Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ολόκληρο το σύμπαν μας θα μπορούσε να υπάρχει μέσα σε μια τεράστια μαύρη τρύπα

Ζούμε μέσα σε μια μαύρη τρύπα; Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη θεωρία για να εξηγήσει την προ-Big Bang πραγματικότητα.

πηγη φωτογραφίας Wikipedia

Το σύμπαν μας ξεκίνησε με ένα Big Bang πριν από13-15 δισεκατομμύρια χρόνια . Σε αυτό, οι περισσότεροι φυσικοί συμφωνούν. Αλλά λίγοι θεωρητικοί έχουν αποτολμήσει να εξηγήσουν τι συνέβη "πριν" το Big Bang, ή πώς φτάσαμε στο Big Bang. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι νόμοι της φυσικής καταρρέουν στο σημείο της μοναδικότητας, όπως με αυτό που οι φυσικοί ισχυρίζονται προ-Big Bang πραγματικότητα.


Αλλά μερικοί πρωτοποριακοί φυσικοί τώρα θέτουν μια καινούργια θεωρία που θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα την προοπτική μας σχετικά με τις απαρχές του σύμπαντος. Προτείνουν όπως αναφέρει το National Geographic, ότι ολόκληρο το σύμπαν - όλοι οι γαλαξίες, τα αστέρια, οι πλανήτες, τα πάντα - υπάρχει εξ ολοκλήρου μέσα σε μια τεράστια μαύρη τρύπα.

Αυτή η ριζοσπαστική θεωρία θα σήμαινε ότι το σύμπαν μας είναι μόνο ένα από τα πολλά. Προτείνουν ότι το σύμπαν μας τελικά περιέχεται μέσα σε ένα πολύ μεγαλύτερο σύμπαν - μια μητέρα σύμπαν αν θέλετε - που φιλοξενεί τη μαύρη τρύπα μέσα στην οποία ζούμε. Είναι μια ακραία θεωρία, αλλά είναι αυτή που αργά και σταθερά συγκεντρώνει τα βλεμματα ολο και περισσότερων φυσικών.

Ένας τέτοιος φυσικός είναι ο Δρ Nikodem Poplawski του Πανεπιστημίου του New Haven στο Κονέκτικατ. Ισχυρίζεται ότι ιδιομορφίες, όπως αυτές που υπάρχουν στα κέντρα των μαύρων οπών, έχουν ένα φυσικό όριο, ένα σημείο όπου δεν μπορούν να συμπιεστούν περαιτέρω. Ένα τέτοιο σημείο θα πρέπει να είναι ογκοδέστατο , ίσως το βάρος ενός δισεκατομμυρίου ηλίων και περισσότερο. Αλλά μόλις επιτευχθεί αυτό το όριο, οι τεράστιες διεργασίες συμπύκνωσης θα πρέπει να σταματήσουν.

Στη συνέχεια, όπως σε μια συμπιεσμένη  κονσέρβα θα γίνει μια έκρηξη! Μια πολύ μεγάλη έκρηξη. Ίσως το Big Bang.

Σύμφωνα με τον Poplawski, ο λόγος πυ οδηγεί σ'αυτό το όριο (και, κατά συνέπεια, την έκρηξη που δημιουργεί το σύμπαν ) είναι ότι οι μαύρες τρύπες περιστρέφονται. Περιστρέφονται με ταχύτητες κοντα σε αυτη του φωτός. Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί ένα τεράστιο ποσό στρέψης. Έτσι, οι ογκώδεις μαύρες τρύπες δεν είναι  μόνο απίστευτα μικρές  και πάρα πολύ βαρίες αλλά επίσης περιστρεφόμενες και συμπιεζόμενες. Η πληθώρα των δυνάμεων σε αυτόν το χώρο είναι τόσο έντονη ώστε τελικά επιτυγχάνεται ένα σημείο θραύσης . Αυτό προτείνει ο Poplawski πώς είναι το Big Bang, αν και ο ίδιος προτιμά να την αποκαλεί «η μεγάλη αναπήδηση." 

Μια τέτοια άποψη, αν αληθεύει, θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που οι επιστήμονες βλέπουν τιςμαύρες τρύπες. Αντί να είναι ένα σκοτεινό, δυσοίωνο χάσμα όπου οι νόμοι της φυσικής καταρρέουν, οι μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να γίνουν αγωγοί, «μονόδρομος ", ή περάσματα μεταξύ των συμπάντων. 

Όσο για τώρα , η θεωρία Poplawski παραμένει αναπόδεικτη - αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τουλάχιστον, είναι διασκεδαστικό να σκεφτούμε τις μαύρες τρύπες κάπως διαφορετικά. Και  είναι μια υπενθύμιση του πόσο ρευστή είναι η κατανόησή των νόμων του σύμπαντος.


πηγη http://www.mnn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου