Κίνδυνος για “ραδιενεργές” πυρκαγιές στα δάση του Τσερνομπίλ

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 Ετικέτες


Επιστημονική μελέτη προειδοποιεί για σοβαρή πιθανότητα εξάπλωσης ραδιενέργειας σε περίπτωση πυρκαγιάς στα δάση του Τσερνομπίλ, τα οποία δεν αποσυντίθενται σωστά.

Τα δάση γύρω από το Τσερνομπίλ -το πυρηνικό εργοστάσιο στο οποίο έγινε έκρηξη πριν από 28 χρόνια- δεν αποσυντίθενται κανονικά και, σε περίπτωση πυρκαγιάς, ραδιενεργό υλικό θα διασπαρθεί πέρα από τη “Ζώνη της αλλοτρίωσης”, στην εκτός ορίων έκταση 2.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τις παροπλισμένες εγκαταστάσεις που βρίσκονται 109 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.


“Η ζώνη της αλλοτρίωσης” αποτελεί σημαντική πηγή μελέτης για τους περιβαλλοντολόγους, καθώς τα έντομα φαίνεται να αποφεύγουν να μένουν εκεί και τα πουλιά που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή αναπτύσσουν ανωμαλίες, όπως παραμορφωμένα ράμφη, περίεργα μήκη φτερών και ουράς και μικρότερος εγκέφαλος.

Όσον αφορά τα δέντρα, οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον στο εσωτερικό της εν λόγω ζώνης από το 1991, παρατήρησαν “μια σημαντική συσσώρευση απορριμμάτων γύρω από τα δέντρα στην πάροδο του χρόνου”. Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Oecologia κάνει λόγο για δέντρα που δεν αποσυντίθενται κανονικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως στο Κόκκινο Δάσος, μια δασική περιοχή γύρω από το Τσερνομπίλ που ονομάστηκε έτσι, επειδή τα δέντρα εκεί απέκτησαν κόκκινο χρώμα και καταστράφηκαν εξαιτίας έντονης ακτινοβολίας.

Ο λόγος που δεν γίνεται σωστή αποσύνθεση στην περιοχή του Τσερνομπίλ είναι ότι τα μικρόβια, βακτήρια, μύκητες, σκουλήκια, έντομα και άλλοι ζωντανοί οργανισμοί που είναι γνωστοί ως αποικοδομητές (επειδή τρέφονται με νεκρούς οργανισμούς), επιλέγουν να μην είναι παρόντες και να μην κάνουν “τη δουλειά τους”.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας προειδοποιούν ότι αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφικές “πυρηνικές πυρκαγιές” στα επόμενα χρόνια. Στην ουσία, η ανησυχία για τη «Ζώνη της αλλοτρίωσης» να αρχίσει να εκπέμπει ραδιενεργά σωματίδια, υπάρχει μεταξύ περιβαλλοντολόγων από το 1992. Η απειλή όμως έγινε πιο πιθανή και σοβαρή τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που έφερε ξηρότερα καλοκαίρια στην περιοχή.

0 σχόλια :