Η υπερθέρμανση του πλανήτη “πνίγει” την πολιτιστική κληρονομιά

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 Ετικέτες

 

Εάν η στάθμη της θάλασσας συνεχίσει να ανεβαίνει, ακολουθώντας τις τάσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δεκάδες μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τη λίστα της UNESCO θα κινδυνεύσουν, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.


Μια σειρά από σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους και ιστορικά κέντρα των πόλεων θα επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ισχυρίζεται μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Ben Marzeion από το Πανεπιστήμιο του Innsbruck.

Μεταξύ άλλων, στη λίστα των “απειλούμενων” πολιτιστικών χώρων, βρίσκονται και ο Πύργος του Λονδίνου, η Όπερα του Σίδνεϊ και το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Ο κατάλογος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνει 720 πολιτιστικά μνημεία από όλο τον κόσμο. Ο Marzeion και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι, εάν οι τωρινές παγκόσμιες θερμοκρασίες διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για τις επόμενες δύο χιλιετίες, περίπου 6% των μνημείων UNESCO (40 μνημεία) θα επηρεαστούν από αυτό το φαινόμενο. Επιπλέον, το 0,7% της έκτασης της γης θα βρίσκεται κάτω από τη μέση στάθμη της θάλασσας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου για τα επόμενα 2.000 χρόνια -ένα σενάριο το οποίο θεωρούν πιθανό- ο αριθμός των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που θα πληγεί θα αυξηθεί σε 136 (19%) και το 1.1% της παγκόσμιας έκτασης γης θα είναι κάτω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας.

Σε τέτοια επίπεδα υπερθέρμανσης, περίπου 12 χώρες -μεταξύ των οποίων οι Μπαχάμες, Μαλδίβες και Νήσοι Καϋμάν – θα χάσουν περισσότερο από το ήμισυ της τωρινής επιφάνειας της γης τους, καταλήγουν οι επιστήμονες.

0 σχόλια :