Αστεροειδής πλούσιος σε θείο αφάνισε τους δεινόσαυρους

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014 Ετικέτες ,


Σύμφωνα με ερευνητές το διαστημικό σώμα που έπεσε στη γη πριν από 65 εκ. χρόνια, αφανίζοντας τους δεινόσαυρους, προκάλεσε όξινη βροχή που έκανε την επιφάνεια των ωκεανών να μοιάζει με καζάνι μάγισσας.


Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερευνητές από την Ιαπωνία που εξετάζουν το αίνιγμα της τελευταίας μεγάλης εξαφάνισης, είπαν ότι κατά τη σύγκρουση ο βράχος που ήταν πλούσιος σε θείο ατμοποιήθηκε δημιουργώντας ένα τεράστιο σύννεφο τριοξειδίου του θείου (SO3).

Αυτό αναμίχθηκε με τους υδρατμούς και δημιουργώντας έτσι βροχή θειικού οξέος, η οποία θα έπεσε κατά τη διάρκεια ημερών στην επιφάνεια του πλανήτη, σκοτώνοντας τη ζωή στους ωκεανούς.

Τα είδη που κατάφεραν να επιζήσουν κάτω από αυτό το θανατηφόρο στρώμα τελικά κληρονόμησαν τη θάλασσα, σύμφωνα με την έρευνα η οποία δεν ασχολείται με την επίδραση που είχε η σύγκρουση αυτή στα ζώα που βρίσκονταν στη στεριά.

Η μεγάλο αυτό καταστροφικό γεγονός είναι γνωστό ως η Κρητιδική-Τριτογενής εξαφάνιση.  Συνέβη όταν ένα αντικείμενο, που πιστεύεται ότι ήταν αστεροειδής πλάτους 10 χιλιομέτρων, συνετρίβη στη χερσόνησο του Γιουκατάν, στο Μεξικό της σημερινής εποχής.

Δημιούργησε κρατήρα πλάτους 180 χιλιομέτρων, πυροδότησε καταιγίδα και προκάλεσε θύελλα σκόνης που οδηγήθηκε σε όλο τον κόσμο με ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με το πιο αποδεκτό σενάριο.

Μεταξύ 60% και 80% των ειδών στη γη εξαφανίστηκαν σύμφωνα με έρευνες απολιθωμάτων. 

Μεγάλα είδη υπέφεραν πολύ, οι δεινόσαυροι που περιπλανιόνταν στη γη για περίπου 165 εκ. χρόνια, αντικαταστήθηκαν από τα θηλαστικά.

πηγη 

0 σχόλια :