Αρχαιολογικοί θησαυροί στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 Ετικέτες

Κεραμικά ευρήματα από τον αρχαίο οικισμό στο Καραμπουρνάκι [ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης]


Τον Ιούλιο του 2013, η  ομάδα ανασκαφών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμπλήρωσε 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Καραμπουρνάκι. Τα αρχαιολογικά στοιχεία και το  υλικό που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στον αρχαίο οικισμό έχουν αποδειχθεί να είναι αντιστρόφως ανάλογα προς την περιορισμένη έκταση της περιοχής της ανασκαφής.


Σύμφωνα με τους ερευνητές το περασμένο έτος τα αγγεία που ανακτήθηκαν από τις ημι-υπόγειες κυψελοειδείς δομές από μια παλαιότερη ανασκαφή έχουν ανακατασκευαστεί και  εξετάζονται. Τα αγγεία παρουσιάζουν μια ευρεία ποικιλία μορφών και χρονολογούνται στην Αρχαϊκή περίοδο (δεύτερο μισό του 7ου και το πρώτο μισό του 6ου αιώνα π.Χ.).

Αμφορείς που βρέθηκαν στον αρχαίο οικισμό στο Καραμπουρνάκι [Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης]


"Στα ερείπια βρέθηκαν κυρίως τοπικά οικιακά σκεύη και κάποια εισαγόμενα δείγματα», λέει η ανακοίνωση. "Τα τοπικά σκευάσματα περιλαμβάνουν ωοκέλυφα μαγειρικά σκεύη από γκρι πηλό, οινοχόες, όλμους και πιθάρια. Ανάμεσα στα εισαγόμενα είδη είναι ιωνικοί κύλικες, μία καρποδόχος και ένα καζάνι από την ανατολική Ελλάδα. Μερικά κορινθιακά όστρακα βρέθηκαν επίσης . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αμφορείς από την Αττική, τη Χίο, τη Σάμο, τις Κλαζομενές και την Κόρινθο. "




"Ο κύριος τύπος που βρέθηκε στα ερείπια της άλλου τάφρου που ερευνήθηκε ήταν ο μυτερός αμφορέας εμπορίου, μερικοί από τους οποίους  ανακατασκευάστηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά. Επίσης βρέθηκαν μεγάλα κομμάτια από τουλάχιστον δέκα αμφορείς, συμπεριλαμβανομένου ενός από τη Σάμο, μερικούς του νοτιοανατολικού Αιγαίου και του βορειοανατολικού Αιγαίου, όλοι από την Ύστερη Αρχαϊκή περίοδο (δηλαδή, τέλη του 6ου ή τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.) "

 
Τεχνικοί επανασυναρμολόγούν  κεραμικά ευρήματα από τον αρχαίο οικισμό της Καραμπουρνάκι [Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης]

«Πιστεύουμε ότι το έργο της ομάδας στο Καραμπουρνάκι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας τη συμβολή του πανεπιστημίου μας στην έρευνα και την αναβάθμιση μιας από τις σημαντικότερες περιοχές της αρχαιολογικής και ιστορικής μνήμης, καθώς και την ανάπτυξη ενός πάρκου που να χρησιμεύει ως πνεύμονας πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. "

Οι αρχαιολόγοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της ανασκαφής του 2013 στο Καραμπουρνάκι στις Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014, στις 1.00 μ.μ., στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η εργασία τους έχει τίτλο «Καραμπουρνάκι 2013:. Διατήρηση και μελέτη των υλικών της ανασκαφής από τον αρχαίο οικισμό"

πηγη the archaeology news network

0 σχόλια :