Άγονες περιοχές απορροφούν απρόσμενες ποσότητες ατμοσφαιρικού άνθρακα

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 Ετικέτες

υπερθέρμανση του πλανήτη

Ερευνητές με επικεφαλή έναν βιολόγο του Washington State University διαπίστωσαν ότι οι άνυδρες περιοχές, που είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα οικοσυστήματα του πλανήτη, προσλαμβάνουν  απροσδόκητα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, καθώς τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνονται. Τα ευρήματα δίνουν στους επιστήμονες μια καλύτερη λαβή για τον υπολογισμό του άνθρακα της Γης - πόσο άνθρακας παραμένει στην ατμόσφαιρα ως CO2, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη, και πόσο αποθηκεύεται στη γη ή στη θάλασσα και σε άλλες μορφές που περιέχουν άνθρακα.

"Έχει επισημανθεί η σημασία αυτών των άγονων οικοσυστήματα», δήλωσε ο Dave R. Evans, WSU καθηγητής βιολογικών επιστημών με ειδίκευση στην οικολογία και την παγκόσμια αλλαγή. «Είναι ένας σημαντικός νεροχύτης για το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα, έτσι ώστε καθώς τα επίπεδα του CO2 ανεβαίνουν, αυτές αυξάνουν την αφομοίωση του από την ατμόσφαιρα. Θα βοηθήσουν να πάρουν μερική από τη περίσσεια ποσότητα CO2 που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα. Δεν μπορούν να τη προσλάβουν όλη, αλλά θα βοηθήσουν. "

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Climate Change, ήρθαν μετά από ένα πρωτότυπο 10-έτη πείραμα κατά το οποίο οι ερευνητές εξέθεσαν οικόπεδα στην έρημο Mojave σε αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα παρόμοια με εκείνα που αναμένονται το 2050. Οι ερευνητές στη συνέχεια απομάκρυναν το έδαφος και τα φυτά σε ένα μέτρο βάθος και μέτρησαν πόσος άνθρακας απορροφήθηκε. 

Εμείς απλά ξεθάψαμε το σύνολο της περιοχής και να μετρήσαμε τα πάντα", δήλωσε ο Έβανς. 

Η ιδέα για το πείραμα ξεκίνησε με τους επιστήμονες των πανεπιστήμιων της Νεβάδα στο Ρίνο και στο Λας Βέγκας και στο Desert Research Institute. Ο Evans ήρθε για την εμπειρία του στην ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων και στις ερήμους, ενώ επίσης συνέβαλαν ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Idaho, του πανεπιστήμιου της Βόρειας Αριζόνας, Arizona State University και του Colorado State University. 

Η χρηματοδότηση προήλθε από τα Department of Energy's Terrestrial Carbon Processes Program and the National Science Foundation's Ecosystem Studies Program των Η.Π.Α.. Το έργο ασχολείται με ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη: τον βαθμό στον οποίο τα χερσαία οικοσυστήματα απορροφούν ή απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα, καθώς αυτό αυξάνετε στην ατμόσφαιρα. 

Λαμβάνοντας λιγότερο από 10 ίντσες βροχής ετησίως, οι άγονες περιοχές τρέχουν σε μια ευρεία ζώνη 30 μοιρών βόρειου και νότιου γεωγραφικού πλάτους. Μαζί με την ημι-άνυδρες περιοχές, οι οποίες λαμβάνουν λιγότερο από 20 ίντσες βροχής ετησίως, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της επιφάνειας της Γης. 

Τα δασικά εδάφη έχουν περισσότερη οργανική ύλη και σε τετραγωνικό πόδι επι τετραγωνικό πόδι, κρατάνε πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Αλλά επειδή τα άνυδρα εδάφη καλύπτουν τόσο πολύ χώρο, μπορούν να έχουν ένα μεγάλο ρόλο στα μεγέθη του άνθρακα της Γης και του πόσο η Γη θερμαίνεται από την εγκλωβισμένη θερμότητα που συσσωρεύουν τα αερία στην ατμόσφαιρα.

Δουλεύοντας στο Nevada National Security Site, οι ερευνητές χάραξαν εννέα οκταγωνικά οικόπεδα διάμετρου περίπου 75 μέτρων. Αέρας με 380 μέρη ανά εκατομμύριο συγκεντρώσεως του CO2, τα σημερινά επίπεδα CO2, διοχετεύθηκε πάνω σε τρία οικόπεδα. Τρία δεν έλαβαν καθόλου επιπλέον αέρα. Ενώ τρία εκτέθηκαν σε συγκεντρώσεις των 550 μερών ανά εκατομμύριο, τα επίπεδα του CO2 που αναμένονται το 2050.

Το CO2 τροφοδοτήθηκε μέσω σωλήνων PVC που περικύκλωναν τα οικόπεδα και είχε ένα συγκεκριμένο χημικό αποτύπωμα που θα μπορούσε να ανιχνευτεί όταν θα αναλύονταν το έδαφος, τα φυτά και άλλα είδη βιομάζας. 

Η ανάλυση, που έγινε από τον Benjamin Harlow στο WSU's Stable Isotope Core Laboratory, καταδεικνύει ότι οι άνυδρες περιοχές μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη άνθρακα αρκετά στο μέλλον σε αναλογία του 15 έως 28 τοις εκατό του ποσού επί του σημερινού αποροφούμενου από τις χερσαίες επιφάνειες.

Συνολικά, δήλωσε ο Έβανς, τα αυξανόμενα επίπεδα του CO2 μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση των άνυδρων περιοχών αρκετά υπολογίζοντας 4 έως 8 τοις εκατό των σημερινών εκπομπών. 

Στο πείραμα δεν μετρήθηκαν άλλες πιθανές αλλαγές που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, όπως κυμαινόμενες βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες του πλανήτη. 

Ακόμα, είπε ο Evans, "Έμεινα έκπληκτος με το μέγεθος του κέρδους σε άνθρακα, το οποίο ήμασταν σε θέση να εντοπίσουμε μετά από 10 χρόνια, αφού 10 χρόνια δεν είναι πολύ μεγάλο διάστημα στη ζωή ενός οικοσυστήματος." 

Ενώ τα δασικά οικοσυστήματα τείνουν να αποθηκεύουν άνθρακα στην φυτική ύλη, οι ερευνητές του Mojave βρήκαν ότι ο περισσότερος άνθρακας προσλαμβάνετε από την αυξημένη δραστηριότητα στην ριζόσφαιρα, μιας περιοχής πλούσιας σε  μικροοργανισμούς γύρω από τις ρίζες.

Από μια αισιόδοξη άποψη, η έρευνα δείχνει ότι, ερχόμενο το 2050, τα άγονα οικοσυστήματα θα να κάνουν περισσότερα στη λήψη άνθρακα από την ατμόσφαιρα της γης. Αλλά μια πιθανή αιτία ανησυχίας είναι το τι θα συμβεί σε αυτά τα οικοσυστήματα καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται και οι άνθρωποι ψάχνουν για νέες  θέσεις για να αναπτυχθούν και να ζήσουν. 

«Η γη είναι εξαιρετικά πολύτιμη", δήλωσε ο Έβανς. "Μια μεγάλη ανάπτυξη μπορεί να συμβεί σε αυτές τις περιοχές και δεν θα ξέρουμε τότε τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια με τον προϋπολογισμό του άνθρακα των συστημάτων αυτών." 

 Μετάφραση Αγνωστη Γη

0 σχόλια :