Ένα όφελος της υποχώρησης του πάγου σε όλο τον κόσμο, είναι για τους αρχαιολόγους και τους λάτρεις της ιστορίας, καθώς αποκαλύφθηκαν και βρέθηκαν θαμμένα και χαμένα  αρχαία αντικείμενα του παρελθόντος. Εδώ είναι δέκα παράδειγμα αρχαιολογικών ανακαλύψεων που έγιναν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων σε όλο τον κόσμο.


10. Κοπριά καριμπού

Κοπρια καριμπού

Ένας εντελώς νέος επιστημονικός κλάδος της αρχαιολογίας που ονομάζεται αρχαιολογία επιθεμάτων πάγου εξελίχθηκε. Επιθέματα πάγου είναι μεγάλες περιοχές παγωμένου νερού και χιονιού που βρίσκονται στις πάντα σκιασμένες πλευρές των οροσειρών. Κάθε χρόνο θα δημιουργηθούν, στρώματα πάνω σε  προϋπάρχοντα στρώματα χιονιού και του πάγου , καλύπτοντας και παγώνοντας μερικές φορές αρχαία αντικείμενα, ή στην περίπτωση αυτή, αρχαία περιττώματα. Τα επιθέματα πάγου είναι αόρατα το χειμώνα καθώς καλύπτονται από ετήσιο χιόνι. Κατά τους θερινούς μήνες, ωστόσο, κάνουν την εμφάνισή τους μικρές οάσεις πάγου που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Το 1997 κυνηγοί στα εδάφη Yukon του Καναδά ανακάλυψαν στρώματα αρχαίας κοπριά καριμπού που είχε παγώσει μεταξύ εναλλασσόμενων χρόνων συσσωρευμένου πάγου και το χιονιού, σαν ένα είδος μπισκότου Oreo από κοπριά καριμπού. Η κοπριά είναι σημαντική ανακάλυψη για τους επιστήμονες που μπορούν να εξετάσουν αυτό το οργανικό υλικό και να φτιάξουν αρχεία με το τι έφαγαν τα ζώα και το είδος του περιβάλλοντος που ζούσαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Γύρη, φυτά έντομα και παράσιτα αποκαλύπτουν πολλά για το περιβάλλον της εποχής. Το DNA των ζώων μπορεί να καθορίσει κληρονομικές πληροφορίες σχετικά με τα είδη ακόμη και μεταναστευτικά μοτίβα.

Ίσως το πιο εκπληκτικό απ 'όλα αυτά που βρεθήκανε στην κοπριά, να ήταν ο 4.000 ετών άξονας   βέλους. Φαίνεται ότι αρχαίοι κυνηγοί καριμπού ήξεραν καλά τις συνήθειες των ζώων . Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες τα καριμπού αναζητήσουν καταφύγιο στις σκιασμένες πλευρές των βουνών και ξάπλωναν πάνω στα πάντα κατεψυγμένα μπαλώματα πάγου. Οι κυνηγοί εκμεταλλεύτηκαν πλήρως αυτό το γεγονός και κυνηγούσαν τα ζώα, όταν είχαν συγκεντρωθεί σε μια παγωμένη περιοχή. 

9. Βέλος Atlatl

Βέλος Atlatl

Δέκα χιλιάδες χρόνια πριν, ένας κυνηγός στον βόρειο Καναδά στόχευσε ένα ζώο, πιθανώς ένα καριμπού, με ένα είδος έργου τέχνης κυνηγετικού όπλου -το βέλος Atlatl. Αυτός ή αυτή μπορεί να  αστόχησε, ή, ενδεχομένως, να έπεσε και να έχασε το όπλο του, το οποίο βρέθηκε αιώνες αργότερα σε ένα επίθεμα πάγου που έλιωσε δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να ρίξουν μια σπάνια ματιά σε ένα αρχαίο εργαλείο κυνηγιού της Βόρειου Αμερικής.

Χρονολογούμενο περίπου 30.000 χρόνων στην Ευρώπη, το βέλος Atlatl είχε χρησιμοποιηθεί από τους ντόπιους Αμερικανούς πριν από 10.000 χρόνια. Το βέλος Atlatl είναι ίσως το πρώτο πραγματικό οπλικό σύστημα που αποτελείται από δύο μέρη ένα βλήμα και έναν μηχανισμό εκτόξευσης. Αποτελείται από μια ξύλινη λαβή που μπορεί να πιάνεται στο ένα άκρο και μία εγκοπή ή κέντρισμα στο άλλο. Στο κέντρισμα ο κυνηγός θα τοποθετήσετε ένα μακρύ 4-6 ποδιών (121-182 εκ.) βέλος. Το βέλος Atlatl επέτρεπε στους κυνηγούς να ρίχνουν το βέλος μακρύτερα, με περισσότερη δύναμη και ακρίβεια, από ότι ένα δόρυ. Στη Βόρεια Αμερική, το βέλος Atlatl προηγείται του τόξου κατά περίπου 8.000 χρόνια. Το βέλος που ανακαλύφθηκε ήταν φτιαγμένο από ιτιά, είχε σημάδια από τον κατασκευαστή που αναφέρονται στον ιδιοκτήτη (αυτό είναι βέλος μου) , καθώς και φτερά από αρπακτικά πουλιά.

Η ανακάλυψη των 10.000 ετών βέλους Atlatl είναι ένα δείγμα ενός είδους αρχαίου τεχνουργήματος που θα είχε καταστραφεί αν δε χανόταν στον παγετώνα, αλλά επέζησε σε στο στατικό παγωμένο περιβάλλον του επιθέματος πάγου.

8. Τόξο ιτιάς

Τόξο ιτιάς

Ένας από τους πρώτους επιστήμονες που υπερασπίστηκε την αρχαιολογία επιθεμάτων πάγου ήταν, ο Tom Andrews , που συνειδητοποίησε τη σημασία του λιωσίματος των επιθεμάτων πάγων και τους κατεψυγμένους θησαυρούς που θα χάνονταν αν κάποιος δεν πήγαινε να ψάξει για αυτούς . Δυστυχώς , τα μπαλώματα πάγου βρίσκονται σε βραχώδη και δύσβατα βουνά σε περιοχές της Αλάσκας και του αρκτικού  Καναδά. Τελικά το 2000 ο Andrews βρήκε τα χρήματα για να αγοράσει αεροφωτογραφίες των βουνών Mackenzie της Επικράτειας Yukon του Καναδά . Αυτός εντόπισε πολλά υποσχόμενα επιθέματα πάγου και πέντε χρόνια αργότερα ξεκίνησε με ελικόπτερα για να τα εξερευνήσει . Αυτό που βρήκε , όχι μόνο έδειξε τη σημασία της αρχαιολογίας επιθέματος πάγου , άλλα του έδωσε και τη δυνατότητα να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια για να συνεχίσει. Εκείνη τη χρονιά , βρήκε αρκετά θραύσματα ξύλου σε ένα λιωμένο επίθεμα πάγου που κατέληξαν να είναι ένα ολόκληρο 340 ετών κυνηγετικό τόξο ιτιάς . " Τα εργαλεία είναι πραγματικά εκπληκτικά . Υπάρχουν ξύλινα τόξα και βέλη τόσο ωραία που δεν μπορείς να πιστέψεις ότι κάποιος κάθισε με μια πέτρα και τα έκανε ", δήλωσε ο Andrews .

7. Χάλκινες κεφαλές βέλους

Χάλκινες κεφαλές βέλους

Τεχνουργήματα αναδυόμενα από το λιώσιμο πάγου δείχνουν πως οι ιθαγενείς κυνηγοί της Αμερικής  χρησιμοποιούσαν προηγμένη τεχνολογία προς όφελός τους. Ένα παράδειγμα είναι ένα αρχαίο αγκαθωτό κεράτινο βλήμα με αγκαθωτές άκρες κατά μήκος του άξονα του βέλους. Έμοιαζε σαν ένα αρχαίο φαλαινοθηρικό καμάκι. Μόλις το βέλος διαπερνούσε το ζώο, ήταν πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί, καθώς οι ακίδες πήγαιναν προς τα πίσω από την άκρη του βέλους, σαν ένα δόντι αγκιστριού. Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη κυνηγετική τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιήθηκε από αυτούς τους κυνηγούς. Το ίδιο βέλος ήταν καλυμμένο με χάλκινη αιχμή  διαμορφωμένη από ένα κομμάτι χαλκού. Αυτό ήταν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και αποτελεσματικό δολοφονικό εργαλείο, σχολαστικά φτιαγμένο χειροποίητα από κυνηγό, πριν από χιλιάδες χρόνια. Όλα αυτά διατηρήθηκαν σε πάγο για να ανακαλυφθούν όταν αυτός έλιωσε.

6. Καταφύγια

Καταφύγια

Δεν είναι κάθε αντικείμενο που οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στα ίχνη πάγου όργανο για το κυνήγι . Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν κομμένα τμήματα ξύλου από ιτιά που δεν ήταν γραφτό να γίνουν μέρος ενός βέλους, τόξου, κλπ. Το 1.500-2.000 ετών ξύλο ιτιάς δείχνει σαφή σημάδια κοψίματος από ανθρώπους , αλλά αν δεν ήταν για κυνήγι , τότε ποιος σκοπός τους; Δεδομένου ότι τα επιθέματα πάγου από τα οποία ανακαλύφθηκαν ήταν κάτι περισσότερο από ένα χιλιόμετρο μακρύτερα από το κοντινότερο δέντρο ιτιάς και πολύ μακρύτερα από μια γραμμή δέντρων , οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κομμένο ξύλο πιθανότατα κόπηκε κάτω από το επίθεμα πάγου και μεταφέρθηκε εκεί . Οι επιστήμονες αρχικά σκέφτηκαν ότι το τα ξύλα κόπηκαν και μεταφέρθηκαν στο επίθεμα πάγου , για να χρησιμοποιηθούν ως κάλυμμα ή καμουφλάζ από τους κυνηγούς . Ωστόσο, η κάλυψη αυτή δεν είναι πραγματικά αναγκαία για τους κυνηγούς ώστε να αιφνιδιάσουν και να σκοτώσουν το καριμπού , όταν συγκεντρώνονται σε μια τόσο μικρή περιοχή όπως ένα επίθεμα πάγου. Οι επιστήμονες τώρα πιστεύουν ότι αυτά που βρέθηκαν είναι πρώιμα απομεινάρια ενός καταφυγίου , που συστάθηκε πάνω στο επίθεμα πάγου , όπου οι κυνηγοί συναντιόταν, και περίμεναν για το κυνήγι.

5. Καλάθι από φλοιό σημύδας

Καλάθι από φλοιό σημύδας


Άλλη μια ανακάλυψη από ένα πολύ καλά διατηρημένο αρχαίου τεχνουργήματος που δεν χρησιμοποιούνταν στο κυνήγι έγινε το 2003. Ενώ περπατούσε κατά μήκος της άκρης της τήξης του επιθέματος πάγου, ένας αρχαιολόγος είδε κάτι ασυνήθιστο το οποίο κατέληξε να είναι ένα 650 ετών καλάθι από φλοιό σημύδας . Το καλάθι ήταν περίπου ύψους 2,3 ιντσών (6 cm) με κεκλιμένες πλευρές, και περίπου 9,8 ιντσών (25 cm) πλάτους. Ήταν ραμμένο στο χέρι και οι τρύπες από τα βελονιά ήταν ακόμη ορατά. Ήταν φτιαγμένο από διπλωμένο φλοιό σημύδας με ενισχύσεις από ξύλινα  ελάσματα σημύδας για πλευρικά τοιχώματα. Αν και δεν βρέθηκαν στοιχεία φυτικής ύλης, το καλάθι πιθανότατα χρησίμευε για συλλογή μούρων που ήταν σε άνθιση κατά τη στιγμή του έτους την οποία  οι κυνηγοί κυνηγούσαν καριμπού στα μπαλώματα πάγου (τέλη Μαΐου-μέσα Ιουλίου).

4. Ραβδί για πιάσιμο τρωκτικών (Gopher Stick)


Ραβδί για πιάσιμο τρωκτικών

Το 2004, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ένα επίθεμα πάγου 30 ιντσών (75 cm) ένα μπαστούνι ερυθρελάτης το οποίο είχε ένα γάντζο στο ένα άκρο και μια μυτερή άκρη στο άλλο. Αμέσως  αναγνώρισαν ως ένα ραβδί που χρησιμοποιούνταν από ιθαγενείς Αμερικανούς της περιοχής για να πιάσουν σκίουρους εδάφους και να φτιάξουν τις παγίδες. Πρόκειται για μια έξυπνη συσκευή που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων παγίδων αρκετά εκατοστά κάτω από το έδαφος στην οπή εισόδου ενός κρησφύγετου. Η άκρη με τον γάντζο του ραβδιού ωθείται προς τα κάτω μέσα από το χώμα στην κορυφή του λαγουμιού. Το ραβδί κρατάει την παγίδα και την τοποθετεί μέσα στο λαγούμι , ακριβώς στην είσοδο. Μόλις τοποθετηθεί η παγίδα , το άτομο αφαιρεί το κοντάρι με το ένα άκρο της παγίδας ( φτιαγμένη από τένοντα) ακόμα πιασμένη στην άκρη με τον γάντζο του ραβδιού . Η παγίδα από τένοντα τραβιέται προς τα έξω , αφήνοντας το βρόχο ή θηλιά μέσα στο κρησφύγετο. Ο κυνηγός τότε πιάνει το άλλο άκρο της παγίδας σε ένα λυγισμένο κλαδί  καρφωμένο στο έδαφος αρκετές εκατοστά μακριά . Δεδομένου ότι το τρωκτικό βγαίνει από το λαγούμι το κεφάλι του πιάνεται στην παγίδα και η δράση ελατηρίου του λυγισμένο κλαδιού σφίγγει τον λαιμό των ζώων, παγιδεύοντάς τα. Το ραβδί αυτό είναι 1800 χρόνων.

3. Εργαλεία κυνηγίου των Βίκινγκς

Εργαλεία κυνήγιου των Βικινγκ
 
Στην Juvfonna της Νορβηγίας, επιστήμονες ανακάλυψαν κυνηγετικά εργαλεία κατασκευασμένα από ταράνδους που πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν από Βίκινγκς. Τα αντικείμενα βρέθηκαν σκορπισμένα στην άκρη λειωμένου πάγου στη Juvfonna. Οι επιστήμονες περιέγραψαν την τήξη των παγετώνων, σαν μια χρονομηχανή η οποία αποκαλύπτει εκατοντάδες αντικείμενα.

Στην Σκανδιναβική μυθολογία τα βουνά Jotunheimen ήταν το σπίτι των γιγάντων του πάγου. Τώρα οι επιστήμονες βρίσκουν το τι οι γίγαντες του πάγου χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή. Εξειδικευμένα ραβδιά κυνηγίου τα οποία χρησιμοποιούνταν για την οδήγηση ταράνδων, τόξα και βέλη και υπολείμματα δερμάτινων υποδημάτων βρέθηκαν στην περιοχή. Χρονολογούνται πίσω στα 3400 χρόνια. Χρησιμοποιώντας εντοπισμό θέσης GPS για τα ανακτημένα στοιχεία, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι οι Βίκινγκς οδηγούσαν τον τάρανδο, χρησιμοποιώντας  εξειδικευμένα ραβδιά (τα οποία είχαν ένα κομμάτι ξύλου που επισυνάπτεται στο τέλος του ραβδιού με κορδόνι, έτσι ώστε το ξύλο περίπου να τους χτυπάει) στεκόμενοι περίπου 6.5 πόδια (2 μέτρα) μακριά. Ο θόρυβος των οδηγών και των χτυπημάτων από τα ξύλινα ραβδιά ωθούσε τον τάρανδο. 

2. Schnidejochzi

Schnidejochzi

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τον Otzi, τον παγωμένο άνθρωπο που βρέθηκε σε παγετώνα που λιώνει στις ιταλικές Άλπεις. Ο Otzi είναι ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα ανθρώπινα σώματα που ανακαλύφθηκαν ποτέ. Βρέθηκε με πολλά από τα εργαλεία κυνηγιού του και τα είδη ένδυσης του. Αλλά δεν είναι τόσο πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει για τον Schnidejochzi. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να είναι το όνομα που δόθηκε σε αυτόν τον κυνηγό, αν το σώμα του βρεθεί ποτέ. Εάν σώμα που λείπει αυτού του κυνηγού βγει ποτέ από τον πάγο, όπως έκανεο Otzi, μπορεί να γίνει εξίσου διάσημος επειδή είναι 1.000 χρόνια μεγαλύτερος από ό, τι Otzi.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα πάνω από 300 αντικείμενα από παγετώνες που λιώνουν στο ορεινό πέρασμα του Schnidejoch στις Ελβετικές Άλπεις. Μερικά από αυτά τα αντικείμενα φαίνεται να ανήκαν σε έναν κυνηγό παρόμοιο με τον Otzi συμπεριλαμβανομένων ένα τόξο, άξονες βέλων, βέλη, ένα μακρύ δοχείο από φλοιό σημύδας 5.2 πόδιων (1.6 μέτρα) για τα εξαρτήματα του κυνηγίου, καθώς και ένα ζευγάρι δερμάτινα καλύμματα ποδιού και παπούτσια. Τα δερμάτινα καλύμματα και τα παπούτσια είναι από τα παλαιότερα που βρέθηκαν ποτέ στην Ευρώπη. Η εξέταση DNA έχει δείξει ότι τα δερμάτινα καλύμματα έγιναν από δέρμα ένος είδους κατσίκας που δεν έχει προηγουμένως βρεθεί στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν και ελπίζουν κάποια μέρα να βρουν τον κυνηγό που χρονολογείται στα 4.500 π.Χ.-1, 000 χρόνια παλαιότερα από ό, τι ο Otzi.

1. Εδώ και πολύ καιρό Άτομο

Εδώ και πολύ καιρό πρόσωπο
 
Κάποτε γύρω στο έτος 1700, ένας άντρας (εκτιμάται ότι θα ήταν 17 με 22 ετών) κυνηγούσε  στη σημερινή Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Με κάποιο τρόπο, έπεσε σε έναν παγετώνα, και εκεί παρέμεινε παγωμένος μέχρι το 1999, όταν τρεις πεζοπόροι βρήκαν πολλά ενδιαφέροντα εργαλεία κατά μήκος του προσώπου τήξης του παγετώνα. Βρήκαν ένα μπαστούνι, μια γούνα και ένα κόκαλο και υπέθεσαν ότι μπορεί να είναι μια σημαντική ανακάλυψη. Φέρνοντας επιστήμονες πίσω στο σημείο, στη συνέχεια βρήκαν έναν κορμό, ένα αριστερό άνω άκρο και ένα χέρι, και ακόμη μακρύτερα, τμήματα του κάτω μέρους του σώματος. Ο άνθρωπος που ανακαλύφθηκε θα ονομάστηκε Kwäday Dan Ts'ìnchi το οποίο στη γλώσσα της Νότιας Tutchone σημαίνει εδώ και πολύ καιρό Άτομο.

Ο εδώ και πολύ καιρό Άτομο ήταν καλά προετοιμασμένος για το κυνήγι. Φορούσε μια ρόμπα φτιαγμένη από ενενήντα πέντε δέρματα ζώων, ως επί το πλείστον τρωκτικών και σκίουρων ραμμένων με τένοντες. Μέσα στις πτυχώσεις της ρόμπας του οι επιστήμονες βρήκαν λέπια ψαριών, που ίσως τα είχε για γεύμα του. Έφερε, επίσης, ένα μπαστούνι και μια σιδερένια λεπίδα μαχαίριου, καθώς και ένα δόρυ και ξύλινα βελάκια. Ακόμα περισσότερα ευρήματα εμφανίστηκαν συμπεριλαμβανομένων μιας δερμάτινης θήκης, ενός πλεκτού καπέλου, και μια τσάντα που όπως αποδείχθηκε  ήταν για την προσωπική ιατρική του ανθρώπου. Η προσωπική ιατρική τσάντα ήταν τόσο σημαντική του ιθαγενούς Αμερικανού που ποτέ δεν ανοίχτηκε από τους επιστήμονες και τους Ιθαγενείς Αμερικανούς που βοήθησαν στην ανακάλυψη.

Το DNA του συγκρίθηκε με δείγματα αίματος από τα 300 μέλη των πρώτων εθνών Champagne and Aishihik. Από αυτά, δεκαεπτά έδειξαν μια στενή συγγένεια μητέρας με τον εδώ και πολύ καιρό Άτομο, δείχνοντας ότι ήταν απόγονοι ή συγγενείς. Από αυτούς, δεκαπέντε από τα δεκαεπτά ανήκαν στη Wolf Clan δείχνοντας ότι ο εδώ και πολύ καιρό Άτομο μπορεί να ήταν μέλος αυτής της φυλής. Το 2001 εδώ και πολύ καιρό Άτομο αποτεφρώθηκε και η τέφρα του επέστρεψε στον παγετώνα.

Μετάφραση Άγνωστη Γη

0 σχόλια :