Οι πιο διάσημοι απο τους διάσημους

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 Ετικέτες


Mία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, προσπαθεί να καταδείξει τις πιο διάσημες προσωπικότητες που έζησαν στον πλανήτη γη. H  απόφαση είναι δύσκολη τόσο λόγω της πληθώρας των επιλογών, όσο και λόγω της διαφορετικότητας των εποχών στις οποίες έζησαν οι προσωπικότητες.

Το Media Lab του γνωστού αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ σκέφτηκε έναν τρόπο να υπολογίσει το πόσο διάσημες είναι διάφορες προσωπικότητες του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος: Μέσω της Wikipedia. Οι ερευνητές μελέτησαν τα λήμματα 11.335 ανθρώπων στη Wikipedia, μελετώντας σε πόσες γλώσσες έχουν μεταφραστεί, πόσες προβολές σελίδων έχουν συγκεντρώσει σε διάστημα έξι ετών τόσο στα αγγλικά, όσο και σε άλλες γλώσσες, και καταλήγοντας σε έναν Δείκτη Ιστορικής Δημοφιλίας. 

Το αμερικανικό Πανεπιστήμιο δουλεύει στο πρότζεκτ «Πάνθεον» τον τελευταίο καιρό, που ουσιαστικά είναι αυτό που κρύβει το όνομά του.Μελετώντας και αναλύοντας στοιχεία από το 4.000 π.Χ. έως και το 2010, κατάρτισε τη λίστα με εκείνους τους οποίους θεώρησε ως τους πιο διάσημους αυτών των 6.000 χρόνων. 
Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα το ΜΙΤ μελέτησε και αξιολόγησε την «πολιτιστική προσφορά» μεγάλων μορφών της ιστορίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα στοιχεία τους που ξεπέρασαν τα γεωγραφικά όρια, όπως και εκείνα του χρόνου και της γλώσσας, κατακτώντας μία ιδιαίτερη θέση στον παγκόσμιο πολιτισμό. 

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται δύο  αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι οι οποίοι είναι πιο διάσημοι από τον Χριστό: Ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας κερδίζουν στο νήμα τον Χριστό που βρίσκεται στην 3η θέση, ενώ στις 5 πρώτες θέσεις συναντάμε και άλλους δύο Έλληνες, τον Σωκράτη και τον Μεγάλο Αλέξανδρο. 

Στην  6η θέση βρίσκεται ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και στην έβδομη ο Κομφούκιος, στην όγδοη ο Ιούλιος Καίσαρας, και ακολουθούν δύο ακόμα αρχαίοι Έλληνες: Ο Όμηρος και ο Πυθαγόρας.

Στην 11η θέση βρίσκεται ο Αρχιμήδης και στη 12η ο Μωυσής (ναι, ο γνωστός Μωυσής της Βίβλου), ενώ στη 13η ο Μωάμεθ, στη 14η ο Αβραάμ και στη 15η ο Αδόλφος Χίτλερ. Ακολουθούν στη 16η θέση ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, στη 17η ο Καρλομάγνος, στη 18η ο Σαίξπηρ, στη 19η ο Μιχαήλ Άγγελος και στην 20ή ο Αύγουστος.Εκτός εικοσάδας μένει ο Ναπολέων Βοναπάρτης (21ος), όπως και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (23ος), ο Χριστόφορος Κολόμβος (24ος), ο Βούδας (28ος) και η Κλεοπάτρα (29η).

Από τις προσωπικότητες που γεννήθηκαν μετά το 1900, πιο ψηλά βρίσκεται ο 72ος Τσε Γκεβάρα, και ακολουθούν (εκτός της πρώτης εκατοντάδας) ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Γουολτ Ντίσνεϊ, ο Ζαν-Πολ Σαρτρ, ο Μπομπ Μάρλεϊ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τζόνι Ντεπ και ο Τζίμι Χέντριξ.

Οι Έλληνες της λίστας του MIT είναι συνολικά 136, και δεν είναι όλοι... αρχαίοι, αν και οι 25 πρώτοι της ελληνικής λίστας έχουν γεννηθεί όλοι προ Χριστού, με εξαίρεση τον 18ο Πλούταρχο  και τον 24ο Ελ Γκρέκο. Από τους σύγχρονους Έλληνες, πιο διάσημος είναι ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου (54ος στην ελληνική λίστα), ενώ πιο κάτω βρίσκονται η Νάνα Μούσχουρη (79η), ο Νίκος Καζαντζάκης (80ός), ο Γιώργος Σεφέρης (84ος), ο Μίκης Θεοδωράκης (86ος), η Μελίνα Μερκούρη (96η), αλλά και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας (99ος).

Οι πιο διάσημοι στον κόσμο τα τελευταία 6.000 χρόνια σύμφωνα με το ΜΙΤ:
  • Αριστοτέλης
  • Πλάτωνας
  • Ιησούς Χριστός
  • Σωκράτης
  • Μέγας Αλέξανδρος
  • Λεονάρντο Ντα Βίντσι
  • Κομφούκιος
  • Ιούλιος Καίσαρας
  • Όμηρος
  • Πυθαγόρας 
πηγη newgreektv.com

Για να φτάσει στα παραπάνω συμπεράσματα το Μ.Ι.Τ. μελέτησε και αξιολόγησε την πολιτιστική προσφορά των μεγάλων μορφών της ιστορίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα στοιχεία της διαχρονικότητας, της κοινωνικοπολιτικής επιρροής και της γλώσσας. - See more at: http://perierga.gr/2014/03/%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%b9-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82/#sthash.eHi9gg1n.dpuf
Οι πιο διάσημοι άνθρωποι της ιστορίας
Οι πιο διάσημοι άνθρωποι της ιστορίας
Οι πιο διάσημοι άνθρωποι της ιστορίας
Οι πιο διάσημοι άνθρωποι της ιστορίας

0 σχόλια :