Η συμβολή των ψηφιακών αναπαραστάσεων στη μελέτη της μινωικής Κρήτης

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 Ετικέτες ,

 The contribution of digital reconstructions in the study of Minoan Crete

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου για τον Μινωικό Πολιτισμό, ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (του Archaeological Computing Research Group, University of Southampton, UK) έδωσε διάλεξη (Παρασκευή 21, Φεβρουαρίου, 2014) με τίτλο «Η συμβολή των ψηφιακών αναπαραστάσεων στη μελέτη αρχαιολογικών στοιχείων από τη μινωική Κρήτη: σε εξεταζόμενες περιπτώσεις από τις Αρχάνες-Φουρνί και τη Ζώμινθο "


Από τα μέσα της δεκαετίας του '80, οι ψηφιακές εικόνες έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση αρχαιολογικών πληροφοριών. Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών οδήγησε στην ορμητική χρήση των ψηφιακών εργαλείων για την οπτικοποίηση των δεδομένων. Από τότε, πολλές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αρχαιολογικών χώρων και έργων τέχνης έχουν παραχθεί, τα οποία συχνά θεωρούνται ως αυτοσκοπός. Ως αποτέλεσμα της ψηφιακής αναπαράστασης είναι οι αρχαιολογικές πληροφορίες και οι ερωτήσεις της έρευνας να κρύβονταιι πίσω από την εικόνα.

Η συζήτηση σχετικά με την παραγωγή ψηφιακών αναπαραστάσεων συνήθως επικεντρώνεται τόσο στην τεχνολογικό φετιχισμό όσο και στη δύναμη των εικόνων που συχνά παρουσιάζουν μια ενιαία-φωτορεαλιστική αλήθεια δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις και ερμηνείες. 

Από την άλλη πλευρά, η δυναμική των ψηφιακών εικόνων έχουν συζητηθεί δειλά ,ειδικά σε σύγκριση με τη συζήτηση των προβλημάτων τους. Μόνο τα τελευταία χρόνια οι 3D ψηφιακές αναπαραστάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργαλεία για τυπική ανάλυση: προβολή, προσβασιμότητα, δομική ακεραιότητα, μελέτες φωτισμού κ.λπ. 

Η παρουσίαση εξέτασε μελέτες περιπτώσεων από τη μινωική Κρήτη, κοιτώντας πέρα από την εικόνα και τη συζήτηση της δυναμικής των ψηφιακών αναπαραστάσεων ως εργαλεία για τη μελέτη, την ανάλυση και την ερμηνεία των αρχαιολογικών δεδομένων. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσομοίωση και την ανάλυση του φωτισμού σε διάφορα περιβάλλοντα, συζητώντας το ρόλο του , καθημερινές δραστηριότητες του παρελθόντος. Συγκεκριμένα, η ψηφιακή αναπαράσταση των ταφικών κτιρίων από το Φουρνί Αρχανών, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μελέτες που συνδέουν προσανατολισμούς τάφων με το φως του ήλιου ή / και το φως του φεγγαριού θα διευκολύνει τη συζήτηση σχετικά με το ρόλο του φυσικού και τεχνητού φωτισμού σε ταφικές κατασκευές, εξετάζοντας τον λειτουργικό και πιθανώς τον υπερφυσικό ρόλο του φωτος στην αντίληψη της ζωής και του θανάτου από τους ζωντανούς. 

Τέλος, η ψηφιακή αναπαράσταση του δωματίου 13 της Ζωμίνθου, που έχει ερμηνευθεί ως ένα εργαστήρι κεραμικής, μαζί με τη μελέτη φωτισμού, καθώς και την αρχαιολογική και εθνογραφική έρευνα, σκοπεύουν στην αναθεώρηση της αρχικής ερμηνείας και συζητούν τις πιθανές χρήσεις του χώρου. 

Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν δεν μπορούσαν να ανακατασκευαστούν, η εξέταση των παραπάνω περιπτώσεων από τη μινωική Κρήτη τονίζουν ότι η προσεκτική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει την αρχαιολογία σε νέες λεωφόρους έρευνας, παρέχοντας νέα στοιχεία, παραδοχές και ερμηνείες, απαντώντας σε περίπλοκα ερευνητικά ερωτήματα και προσεγγίζοντας το παρελθόν στο ένα νέο πλαίσιο. 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου: 3D Visualisation in Archaeology and Cultural Heritage.

πηγη Archaeology news netwok
3D Visualisation in Archaeology and Cultural Heritage.

Read more at: http://archaeologynewsnetwork.blogspot.gr/2014/02/the-contribution-of-digital.html#.UxCic85L5SM
Follow us: @ArchaeoNewsNet on Twitter | groups/thearchaeologynewsnetwork/ on Facebook
3D Visualisation in Archaeology and Cultural Heritage.

Read more at: http://archaeologynewsnetwork.blogspot.gr/2014/02/the-contribution-of-digital.html#.UxCic85L5SM
Follow us: @ArchaeoNewsNet on Twitter | groups/thearchaeologynewsnetwork/ on Facebook
 

0 σχόλια :