2.000 ετών Llareta

Η φωτογράφος Rachel Sussman ταξίδεψε στον πλανήτη για μια δεκαετία σε αναζήτηση οργανισμών που έχουν δει χιλιάδες χρόνια ιστορίας.

Η Sussman υπέμενε δαγκώματα βδέλλας, τσιμπήματα κοραλλιών, ένα σπασμένο καρπό, σε ένα μοναχικό ταξίδι κατά μήκος της Pan-American Highway και της βραχώδους διέλευσης του Drake Passage. Στην πορεία, της αντιμετώπισε τα 5.500 ετών Ανταρκτικά βρύα, των 80.000 ετών  αποικιών λεύκας και των 100.000 ετών υποθαλάσσιου λιβαδιού θαλάσσιου χόρτου.

Η εκπληκτικές εικόνες της Sussman συγκεντρώθηκαν στο νέο της βιβλίο, "The Oldest Living Things in the World" (University of Chicago Press).

"Ενώ η εξεύρεση λιστών με  παλιά δέντρα δεν ήταν δύσκολο, δεν υπήρχε μια λίστα αρχαίας ζωής από όλα τα είδη που να πληρούσαν τα κριτήρια μου," έγραψε η Sussman στην εισαγωγή της. "Τα ένωσα μαζί, πρώτα με μερικές δημιουργικές αναζητήσεις, και στη συνέχεια, ψάξιμο στο έργο  επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων και υποειδικοτήτων." 

Όσον αφορά την καλλιτεχνική διαδικασία της, η Sussman έγραψε ότι ήταν σημαντικό γι 'αυτήν να "δημιουργήσει ένα έργο τέχνης που να μην ήταν απλώς επιστημονικό.

"Τα καλύτερα έργα της τέχνης και της επιστήμης ενισχύθηκαν και να επεκτάθηκαν, φέρνοντας κάτι νέο κάτι νέο για τους δυο. Δεν πρόκειται μόνο για να κάνεις την έρευνα λίγο πιο όμορφή, ή  έργα τέχνης χρησιμοποιώντας νέα επιστημονικά εργαλεία», δήλωσε ο Sussman. 

Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης κείμενα από τον ιστορικό τέχνης Hans-Ulrich Obrist και τον επιστημονικό συγγραφέα Carl Zimmer.

"Για να συμπίεσης μια ολόκληρη ζωή σε μια εβδομάδα, φαίνεται σαν ένα από τα πιο σκληρά κόλπα της φύσης," έγραψε ο Zimmer . "Αλλά αυτό είναι μόνο και μόνο επειδή έχουμε συνηθίσει να μετράμε τις ζωές σε δεκαετίες. Εάν τα αρχαία ζώα και τα φυτά που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο μπορούσαν να μας κοιτάξουν, θα αισθάνονταν λύπη για εμάς." 

100.000 ετών θάλασσιο γρασσίδι
100.000 ετών θαλάσσιο γρασίδι. Το Posidonia oceanica εκτείνεται στον πυθμένα του ωκεανού μεταξύ των Βαλεαρίδων Νήσων της Ισπανίας.

13.000 ετών ευκάλυπτος

13.000 ετών ευκάλυπτος. Η ακριβής τοποθεσία αυτού του σπάνιου ευκαλύπτου στην Αυστραλία είναι ένα κρυμμένο μυστικό, διότι είναι άκρως απειλούμενο είδος. Υπάρχουν μόνο πέντε γνωστά άτομα αυτού του είδους, τα οποία η Sussman δεν επιτρέπεται ούτε καν να τα αναφέρει στο βιβλίο της.
5.500 ετών Ανταρκτικά βρύα
5.500 ετών Ανταρκτικά βρύα. Βρύα ονομαζόμενα Chorisodontium aciphyllum φύονται στο βραχώδες νησί Ελέφαντας της Ανταρκτικής.
5.000 ετών πεύκο Bristlecone
5.000 ετών πεύκο Bristlecone. Τα πεύκα Bristlecone, που βρέθηκαν στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, είναι οι παλαιότεροι γνωστοί ενιαίοι οργανισμοί.
2.000 ετών Llareta
2.000 ετών Llareta. Αν και δεν μοιάζει με αυτά, η llareta είναι στην πραγματικότητα ξάδελφος του καρότου και του μαϊντανού. Αυτό το πυκνό φυτό μεγαλώνει στην έρημο Atacama της Χιλής.
 Μετάφραση Αγνωστη Γη

0 σχόλια :