O πιο φοβερός δεινόσαυρος στην Ευρώπη είναι ο Torvosaurus gurneyi

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 Ετικέτες ,

 

Απολιθώματα του δεινοσαύρου Torvosaurus gurneyi, του μεγαλύτερου σαρκοφάγου που έζησε ποτέ στην Ευρώπη ανακάλυψαν στην Πορτογαλία παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου της Λισσαβώνας.


Ο δεινόσαυρος Torvosaurus gurney ζούσε στη Γηραιά Ήπειρο πριν από 150 εκατ. χρόνια και είχε μήκος 10 μέτρα. Οι επιστήμονες τον χαρακτηρίζουν ως “μάστιγα” και τον περιγράφουν ως ένα επιβλητικό δίποδο με βάρος τεσσάρων έως πέντε τόνων, μακρύ κρανίο μήκους 1,2 μέτρων και ισχυρά λεπιδωτά δόντια μήκους 10 εκατοστών. Ο δεινόσαυρος-μάστιγα τρεφόταν με μεγάλα θηράματα όπως άλλοι χορτοφάγοι δεινόσαυροι.

Τα απολιθώματα του Torvosaurus gurney (σσ Torvosaurus σημαίνει “άγρια σαύρα”) ανακάλυψε ερασιτέχνης “κυνηγός απολιθωμάτων” το 2003 σε βραχώδη περιοχή της Λουρίνια, μιας μικρής πόλης που βρίσκεται 72 χιλιόμετρα βόρεια της Λισσαβώνας. Μάλιστα, πέρυσι είχαν βρεθεί απολιθωμένα έβρυα δεινοσαύρου τα οποία πιθανότατα ανήκουν στο συγκεκριμένο είδος.
Όπως αναφέρει ο παλαιοντολόγος Κρίστοφ Χέντριξ του πανεπιστημίου της Λισσαβώνας και του Μουσείου της Λουρίνια “θα ήταν προτιμότερο για κάποιον να μην περνάει από την περιοχή που ήλεγχε ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος”.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS ONE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Torvosaurus gurneyi έχει έναν ξάδερφο: τον Torvosaurus tanneri που έζησε την ίδια περίοδο στη Βόρεια Αμερική. Απολιθώματά του έχουν βρεθεί στις κεντρικές Πολιτείες του του Κολοράντο, της Γιούτα και του Ουαϊόμινγκ. Το εν λόγω είδος έχει περισσότερα δόντια και μεγαλύτερο κρανίο από το ευρωπαϊκό.


0 σχόλια :