Η έκτη αίσθηση μπορεί να εξηγηθεί από την επιστήμη

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 Ετικέτες


Ο εγκέφαλος συλλέγει ανεπαίσθητες (και όχι τόσο ανεπαίσθητες) αλλαγές, αλλά μερικές φορές αποτυγχάνει να εκφράσει αυτές τις αλλαγές.

Τουλάχιστον ένας τύπος "έκτης αίσθησης" δεν είναι πραγματικός, δείχνει νέα έρευνα.

Η νέα μελέτη, που περιγράφηκε, στο περιοδικό PLOS ONE, διαπίστωσε ότι αυτό που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως έκτη αίσθηση μπορεί να είναι απλώς τα οπτικά τους συστήματα που ανιχνεύουν μεταβολές που δεν μπορούν να εκφράσουν. 

"Οι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν πράγματα που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να δουν," όπως οι αλλαγές στην εμφάνιση ενός ατόμου, δήλωσε ο συ-συντάκτης της μελέτης Piers Howe, επιστήμονας της όρασης στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία. "Αλλά αυτό δεν είναι κάτι μαγικό ή μια έκτη αίσθηση. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με όρους της γνωστής οπτικής επεξεργασίας."

Έκτη αίσθηση;

Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν στο υπερφυσικό. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων πιστεύουν σε υπεραισθητήρια αντίληψη και περισσότερο από τα δύο τρίτα ανέφεραν παραφυσική εμπειρία. 

Ενώ μερικές επιστημονικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν το μέλλον, λίγο πριν αυτό συμβεί, επακόλουθες μελέτες που συμπεριέλαβαν αυτά τα αποτελέσματα  ήταν αντικείμενα στατιστικών στοιχείων ή ελαττωματικού σχεδιασμού. 

Το ενδιαφέρον του Howe κεντρίστηκε όταν μια μαθήτρια ήρθε σ 'αυτόν ισχυριζόμενη ότι είχε μια σχεδόν μαγική έκτη αίσθηση.

"Υποστήριξε ότι θα μπορούσα να αισθανθεί πράγματα που δεν μπορούσε να δει", όπως όταν ένας φίλος είχε πρόσφατα ένα ατύχημα, είπε ο Howe στο LiveScience.

Ο Howe ήταν δύσπιστος, έτσι αυτός και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια της ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Margaret Webb αποφάσισαν να δοκιμάσουν αυτή την αίσθηση

Κανονική οπτική επεξεργασία 

Webb έβαλε φίλους να ντυθούν και να να δημιουργήσουν ένα ζευγάρι εικόνων, με μικρές αλλαγές στην εμφάνιση. Για παράδειγμα, ο φίλος του θα φορούσε γυαλιά σε μια φωτογραφία, αλλά όχι στην άλλη, ή φορούσε κραγιόν στη μια και όχι στην άλλη.

Η ομάδα στη συνέχεια, έδειξε σε 48 προπτυχιακούς φοιτητές την πρώτη φωτογραφία για 1,5 δευτερόλεπτα, ακολουθο΄θσε παύση 1 δευτερόλεπτου, πριν από την αποκάλυψη της άλλης φωτογραφία. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναφέρουν αν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των φωτογραφιών και, αν ναι, ποιες ήταν οι διαφορές αυτές . (Οι μαθητές θα μπορούσαν να διαλέξουν πιθανές αλλαγές από μια λίστα.) 

Οι συμμετέχοντες συχνά ανίχνευαν με ακρίβεια τις αλλαγές στις φωτογραφίες. Αλλά οι μαθητές δεν ήταν πολύ καλοί στο να εντοπίσουν τι είχε αλλάξει, ακόμη και σε μεγάλες αλλαγές, όπως η αφαίρεση ενός μεγάλου μεξικάνικου καπέλου. Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει όταν φίλοι παραλείπουν ένα νέο χτένισμα ή ένα ζευγάρι γυαλιά, ή να αισθανθούν μια αλλαγή, αλλά δεν μπορούν να το προσδιορίσουν είπε ο Howe. 

Ο Howe υποψιάζεται ότι ο εγκέφαλος εντοπίζει αλλαγές στις οπτικές μετρικές που χρησιμοποιεί για να καταλάβει μια σκηνή - όπως το σκοτάδι, το χρώμα, την καθετότητα ή την αντίθεση - αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε ικανότητα του ατόμου να εκφράσει με λόγια τι έχει αλλάξει. 

Σε ένα δεύτερο πείραμα, η ομάδα έδειξε στους φοιτητές μια σειρά από κόκκινους και πράσινους δίσκους, και ξανά έδειξε τη συστοιχία με κάποιους από τους δίσκους τυχαία αλλαγμένους από το ένα χρώμα στο άλλο. Για άλλη μια φορά, πολλοί άνθρωποι ανίχνευσαν τις αλλαγές αλλά δεν μπόρεσαν να τις προσδιορίσουν.
 
Φανατικοί πιστοι

Τα ευρήματα υποδεικνύουν την προέλευση του φαινομένου στο οποίο ένα άτομο φαίνεται να διαισθάνεται κάτι που δεν πιστεύει ότι το έχει δει ή αισθανθεί με άλλο τρόπο εξαιτίας στην αντίληψη των διαφορών σε αυτές τις οπτικές μετρικές, δεν είναι μια αίσθηση που λειτουργεί έξω από τους συνήθεις νόμους της φυσικής. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της μαθήτριας του Howe, μπορεί να είχε παρατηρήσει μικροσκοπικές αλλαγές στην εμφάνισή του (όπως μικρές κοψίματα ή έναν επίδεσμο), αλλά δεν είχε συνειδητή επίγνωση του γεγονότος όταν έλαβε αυτά τα σήματα. 

Η μελέτη είναι απίθανο να πείσει τους πιστούς του υπερφυσικού, είπε ο Howe. 

"Μπορώ να παρουσιάσω τα στοιχεία, αλλά οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν μια έκτη αίσθηση - θα εξακολουθήσουν να πιστεύουν αυτό", δήλωσε ο Howe. "Είναι ένα πολύ συναρπαστικό συναίσθημα να έχεις μια αισθητήρια ικανότητα και έχεις μια αισθητήρια ικανότητα-. Δεν είναι απλά μαγικό." 

0 σχόλια :