Τι κοινό έχουν οι άνθρωποι και τα κοάλα: Μία παρόμοια πορεία εξέλιξης 

Μπορεί τα κοάλα να μη μοιάζουν με τους ανθρώπους τόσο όσο μοιάζουν οι μαϊμούδες, ωστόσο έκπληκτοι οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα συμπαθή χνουδωτά ζωάκια έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει την εξελικτική πορεία τους με αυτή των ανθρώπων.

 
Δεν έχουν όλα τα θηλαστικά έχουν δακτυλικά αποτυπώματα. Για την ακρίβεια, τα μόνα που έχουν είμαστε εμείς οι άνθρωποι, τα πρωτεύοντα και... τα κοάλα!

Μάλιστα τα δακτυλικά αποτυπώματα των κοάλα είναι τόσο παρόμοια με τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα ώστε ακόμα και με ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, είναι αρκετά δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε.

Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι τα σημάδια στα χέρια των κοάλα φαίνεται να έχουν εξελιχθεί ανεξάρτητα. Στο εξελικτικό δέντρο της ζωής, τα πρωτεύοντα και τα μαρσιποφόρα, πρόγονοι των σύγχρονων κοάλα εξελίχθηκαν διαφορετικά πριν από 70.000.000.

Ωστόσο πιστεύεται ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα των κοάλα αναπτύχθηκαν πιο πρόσφατα, επειδή οι περισσότεροι από τους στενούς συγγενείς τους (όπως τα wombats και τα καγκουρό) δεν έχουν.

Ο λόγος για τον οποίο έχουμε δακτυλικών αποτυπώματα, είναι και το μοναδικό κοινό της εξέλιξης μας με τα κοάλα: Το σκαρφάλωμα. Οπως εξηγούν οι ερευνητές, τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι «μια προσαρμογή στο γράπωμα, η οποία παράγει πολλαπλές μηχανικές αλλαγές στο δέρμα.»

πηγη iefimerida.gr

0 σχόλια :