Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Είδη καλλιεργειών μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή από ό, τι νομίζαμε



Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Wits ανέτρεψε μια μακροχρόνια υπόθεση για την  ειδογένεση των φυτών (ο σχηματισμός νέων και ξεχωριστών ειδών κατά τη διάρκεια της εξέλιξης), γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γεωργικές καλλιέργειες θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή από ό, τι πιστευόταν παλαιότερα.


Αντίθετα με τους ανθρώπους και τα περισσότερα ζώα, τα φυτά μπορούν να ανεχθούν πολλαπλά αντίγραφα των γονιδίων τους - στην πραγματικότητα, ορισμένα φυτά, που ονομάζεται πολυπλοειδή, μπορεί να έχουν περισσότερα από 50 αντίγραφα των γονιδιωμάτων τους σε κάθε κύτταρο. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτά τα επιπλέον γονιδιώματα βοηθούσαν τα πολυπλοειδή να επιβιώσουν στα νέα και ακραία περιβάλλοντα, όπως τα τροπικά ή την Αρκτική, προωθώντας τη δημιουργία νέων ειδών.

Ωστόσο, όταν η Δρα Kelsey Glennon του Wits School of Animal, Plant and Environmental Sciences και μια ομάδα των διεθνών συνεργατών του δοκίμασαν αυτή την υπόθεση, διαπίστωσαν ότι, τις περισσότερες φορές, τα πολυπλοειδή μοιράζονται τις ίδιες συνήθειες με τους στενούς συγγενείς τους με φυσιολογικά μεγέθη γονιδιώματος. 

«Αυτό σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στη δημιουργία νέων ειδών φυτών και ότι ίσως και άλλοι παράγοντες, όπως η δυνατότητα να εξαπλωθούν οι σπόροι σε νέες περιοχές με παρόμοιες συνθήκες , είναι πιο σημαντικό», όπως είπε η Δρα Kelsey Glennon. 

«Αυτή η μελέτη έχει συνέπειες για τη γεωργία και την κλιματική αλλαγή, διότι όλες τις σημαντικές καλλιέργειες μας είναι πολυπλοειδή και δεν μπορούν να προσαρμόζονται πολύ καλύτερα στην αλλαγή του κλίματος από ότι οι άγριοι συγγενείς τους όταν αυτοί ζουν σε παρόμοια κλίματα." 

Η μελέτη της Glennon παρέχει επίσης μια εναλλακτική εξήγηση για το γιατί τα φυτά είναι τόσο διαφορετικά σε μέρη όπως το Cape όπου το κλίμα ήταν σταθερό για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Αν και στη μελέτη της εξετάστηκαν είδη φυτών από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη μόνο, ανυπομονεί για έλεγχο των υποθέσεων της χρησιμοποιώντας φυτά της Νότιας Αφρικής

πηγη sciencedaily.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου