Μια ομάδα επιστημόνων του Johnson Space Center της NASA στο Χιούστον και του Jet Propulsion Laboratory στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, βρήκαν στοιχεία τα οποία δείχνουν κίνηση νερού στο παρελθόν σε μετεωρίτη προερχόμενο από τον Άρη, αναβιώνοντας τη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα περί υπάρξεως ζωής στον Άρη.


Το 1996, μια ομάδα επιστημόνων στο Johnson με επικεφαλείς τους David McKay, Everett Gibson και Kathie Thomas-Keprta δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό Science ανακοινώνοντας την ανακάλυψη βιογενών αποδεικτικών στοιχείων στον μετεωρίτη Allan Hills 84001 (ALH84001). Στη νέα αυτή μελέτη, ο Gibson και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν σε δομές, βαθιά μέσα στον 30-λιβρών (13,7 κιλών) μετεωρίτη από τον Άρη γνωστό ως Yamato 000593 (Y000593). Η ομάδα αναφέρει ότι πρόσφατα ανακαλύφθηκαν διάφορες δομές και χαρακτηριστικών σύνθεσης στον μετεωρίτη οι οποίες υποδηλώνουν βιολογικές διεργασίες που θα μπορούσε να ήταν σε λειτουργία στον Άρη εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι διαπιστώσεις της ομάδας δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Astrobiology. Η επικεφαλής συγγραφέας, Lauren White, με βάση το Jet Propulsion Laboratory. Συν-συγγραφείς είναι οι Gibson, Thomas-Keprta, Simon Clemett και McKay, με βάση το Johnson. Ο McKay, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που μελέτησε το μετεωρίτη ALH84001, πέθανε πριν από ένα χρόνο. 

"Ενώ οι ρομποτικές αποστολές στον Άρη συνεχίζουν για να ρίξουν φως στην ιστορία του πλανήτη, τα μόνα δείγματα από τον Άρη που διατίθενται για μελέτη στη Γη είναι μετεωρίτες που προέρχονται από αυτόν," δήλωσε ο White. «Στη Γη, μπορούμε να αξιοποιήσουμε πολλαπλές αναλυτικές τεχνικές για να  ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στους μετεωρίτες η οποία θα φωτίσει την ιστορία του Άρη. Αυτά τα δείγματα προσφέρουν ενδείξεις κατοικησιμότητα αυτού του πλανήτη στο παρελθόν. Καθώς όλο και περισσότεροι μετεωρίτες του Άρη ανακαλύπτονται, η συνέχιση της έρευνας εστιάζεται σε αυτά τα δείγματα που συλλογικά θα προσφέρουν βαθύτερη κατανόηση των αυτοχθόνων χαρακτηριστικών του αρχαίου Άρη. Εξάλλου, όταν αυτές οι μελέτες συγκριθούν με τις σύγχρονες ρομποτικά παρατηρήσεις στον Άρη, τα μυστήρια κατά τα φαινόμενα πιο υγρού παρελθόντος του πλανήτη θα αποκαλυφθεί. " 

Οι αναλύσεις διαπίστωσαν ότι ο βράχος σχηματίστηκε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν από ροή λάβας στον Άρη. Περίπου 12 εκατομμύρια χρόνια πριν, μια σύγκρουση που έγινε στον Άρη εκτίναξε τον μετεωρίτη από την επιφάνεια του. Ο μετεωρίτης ταξίδεψε στο διάστημα έως ότου έπεσε στην Ανταρκτική περίπου 50.000 χρόνια πριν. 

Ο βράχος βρέθηκε στον παγετώνα Yamato από ιαπωνική ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική το 2000. Ο μετεωρίτης κατηγοριοποιήθηκε ως nakhlite, μια υποομάδα των Αρειανών μετεωριτών. Τα υλικά που αποτελούν τους μετεωρίτες απο τον Άρη διακρίνονται από τα υλικά μετεωριτών προερχόμενων από τη Γη και το φεγγάρι από τη σύνθεση των ατόμων οξυγόνου εντός των πυριτικών ορυκτών και τα παγιδευμένα αέρια της ατμόσφαιρας του Άρη. 

Η ομάδα βρήκε δύο διακριτά σύνολα χαρακτηριστικών που σχετίζονται με πηλό που προέρχεται από τον Άρη. Βρήκαν τούνελ και μικρο-σήραγγες που διατρέχουν ολόκληρο τον Yamato 000593. Οι παρατηρούμενες μικρο-σήραγγες εμφανίζουν κυρτά, κυματιστά σχήματα σύμφωνα με τις  βίο-μεταβολικές υφές που παρατηρούνται στα επίγεια βασαλτικά γυαλιά , όπως έχουν αναφερθεί στο παρελθόν από ερευνητές που μελετούσαν τις αλληλεπιδράσεις των βακτηρίων με βασαλτικά υλικά στη Γη. 

Το δεύτερο σύνολο χαρακτηριστικών αποτελείται από νανομέτρων-προς-μικρόμετρων μεγέθους σφαιριδίων που στριμώχνονται μεταξύ των στρωμάτων μέσα στο βράχο και είναι διακριτά από το ανθρακικό και υποκείμενο στρώμα πυριτικού άλατος. Παρόμοια σφαιρικά χαρακτηριστικά έχουν προηγουμένως εξεταστεί στο Αρειανό μετεωρίτη Nakhla που έπεσε το 1911 στην Αίγυπτο. Μετρήσεις της σύνθεσης των σφαιριδίων του Y000593 δείχνουν ότι είναι σημαντικά εμπλουτισμένα σε άνθρακα σε σύγκριση με τα γύρω στρώματα. 

Μια εντυπωσιακή παρατήρηση είναι ότι αυτά τα δύο σύνολα χαρακτηριστικών του Y000593, που ανακτήθηκαν από την Ανταρκτική μετά από περίπου 50.000 χρόνια παραμονής τους εκεί, είναι παρόμοια με τα χαρακτηριστικά που βρέθηκαν στον Nakhla, που συλλέχτηκε  αμέσως μετά την προσγείωση  του. 

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι οι περιοχές πλούσιες σε άνθρακα και στα δύο σύνολα χαρακτηριστικών μπορεί να είναι προϊόν αβιοτικών μηχανισμών: ωστόσο,ομοιότητες στη υφή και τη σύνθεση με χαρακτηριστικά των επίγειων δειγμάτων, τα οποία έχουν ερμηνευθεί ως βιογενείς, συνεπάγεται την ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι τα χαρακτηριστικά του Άρη σχηματίστηκαν από βιοτική δραστηριότητα. 

Όπως αναφέρει ο Gibson : "Τα μοναδικά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται στο μετεωρίτη από τον Άρη Yamato 000593 είναι η απόδειξη των υδατικών αλλαγών όπως φαίνεται στα αργιλικά ορυκτά και η παρουσία ανθρακούχου υλικού που σχετίζεται με φάσεις του πηλό που δείχνουν ότι ο Άρης είχε ένα πολύ ενεργό σώμα κατά το παρελθόν. Ο πλανήτης αποκαλύπτει την παρουσία μιας ενεργής δεξαμενής νερού που μπορεί επίσης να έχει σημαντικά στοιχεία του άνθρακα.
Η φύση και η κατανομή του άνθρακα  του Άρη είναι ένας από τους κύριους στόχους του Mars Exploration Program. Δεδομένου ότι έχουμε βρει αυτόχθονα άνθρακα σε διάφορους μετεωρίτες του Άρη, δεν μπορούμε να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία της ύπαρξης Άρη διαθέσιμων δειγμάτων για μελέτη σε εργαστήρια στη γη. Επιπροσθέτως, τα μικρά μεγέθη των ανθρακούχων στοιχείων εντός τουYamato 000593 προσφέρει μεγάλες προκλήσεις για κάθε ανάλυση που επιχειρήθηκε με τηλεχειριζόμενες μεθόδους στον Άρη, " 

"Αυτό δεν είναι όπλο που καπνίζει», δήλωσε White του JPL. "Ποτέ δεν μπορεί να εξαλειφθεί η πιθανότητα μόλυνσης σε κάθε μετεωρίτη. Ωστόσο αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ενδιαφέροντα και δείχνουν ότι οι περαιτέρω μελέτες αυτών των μετεωριτών θα πρέπει να συνεχιστούν."

πηγη  sciencedaily.com

0 σχόλια :