Τα υπαίθρια θεατρικά έργα των αρχαίων Ελλήνων μπορούν να μας προσφέρουν μια πολύτιμη εικόνα για  το μεσογειακό κλίμα της εποχής, αναφέρει μια νέα έρευνα για τον Καιρό. Χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα από έργα τέχνης και θεατρικά έργα, επιστήμονες εντόπισαν τις «αλκυονίδες μέρες», του φιλικού για θεάτρου καιρού στη μέση του χειμώνα.

"Έχουμε εξερευνήσει τις καιρικές συνθήκες που επέτρεπαν στους Αθηναίους της κλασικής εποχής για να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα κατά τη διάρκεια καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στα μέσα του χειμώνα », δήλωσε η Χριστίνα Χρονοπούλου, από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Έχουμε στόχο να κάνουμε το ίδιο συγκεντρώνοντας και ερμηνεύοντας πληροφορίες από τα κλασικά έργα της ελληνικής δραματουργίας από 5ο και 4ο αιώνα π.Χ."

Οι αρχαίοι Αθηναίοι απολάμβαναν το ανοιχτό θέατρο του Διονύσου στους νότιους πρόποδες της Ακρόπολης και όταν ήταν εφικτό παρακολουθούσαν παραστάσεις στη μέση του χειμώνα μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 15 Φεβρουαρίου.

Από τους  βομβαρδισμούς του Δευτέρου  Παγκόσμιου Πόλεμου , ως τα μεσαιωνικά  αραβικά γραπτά ιστορικοί και οι κλιματολόγοι εξακολουθούν να απευθύνονται στην απροσδόκητες πηγές για να ενώσουν τα κομμάτια του κλίματος των προγόνων μας. Στην περίπτωση αυτή, η ομάδα στράφηκε προς τα 43 έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη και αρκετά βρέθηκαν να περιέχουν αναφορές σχετικά με τον καιρό. Η Ελλάδα απολαμβάνει μακρά, ζεστά, ξηρά καλοκαίρια, όμως σε αντίθεση με τις σπάνιες φιλικές για θέατρο «αλκυονίδες ημέρες» των ηλιόλουστων καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του χειμώνα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα. 

«Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη, συχνά επικαλούνται την παρουσία των αλκυονίδων ημερών», δήλωσε καταληγοντας η Δρ Χρονοπούλου. "Συνδυάζοντας το γεγονός ότι οι δραματικοί διαγωνισμοί λάμβαναν χώρα στο καταχείμωνο, χωρίς καμία ένδειξη αναβολής, και οι αναφορές των δραμάτων για καλές καιρικές συνθήκες και ήπιους χειμώνες, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι συγκεκριμένες ημέρες σχεδόν κάθε Ιανουαρίου ήταν καλοκαιρινές στον πέμπτο και ίσως στον τέταρτο αιώνα π.Χ.. " 

πηγη sciencedaily.com 

0 σχόλια :