Ακόμα μία έρευνα που δημοσιεύεται το τελευταίο διάστημα υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι απέκτησαν το λευκό τους δέρμα πολύ αργότερα από αυτό που υπέθεταν παλαιότερα οι επιστήμονες.


Μετά από τη μελέτη επιστημόνων από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας της Βαρκελώνης, μια νέα έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστημίο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι τα γονίδια που ελέγχουν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών έχουν αλλάξει σημαντικά στην Ευρώπη τα τελευταία 5.000 χρόνια. 

Μάλιστα, αποδίδει τη “λεύκανση” του χρώματος των κατοίκων της Γηραιάς Ηπείρου, όχι στη φυσική επιλογή, αλλά και στη σεξουαλική επιλογή, αυτή δηλαδή που καθορίζεται από τις ερωτικές προτιμήσεις.



Η μελέτη βασίζεται στην γονιδιακή ανάλυση απολιθωμάτων από 48 σκελετούς που βρέθηκαν στην Ουκρανία, ηλικίας 6.500 έως 4.000 ετών και στη σύγκρισή τους με το DNA των σύγχρονων Ουκρανών και των κατοίκων των γύρω περιοχών. Οι ερευνητές εστίασαν στα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών.
 

Η ανάλυση έδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης των γονιδιακών ποικιλιών που συνδέονται με τα ανοιχτά χρώματα αυξήθηκε σημαντικά στον πληθυσμό τα τελευταία 5.000 χρόνια, είναι δηλαδή σχετικά πρόσφατη συγκριτικά με την κρατούσα θεωρία. Και αν για το δέρμα η αύξηση αυτή αποδίδεται στην “εξελικτική πίεση”, τα μαλλιά και τα μάτια απέκτησαν ανοιχτό χρώμα λόγω σεξουαλικών επιλογών ή προτιμήσεων.
 

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο ανοιχτόχρωμο δέρμα αυτό οφείλεται στη διάδοση της γεωργίας η οποία υποκατέστησε ως ένα βαθμό το κυνήγι και συνέβαλε στη μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων.

Οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες έγιναν γεωργοί και άρχισαν να λαμβάνουν μικρότερες ποσότητες βιταμίνης D από ζωικά προϊόντα με αποτέλεσμα το χρώμα του δέρματός τους να γίνει πιο ωχρό.
 

Από την άλλη πλευρά, τα ξανθά μαλλιά και τα γαλάζια μάτια που είναι αρκετά κοινά στην ανατολική Ευρώπη αποδίδονται σε σεξουαλικές-κοινωνικές επιλογές. Η ελκυστικότητα των ανοιχτών χρωμάτων είναι αυτή που εξηγεί την εξάπλωσή τους κατά τις τελευταίες πέντε χιλιετίες στη Γηραιά Ήπειρο.

Η μελέτη επισημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε άλλα ζώα εκτός από τον άνθρωπο, τα οποία δείχνουν προτίμηση σε άτομα με ασυνήθιστα εμφανισιακά χαρακτηριστικά.

Το πιο ενδιαφέρον όμως εύρημα της έρευνας είναι ότι εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια εξαπλώνονται ποικιλίες ενός γονιδίου με την ονομασία HERC2 οι οποίες βοηθούν στο μαύρισμα του δέρματος μετά την ηλιοθεραπεία, η οποία είναι μια συνήθεια του 20ου αιώνα. 

Τι έλεγε η κρατούσα θεωρία Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, ο σύγχρονος άνθρωπος Homo sapiens που εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 200.000 χρόνια και είχε αρχικά σκούρο δέρμα, όπως οι σημερινοί Αφρικανοί, για να προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Το σκούρο δέρμα “άσπρισε”, υποστηρίζουν οι παλαιότερες θεωρίες, καθώς οι άνθρωποι μετανάστευαν σε πιο βόρειους παραλλήλους. Εκεί, η περιορισμένη ηλιοφάνεια ανάγκασε τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία για να παράξει βιταμίνη D. H βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Είναι αυτή που βοηθάει τον οργανισμό μας να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο. Χωρίς τη βιταμίνη αυτή τα οστά μας μπορεί να χάσουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και να γίνουν πιο εύθραυστα.

Παρόλα αυτά, οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν να ανατρέπουν την παλαιότερη θεωρία καθώς υποστηρίζουν ότι το λευκό δέρμα των Ευρωπαίων αποτελεί μια μάλλον πρόσφατη αλλαγή στην ιστορία της εξέλιξης των ειδών.

Η τελευταία μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS.

0 σχόλια :