Μυστήρια ξεχασμένων προηγμένων Πολιτισμών

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 Ετικέτες ,



Προϊστορία κυριολεκτικά σημαίνει ο χρόνος "προτού να έχουμε γραπτές καταχωρήσεις" (κατά προσέγγιση το χρονικό διάστημα πριν απόπριν από τον 4ο αιώνα π.Χ.) και αρχαία ιστορία είναι το χρονικό διάστημα από τότε που καταγράφεται ιστορία. Η δική μας αντίληψη της αρχαίας ιστορίας αρχικά ήταν αυστηρά καθορισμένη από την Αγία Γραφή. Συντάχθηκε υπό μια εσωστρεφή οπτική γωνία, οι ιστορίες κάποιων αρχαίων πολιτισμών στρεβλώθηκαν, αγνοήθηκαν άσχημα ή και παραλήφθηκαν. Η ύπαρξη ανεξήγητων μνημείων, ορισμένα ανθρώπογενή θαύματα και αρχαιολογικά ευρήματα που σχετίζονται με την αρχαία ιστορία και προϊστορία μας , οδηγούν όλο και περισσότερους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι υπήρξαν εδώ και καιρό ξεχασμένοι προηγμένοι πολιτισμοί. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από αρχαία αρχεία μας, χάθηκαν κατά τη διάρκεια  καταστροφών των μεγάλων βιβλιοθηκών, τα ακόλουθα γνήσια μυστήρια είναι τα μόνα απομεινάρια της ύπαρξής τους.


10. Αρχαίες Συσκευές


Η αρχαία γνώση ήταν πολύ πιο εκλεπτυσμένη και ανεπτυγμένη από ό, τι έχουμε διδαχθεί μέχρι σήμερα. Από τις μπαταρίες στις επιπεδόσφαιρες, μια συλλογή συσκευών έχουν βρεθεί σε ανασκαφές. Δύο αξιοσημείωτα ευρήματα είναι ο φακός του Nimrud και ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων. Ο 3.000 χρόνων φακός του Nimrud ανακαλύφθηκε στο παλάτι του Nimrud, στο Ιράκ. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο φακός ήταν μέρος ενός αρχαίου τηλεσκοπίου που χρησιμοποιούσαν οι Βαβυλώνιοι , εξ ου και η προηγμένη γνώση τους στην αστρονομία. Και ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων (200 π.Χ.). δημιουργήθηκε για να υπολογίζει τις κινήσεις του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών και για να προβλέπει ουράνια γεγονότα. Δυστυχώς, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε για τους τρόπους που αυτές οι συσκευές δημιουργήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν και γιατί η αρχαία γνώση που εμπεριείχαν εξαφανίστηκε για χιλιετίες.


9. Η αυτοκρατορία των Ραμα


Παρά τους πολέμους και τις διάφορες επιδρομές, η αρχαία ιστορία της Ινδίας είναι σε μεγάλο βαθμό διατηρημένη. Για πολύ καιρό πιστεύονταν ότι χρονολογούταν από το 500 π.Χ.. ανακαλύψεις όμως του περασμένου αιώνα έχουν ωθήσει προς τα πίσω την προέλευση του Ινδικού πολιτισμού για χιλιάδες χρόνια. Στην κοιλάδα του Ινδού ανακαλύφθηκαν οι πόλεις των Harappa και Mohenjo Daro . Οι πόλεις ήταν τόσο περίπλοκα και καλά σχεδιασμένες, ώστε οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι έχουν συλληφθεί στο σύνολό τους πριν να ξεκινήσει η κατασκευή τους . Ο πολιτισμός των Harappa παραμένει ένα αίνιγμα. Η προέλευση και η παρακμή του είναι άγνωστος, η διάλεκτος του είναι άγνωστη και η γραφή του είναι εντελώς ανεξιχνίαστη. Στην τοποθεσία καμιά διαφορά ως προς την κοινωνική τάξη δεν μπορεί να διακρίθεί και δεν υπάρχουν ναοί ή θρησκευτικά κτίρια. Καμιά άλλη κουλτούρα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας, δεν αποκάλυψε τον ίδιο βαθμό σχεδιασμού και ανάπτυξης.


8. Οι σπηλιές του Longyou


Από τους Κινέζους θεωρείται να είναι το «Ένατο Θαύμα του Αρχαίου Κόσμου", η προέλευση των 24 σπηλαίων που αποκαλύφθηκαν μέχρι σήμερα είναι ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο. Ανακαλύφθηκε το 1992, και δεν υπάρχει ιστορικό αρχείο ή απόδειξη των εργασιών που εμπλέκονται στην ανασκαφή  των σχεδόν εκατομμυρίων κυβικών μέτρων πέτρας. Η σμίλευση έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνει ένα σταθερό μοτίβο σε όλες τις σπηλιές ώστε μερικοί ειδικοί να πιστεύουν ότι είναι συμβολική. Τα σχέδια είναι παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν σε αγγεία που έχουν χρονολογηθεί μεταξύ 500 και 800 π.Χ.. Γλυπτά από πέτρα και κολόνες μπορούν να ειδωθούν στο σπήλαιο που έχει ανοίξει για το κοινό. Υπάρχει επίσης μια φήμη ότι επτά από τις σπηλιές έχουν ένα μοτίβο διανομής που ταιριάζει με τα επτά αστέρια της Μεγάλης Άρκτου.


7. Nan Madol


Έξω από το νησί του Pohnpei στη Μικρονησία, βρίσκεται η αρχαία πόλη της Nan Madol. Χτισμένη πάνω σε ένα κοραλλιογενή ύφαλο αποκλειστικά από κολοσσιαίους βράχους βασάλτη (κάποιοι ζυγίζουν μέχρι 50 τόνους), η πόλη ειναι διασταυρωμένη από ένα πλήθος καναλιών και συνδέεται μέσω βυθισμένων σηράγγων. Η κλίμακα του έργου συγκρίνεται με αυτή του Σινικού Τείχους της Κίνας και της Μεγάλης Πυραμίδας, έστω και αν οι πέτρες της πυραμίδα ζυγίζουν μόνο περίπου 3 τόνους η καθεμιά. Δεν υπάρχουν αρχεία ως προς το ποιός έχτισε την πόλη, πότε χτίστηκε ή για ποιο λόγο. Ραδιοχρονολόγηση έχει τοποθετήσει την κατασκευή της το 200 π.Χ.. Η προέλευση των βράχων βασάλτη που συνθέτουν την πόλη είναι άγνωστη, όπως είναι και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά τους εκεί και τη τοποθέτηση τους σε στοίβα τόσο υψηλή όσο 50 πόδια, και τόσο παχιά όσο 17 πόδια. Ανθρώπινα οστά που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη είναι σημαντικά μεγαλύτερα από των γηγενών μικρονησίων της περιοχής σήμερα.


6. Σήραγγες της Παλαιολιθικής εποχής


Από τη Σκωτία ως την Τουρκία, κάτω από τις εκατοντάδες των νεολιθικών οικισμών, οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει αποδείξεις ενός εκτεταμένου δικτύου υπόγειων σηράγγων. Από τα περίπου 2,300 πόδια (700 μ.) στη Βαυαρία της Γερμανίας στα 1,200 πόδια (350 μέτρα) στην Αυστρία, το γεγονός ότι αυτά τα τούνελ επιβίωσαν για 12,000 χρόνια είναι μια μαρτυρία για την ικανότητα των κατασκευαστών και του μεγάλου μεγέθους που πρέπει να είχε το αρχικό δίκτυο. Ακόμα κι αν δεν συνδέονται όλα μεταξύ τους, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν  αυτά τα τούνελ για να ταξιδεύουν με ασφάλεια άσχετα από τον όποιο κίνδυνο αντιμετώπιζαν. Σε όλο το σύστημα φαίνεται να υπάρχουν επίσης αίθουσες αποθήκευσης και καθίσματα.

5. Pumapunku και Tiwanaku

  

To Puma Punku είναι μία από τις δομικές διαρρυθμίσεις της αρχαίας προ των Ίνκας εποχής πόλης Tiwanaku στη Νότια Αμερική. Η ηλικία των μεγαλιθικών ερείπιων είναι αμφιλεγόμενη, καθώς έχουν μετακινηθεί, ανασκαφεί και λεηλατηθεί από τότε που ανακαλύφθηκαν και ως εκ τούτου, οι ειδικοί λένε ότι έχουν μολυνθεί με κάθε δυνατό τρόπο. Η γενική συναίνεση είναι ότι είναι παλαιότερο από τις πυραμίδες, με αξιώσεις μέχρι πάνω από 15,000 χρόνια. Ακόμη και οι Ίνκας δεν γνώριζαν την ιστορία του. Οι ογκώδεις πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή δε φέρουν κανένα σημάδι σμιλέματος και ήταν με ακρίβεια κομμένες για να συνδέονται μεταξύ τους. Πολλές από τις πέτρες κόπηκαν με τέτοια ακρίβεια που δείχνει ότι οι οικοδόμοι είχαν σαφώς μια εξαιρετικά εξειδικευμένη γνώση για κοπη πέτρας, μηχανικής και γεωμετρίας. Η πόλη είχε επίσης ένα λειτουργικό σύστημα άρδευσης, αδιάβροχες γραμμές αποχέτευσης και υδραυλικών μηχανισμών. Χωρίς κανένα αρχείο των κατοίκων της ή των μεθόδων τους, οι τεχνολογίες και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνταν κατά την κατασκευή της παραμένουν ένα αίνιγμα για τους εμπειρογνώμονες.


4. Μεταλλικοί γάνζοι/λαβίδες


Συνεχίζοντας το μυστήριο του Pumapunku. Σε αυτό το μέρος, καθώς και εκείνα της Koricancha, Ollantaytambo, Yuroc Rumi και στην αρχαία Αίγυπτο, μεταλλικές λαβίδες χρησιμοποιούνταν σε μεγαλύτερες δομές. Απόδειξη των αυλακώσεων και των οπών στις οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί μπορούν ακόμα να παρατηρηθούν. Στην αρχή οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι σφιγκτήρες μεταφέρθηκαν σε αυτά τα αυλάκια για να τοποθετηθούν, αλλά πρόσφατες σαρώσεις αποκάλυψαν ότι το μέταλλο χύθηκε σε αυτές τις εσοχές, το οποίο σημαίνει ότι οι κατασκευαστές είχαν φορητά χυτήρια. Λέγεται ότι τα μέταλλα που χρησιμοποιούνταν μπορούσαν να λιώσουν μόνο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες: Θερμοκρασίες τις οποίες οι αρχαίοι (με βάση τις γνώσεις μας σήμερα) δεν ήταν σε θέση να παράξουν. Κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί γιατί αυτή η τεχνολογία, καθώς και οι απίστευτες μεθόδους που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή αυτών των μεγαλιθικών ερειπίων χάθηκαν στους αμέσως επόμενους αιώνες. Μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε συνεχίζει να εξαπλώνεται, αλλά ένας λιγότερο προηγμένος πολιτισμός θα χάσει την τεχνολογία σε κάποιο χρόνο, εφόσον δεν έχουν αποκτηθεί τα απαραίτητα μέσα.


3. Το αίνιγμα του Μπαάλμπεκ

 
Ο αρχαιολογικός χώρος του Μπάαλμπεκ στον Λίβανο έχει μερικά από τα πιο καλοδιατηρημένα ρωμαϊκά ερείπια στον κόσμο . Ονομάζονταν Ηλιούπολη στην αρχαιότητα και τα ερείπια του ναού είναι πραγματικά εκπληκτικά. Αυτό που κάνει αυτή τη τοποθεσία μυστηριώδη όμως, είναι τα ανάχωμα τεράστιων μεγαλιθικών ερειπίων πάνω στα οποία οι Ρωμαίοι έχτισαν . Κάνοντας τα ερείπια τους συγκριτικά να φαίνονται μικρά, οι μονόλιθοι αυτοί που μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και 1,200 τόνους το καθένα είναι οι μεγαλύτερες κατεργασμένες πλάκες από πέτρα στον κόσμο . Κάποιοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η ιστορία του χώρο χρονολογείται περίπου στα 9000 χρόνια, καθώς οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει αποδείξεις της Μέσης Εποχής του Χαλκού ( 1900 - 1600π.Χ ) και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού ( 2900-2300 π.Χ. ) το ένα πάνω από το άλλο . Εκτός από το μυστήριο για το πώς αυτές οι πέτρες μεταφέρθηκαν από εκεί που είχαν εξορυχθεί, η δεδομένη τοποθεσία της περιοχής και ο διαθέσιμος χώρος για ελιγμούς κάνει τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς να υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε γνωστές τεχνολογίες ανύψωσης στη διάθεσή μας σήμερα, που να μπορούν να σηκώσουν και να τοποθετήσουν αυτές τις πέτρες. Είναι απλά πέρα ​​από τις κατασκευαστικές δυνατότητες κάθε αποδεκτής αρχαίας ή σύγχρονης οικοδομικής μεθόδου.


2. Το οροπέδιο της Γκίζας


Τόμοι έχουν γραφεί σχετικά με τα μυστήρια της αρχαίας Αιγύπτου. Τώρα γνωρίζουμε ότι η κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας ήταν τόσο ακριβής και πέρα από την νόηση που πιθανώς ποτέ να μην προοριζόταν για να στεγάσει βασιλικά λείψανα. Επιπλέον, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι η διάβρωση της Σφίγγας προήλθε κυρίως από βροχοπτώσεις πριν η περιοχή να γίνει έρημος, είναι τουλάχιστον 7,000 - 9,000 ετών, με κάποιους να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι και παλιότερη. Η ξαφνική άνοδος του αιγυπτιακού πολιτισμού στην 3η χιλιετία π.Χ., έχει οδηγήσει πολλούς ειδικούς να πιστεύουν πως ήταν κληρονομιά ενός προγενέστερου, ξεχασμένου πολιτισμό. Εκτός από τη Σφίγγα, περαιτέρω προ-δυναστικές κατασκευές είναι εμφανείς στον επιτάφιο του Khafre, στην Κοιλάδα των Ναών, και στον επιτάφιο Ναό του Menkaure που χτίστηκαν από ασβεστολιθικούς ογκόλιθους που ανασκαφτηκαν κατά την κατασκευή της Σφίγγας και έχουν την ίδια εμφανή διάβρωση.

1. Γκόμπεκλι Τεπέ
 


Χρονολογείται από το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων (12,000 χρόνια πριν), το πρόσφατα ανακαλυφθέν συγκρότημα ναού στη νοτιο-ανατολική Τουρκία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη της σύγχρονης εποχής. Πρώιμη κεραμική, γραφή, τροχός και μεταλλουργία! η κατασκευή του προϋποθέτει ένα επίπεδο τεχνολογικής επιτήδευσης και πολυπλοκότητας που μέχρι στιγμής δεν συνδέονταν με Παλαιολιθικούς πολιτισμούς. Με ημερομηνία κατασκευής χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από το Στόουνχετζ, ο χώρος αποτελείται από 20 στρογγυλές κατασκευές (4 έχουν ανασκαφεί μέχρι τώρα) και περίτεχνους σκαλιστους στύλους μέχρι 18 μέτρα ύψους και βάρους μέχρι 15 τόνους ο καθένας. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιός τα έφτιαξε, ή γιατί, αλλά θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς αυτοί οι δήθεν κυνηγοί-συλλέκτες είχαν προηγμένες γνώσεις τοιχοποιίας και λιθοποιίας αν ήταν ο πρώτος πολιτισμός ...

πηγη listverse.com

0 σχόλια :