Θλιβερές οι συνέπεις της κλιματικής αλλαγής: Λιώνει ο μοναδικός τροπικός παγετών 

Οι ανησυχητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον εμφανείς και επηρεάζουν τον πλανήτη σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Τελευταίο «θύμα» της, ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, ο «τροπικός» παγετώνας Quelccaya στο Περού.

 
Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες παρατηρούν την ταχεία τήξη του παγετώνα Quelccaya. Ο συγκεκριμένος υποχωρεί από λίγο κάθε χρόνο, όπως κάνουν όλοι οι παγετώνες, αλλά κάθε χρόνο συρρικνώνεται επίσης λίγο περισσότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, μια μελέτη του 2006 που μελέτησε το κάλυμμα πάγου του παγετώνα, αποκάλυψε ότι είχε χάσει το 20% της έκτασής του, από το 1978, και ότι το ποσοστό της μείωσης, ήταν διαρκώς αυξανόμενο.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν γνώριζαν με με βεβαιότητα τι προκαλεί αυτή τη συρρίκνωση, αλλά μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Γεωλογίας, αποκαλύπτει την αλήθεια: οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η μειωμένη χιονόπτωση είναι οι ένοχοι.

Ο Quelccaya είναι ένας τροπικός παγετώνας, που βρίσκεται 18.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οπως αναφέρει ο κλιματολόγος Λόνι Τομσον από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, μιλώντας στους New York Times, η θερμοκρασία είναι η αιτία για τη συρρίκνωση των παγετώνων.

πηγη iefimerida.gr

0 σχόλια :