Αστεροειδείς σφυροκοπούν μικροσκοπικό αστέρι

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 Ετικέτες ,



Επιστήμονες χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Parkes CSIRO και ένα ακίμη στη Νότια Αφρική  βρήκαν αποδείξεις ότι ένα μικροσκοπικό αστέρι που ονομάζεται PSR J0738-4042  σφυροκοπείται από αστεροειδείς προερχόμενους από το διάστημα.
  
"Ένα από αυτά τα βράχια φαίνεται να έχει μια μάζα περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνους", δήλωσε αστρονόμος του CSIRO και μέλος της ερευνητικής ομάδας Δρ Ryan Shannon.



Το αστέρι PSR J0738-4042 βρίσκεται 37.000 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Puppis. 

Το περιβάλλον γύρω από το αστέρι είναι ιδιαίτερα σκληρή, γεμάτο ακτινοβολία και βίαιους ανέμους σωματιδίων. 

"Εάν ένα μεγάλο βραχώδη αντικείμενο μπορεί να σχηματιστεί εδώ, πλανήτες θα μπορούσαν να σχηματιστούν γύρω από κάθε αστέρι. Αυτό είναι συναρπαστικό," είπε ο Δρ Shannon.

Το αστέρι είναι ιδιαίτερο, ένα πάλσαρ που εκπέμπει δέσμη ραδιοκυμάτων. 

 Καθώς το αστέρι περιστρέφεται, τα ραδιοκύματα  αναβοσβήνουν  πάνω στη Γης ξανά και ξανά με την κανονικότητα ενός ρολογιού.

Το 2008 ο Δρ Shannon και ένας συνάδελφος του προέβλεψαν πώς ένας αστεροειδής μπορεί  επηρεάσει ένα πάλσαρ. Όπως είπαν, θα άλλαζε την επιβράδυνση του ρυθμού περιστροφής του πάλσαρ και τη συχνότητα παλμού των ραδιοκυμάτων  που βλέπουμε στη Γη.

 Αυτό είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση, "είπε ο Δρ Shannon.

«Πιστεύουμε ότι τα ραδιοκύματα του πάλσαρ αλλάζουν τον αστεροειδή, εξατμίζoντάς τον. Τα εξατμιζόμενα σωματίδια είναι ηλεκτρικά φορτισμένα και μεταβάλουν την διαδικασία που δημιουργούν τα ραδιοκύματα του πάλσαρ." 

 Οι επιστήμονες λένε ότι αστεροειδείς γύρω από ένα πάλσαρ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από το εκρηγόμενο αστέρι που δημιούργησε και το πάλσαρ.

Το υλικό που εκτοξεύτηκε θα μπορούσε να επιστρέψει στο σχηματιζόμενο πάλσαρ  σχηματίζοντας ένα δίσκο από τα συντρίμμια.

Οι αστρονόμοι έχουν βρει ένα δίσκο σκόνης γύρω από ένα άλλο πάλσαρ που ονομάζεται J0146 +61.

"Αυτό το είδος του δίσκου σκόνης θα μπορούσε να είναι οι « σπόροι » που αναπτύσσονται σε μεγαλύτερους αστεροειδείς", δήλωσε ο κ. Paul Brook, διδακτορικός φοιτητής και συν-εποπτεύονται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και CSIRO και ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης του PSR J0738-4042. 

Το 1992, δύο αντικείμενα μεγέθους πλανητών βρέθηκαν γύρω από ένα πάλσαρ που ονομάζεται PSR 1257 +12. Αλλά αυτά πιθανώς διαμορφώθηκαν από έναν διαφορετικό μηχανισμό, όπως λένε οι αστρονόμοι. 

πηγη sciencedaily.com 

0 σχόλια :