Νερό ανιχνεύθηκε σε πλανήτη εκτός του ηλιακού συστήματος

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 Ετικέτες ,



Το νερό ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα με μια νέα τεχνική που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να μάθουν σε πόσους πλανήτες υπάρχει νερό όπως στη Γη. Η ομάδα των επιστημόνων που έκαναν την ανακάλυψη περιλαμβάνει αστρονόμους από το Penn State University και άλλα ιδρύματα. Οι αστρονόμοι ανίχνευσαν νερό στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη τόσο ογκώδους όσο ο Δίας, που είναι σε τροχιά γύρω από το κοντινό αστέρι ταυ Boötis.

Η ανακάλυψη περιγράφεται σε μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε τις 24 Φεβ. 2014 στην online έκδοση του The Astrophysical Journal Letters.


O Chad Bender, επιστημονικός συνεργάτης στο Penn State Department of Astronomy and Astrophysics και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: "Πλανήτες σαν τον ταυ Boötes b, οι οποίοι είναι τόσο ογκώδες όσο ο Δίας, αλλά πολύ θερμότεροι, δεν υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα. Η ανίχνευση νερού στην ατμόσφαιρα του ταυ Boötes b είναι σημαντική, διότι μας βοηθά να καταλάβουμε πώς σχηματίζονται αυτού του τύπου εξωτικοί πλανήτες θερμότεροι του Δία και πως εξελίσσονται. Επίσης, καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των νέων μας τεχνικών, οι οποίες ανιχνεύουν την υπέρυθρη ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα αυτών των πλανητών . " 

Οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως εντοπιστεί υδρατμούς σε μια χούφτα από άλλους πλανήτες, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που λειτουργεί μόνο αν ένας πλανήτης είναι σε τροχιά που περνά μπροστά από το άστρο του, όταν τον βλέπουμε από τη Γη. Οι επιστήμονες μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιούν μια άλλη τεχνική απεικόνισης που λειτουργεί μόνο αν ο πλανήτης είναι αρκετά μακριά από το άστρο του. Ωστόσο, σημαντικά τμήματα πληθυσμού των εξωηλιακών πλανητών δεν ταιριάζουν με αυτά τα κριτήρια, και δεν υπήρχε τρόπος για να ανακαλυφθούν πληροφορίες σχετικά με τις ατμόσφαιρες τους. 

"Τώρα εφαρμόζουμε τη νέα αποτελεσματική υπέρυθρη τεχνική μας σε πολλούς άλλους πλανήτες με τροχιά που δεν περνά μπροστά από τα αστέρια τους και βρίσκονται κοντά στον Ήλιο μας", δήλωσε ο Bender. "Αυτοί οι πλανήτες είναι πολύ πιο κοντά σε μας, αλλά οι περισσότεροι αγνοήθηκαν από τους αστρονόμους, επειδή η απ 'ευθείας μέτρηση της ατμόσφαιράς τους με τις προϋπάρχουσες τεχνικές ήταν δύσκολη ή αδύνατη." Με τη νέα τεχνική ανίχνευσης και τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια του μέλλοντος , όπως το James Webb Space Telescope και το Thirty Meter Telescope, οι αστρονόμοι αναμένουν να είναι σε θέση να εξετάσουν τις ατμόσφαιρες πλανητών που είναι πολύ πιο δροσεροί και πιο μακριά από τα άστρα τους, όπου το υγρό νερό είναι πιο πιθανό να υπάρχει.

Ο Bender είναι επικεφαλής ενός μεγαλύτερου έργου του χαρακτηρισμού των ατμοσφαιρών  πολλών εξωηλιακών καυτών-Δίων. Η ανακάλυψη του ταυ Boötis είναι ένα δευτερεύον στοιχείο αυτού του μεγαλύτερου έργου. Η ανάλυση των δεδομένων και η δημοσίευση της ανακάλυψη ταυ Boötis  επιμελήθηκε από την από Alexandra Lockwood στο Caltech, ως μέρος της διατριβής της με  σύμβουλο της τον Geoffrey Blake, καθηγητή των Cosmochemistry and Planetary Sciences and Professor of Chemistry στο Caltech, και ένα μεγάλο μέρος της  απλοποίησης των αρχικών στοιχείων για αυτή την ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από τον Alexander Richert, μεταπτυχιακού φοιτητή του Penn State .

πηγη sciencedaily.com

0 σχόλια :