Ψάχνουν το μυστηριώδες αρπακτικό που καταβρόχθισε λευκό καρχαρία στα 600 μ. βάθος

Σχεδόν έντεκα χρόνια πριν ένα μυστηριώδες θαλάσσιο κύτος καταβρόχθισε κυριολεκτικά ένα λευκό καρχαρία μήκους 3 μέτρων στον νότιο Ωκεανό της Αυστραλίας. 

Τώρα οι ερευνητές έχουν επιστρέψει στο ίδιο σημείο ελπίζοντας να βρουν τι ήταν αυτό το θαλάσσιο αρπακτικό που κατόρθωσε να σκοτώσει και να καταβροχθίσει τον λευκό καρχαρία.

Την ιστορία του λευκού θηλυκού καρχαρία τη γνωρίζουμε καθώς αυτός είχε αποτελέσει ένα πείραμα Αυστραλών επιστημόνων για τη μελέτη των λευκών καρχαριών που ζουν ανοικτά της Αυστραλίας.  

Έτσι πριν 11 χρόνια είχαν τοποθετήσει ένα πομπό στον λευκό καρχαρία στον οποίο έδωσαν το όνομα “Shark Alpha” μελετώντας τις κινήσεις του. 

Τέσσερις μήνες αργότερα ο πομπός του “Shark Alpha” ξεβράστηκε κάπου στις ακτές της Αυστραλίας περίπου 4 χλμ. από εκεί που αρχικά είχε τοποθετηθεί. Η επεξεργασία των στοιχείων που έγινε έδειξε μια απίστευτη όσο και μυστηριώδη υπόθεση. 

Ο “Shark Alpha” λίγες ημέρες αργότερα άρχισε ξαφνικά να κατεβαίνει όλο πιο πολύ σε βάθος φτάνοντας στο βάθος των 590 μέτρων περίπου.  

Ταυτόχρονα η θερμοκρασία του ανέβηκε ξαφνικά από 8 περίπου βαθμούς Κελσίου στους 25 βαθμούς Κελσίου.  

Κάτι που για τους επιστήμονες σημαίνει πως ο “Shark Alpha” βρισκόταν στο ... στομάχι ενός άλλου μεγαλύτερου θαλάσσιου αρπακτικού. Αλλά ποιού; Πολλοί εικάζουν πως πρόκειται για ένα ακόμη μεγαλύτερο λευκό καρχαρία. Αλλά πόσο μεγάλο που καταβρόχθισε έναν ολόκληρο τρίμετρο λευκό καρχαρία; 

Κανείς δεν γνωρίζει. Είναι πάντως συχνό το φαινόμενο οι λευκοί καρχαρίες να κανιβαλίζουν άλλους του είδους τους είτε για διαφορές που έχουν να κάνουν με την περιοχή που βρίσκονται είτε απλά γιατί πεινούν. 

Τώρα το ινστιτούτο Smithsonian πραγματοποιεί μια εκ νέου έρευνα για την υπόθεση γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ με την ελπίδα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα: Τι ήταν αυτό που έφαγε ένα λευκό καρχαρία;


Ψάχνουν το μυστηριώδες αρπακτικό που καταβρόχθισε λευκό καρχαρία στα 600 μ. βάθος


0 σχόλια :