρα, η αρχαιολογική απόδειξη για την ημερομηνία της ηφαιστειακής έκρηξης έρχεται σε αντίθεση με τη ραδιοχρονολόγηση του άνθρακα, εξήγησε ομεταδιδακτορικός υπότροφος Felix Hoeflmayer του Oriental Institute , ο οποίος έχει μελετήσει τις χρονολογικές επιπτώσεις σε σχέση με την έκρηξη. Ωστόσο, εάν η ημερομηνία της βασιλείας του Ahmose είναι νωρίτερα από ό, τι πιστευόταν παλαιότερα, η προκύπτουσα μετατόπιση της"μπορεί να λύσει το όλο πρόβλημα", δήλωσε ο Hoeflmayer.  

Η αναθεωρημένη χρονολόγηση της βασιλείας του Ahmose θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ημερομηνίες άλλων γεγονότων στην αρχαία Εγγύς Ανατολή ταιριάζουν μεταξύ τους πιο λογικά, δήλωσαν οι μελετητές. Για παράδειγμα, ευθυγραμμίζει τις ημερομηνίες των σημαντικών γεγονότων, όπως η πτώση της ισχύος των Χαναναίων και την κατάρρευση της Βαβυλωνιακής Αυτοκρατορίας, είπε ο David Schloen, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών και Ανατολικών Γλωσσών & Πολιτισμού σε αρχαίους πολιτισμούς της Μέσης ανατολής.

«Αυτή η νέα πληροφορία θα παρέχει μια καλύτερη κατανόηση του ρόλου του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη και την καταστροφή των αυτοκρατοριών στην αρχαία Μέση Ανατολή», είπε. Για παράδειγμα, η νέα χρονολογίση βοηθά να εξηγήσει πώς ο Ahmose ανήλθε στην εξουσία και αντικατέστησε τους  Χαναανιτες ηγεμόνες της Αιγύπτου - τους Υκσώς - σύμφωνα με τον Schloen. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας είχε ως αποτέλεσμα ένα τσουνάμι που κατεστρέψε τα λιμάνια των Υκσώς και αποδυναμωσε σημαντικά τη ναυτική τους δύναμη

Επιπλέον, η διαταραχή του εμπορίου και της γεωργίας που προκαλεσε η έκρηξη θα μπορούσε να υπονομεύσει την εξουσία του Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία και έτσι να εξηγήθει γιατί οι Βαβυλώνιοι δεν κατάφεραν να αποκρούσουν την εισβολή των Χετταίων, ένα άλλον αρχαίο πολιτισμό που άκμασε στη περιοχή της σημερινής Τουρκίας.

Μια θύελλα βροχής   

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι το κείμενο της Tempest Stela είναι ένα μεταφορικό έγγραφο που περιέγραφει τον αντίκτυπο της εισβολής των Υκσώς. Ωστόσο, η μετάφραση του Ritner δείχνει ότι το κείμενο ειναι πιο πιθανό να περιγραφή τα καιρικά φαινομένα που συνάδουν με την αναστάτωση που προκλήθηκε από την τεράστια έκρηξη της Θήρας.

Ο Ritner είπε το κείμενο αναφέρει ότι ο Ahmose ήταν μάρτυρας της καταστροφής - η περιγραφή των γεγονότων στο κείμενο της στήλης είναι τρομακτική.  

Το κείμενο της επιγραφής περιγράφει τον "φορτουνιασμένο ουρανό" με "μια θύελλα βροχής" για μια περίοδο ημερών. Τα χωρία περιγράφουν επίσης σώματα που επιπλέουν στο Νείλο, όπως «βάρκες από πάπυρο." Είναι σημαντικό, 'οτι το κείμενο αναφέρεται στα γεγονότα που επηρεάσαν τόσο την περιοχή του δέλτα όσο και τη περιοχή της Αιγύπτου νοτιότερα, κατά μήκος του Νείλου. "Αυτή ήταν προφανώς μια μεγάλη καταιγίδα, και διαφορετική από τα είδη των ισχυρών βροχοπτώσεων που η Αίγυπτος λαμβάνει περιοδικά", δήλωσε ο Ritner.

Επιπρόσθετα στην Tempest Stela , ένα κείμενο γνωστό ως Μαθηματική Πάπυρος του Rhind από την εποχή του Ahmose υπογραμμίζει επίσης ένα ειδικό σημείο που αναφέρει βροντές και βροχή, "η οποία είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι μελετητές του Ahmose δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ζητήματα καιρού », είπε ο Ritner.  

Η Marina Baldi, επιστήμονας στην κλιματολογία και μετεωρολογία στο Ινστιτούτο Βιομετεωρολογίας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας, ανέλυσε τις πληροφορίες σχετικά με την στήλη, μαζί με τους συναδέλφους της και τον συνέκρινε με τις γνωστές καιρικές συνθήκες στην Αίγυπτο.  
 
Ένα κυρίαρχο μοτίβο καιρικών συνθήκών της περιοχής είναι ένα σύστημα που ονομάζεται " Χαμηλό της Ερυθράς Θάλασσης ", το οποίο φέρνει καυτό, ξηρό αέρα στην περιοχή από την Ανατολική Αφρική. Όταν διαταραχθεί, αυτό το σύστημα μπορεί να επιφέρει σοβαρά καιρικά φαινόμενα, όπως σφοδρές βροχοπτώσεις και ξαφνικές πλημμύρες, παρόμοια με αυτά που αναφέρονται στη Tempest Stela.  

"Μια τροποποίηση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μετά την έκρηξη θα μπορούσε να οδηγείσει μια αλλαγή στο καθεστώς κατακριμνήσεως της περιοχής. Ως εκ τούτου, το επεισόδιο στη Tempest Stela θα μπορούσε να είναι συνέπεια αυτών των κλιματολογικών αλλαγών," εξήγησε η Baldi. 

Άλλες εργασίες είναι σε εξέλιξη για την απόκτηση μια σαφέστερης ιδέας της ακριβούς χρονολόγησης γύρω από τη βασιλεία του Ahmose, ο οποίος κυβέρνησε μετά την Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδο, όταν οι άνθρωποι των Υκσώς κατέλαβαν την εξουσία στην Αίγυπτο. Αυτό το έργο έχει ωθησεί προς τα πίσω τις ημερομηνίες της βασιλείας του καιπιο κοντά στην έκρηξη της Θήρας, εξήγησε ο Moeller.  

πηγη 

0 σχόλια :