Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Οικισμός 2300 ετών των Ελληνιστικών χρόνων ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ ! Το διαβάσαμε από το: Οικισμός 2300 ετών των Ελληνιστικών χρόνων ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ !

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν  οικισμό ελληνιστικών χρόνων  που κατοικείτο κατά τη διάρκεια της περιόδου του Δεύτερου Ναού.

 Aerial photograph of 2,300-year-old village  

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα απομεινάρια ενός 2.300  χρονών  οικισμού κοντά στο  δρόμο Burma ο οποίος οδηγεί στην Ιερουσαλήμ .

Οι Αρχές του Ισραήλ πρόσφατα ολοκλήρωσαν τις  ανασκαφές στο χώρο μπροστά από την κατασκευή ενός 25 -χιλιομέτρων αγωγού φυσικού αερίου , ο οποίος θα διατρέχει την ακτή ως τα περίχωρα της Ιερουσαλήμ . Η διαδρομή του αγωγού θα παρακάμπτει τώρα αυτό αρχαιολογικό χώρο .


Η ανασκαφή αποκάλυψε 750 τετραγωνικών μέτρων οικισμού με πέτρινα σπίτια και μια σειρά από στενά σοκάκια που κατοικούνταν για περίπου δύο αιώνες κατά τη διάρκεια της περιόδου του Δεύτερου Ναού , από το 530 π.Χ. και 70 μ.Χ. Κάθε σπίτι έχει πολλά δωμάτια και μια αυλή .

Τα δωμάτια χρησιμοποιούνταν γενικά ως αίθουσες κατοικιών και αποθήκευσης , ενώ οι καθημερινές εργασίες γινόντουσαν στην αυλή  σύμφωνα με την  Irinia Zilberbod , επικεφαλής  της ανασκαφής.

Clara Amit, courtesy of the Israel Antiquities AuthorityΟ οικισμός χρονολογείται με τη βοήθεια των πάνω από 60 νομισμάτων που βρέθηκαν, και τα οποία  καλύπτουν την περίοδο από το Σελευκίδη βασιλιά Αντιόχου του ΙΙΙ ως τη Ασμοναϊκή δυναστεία του βασιλία Αλέξανδρου Ιανναίου

Η ανασκαφή παρουσιάζει την περιοχή  να φτάνει στο απόγειο της ανάπτυξής του κατά την Ελληνιστική περίοδο ( τρίτο αιώνα π.Χ. ) μετά τον Μέγα Αλέξανδρο , και εγκαταλείφθηκε στο τέλος της Ασμοναϊκής δυναστείας .

Ανακαλύφθηκαν εργαλεία για οικιακή χρήση απο βασάλτη και ασβεστόλιθο, καθώς και γλάστρες αγγεία μαγειρέματος , βάζα και  καντήλια..

Δεν είναι σαφές γιατί ο οικισμός εγκαταλήφθηκε, αλλά οι μελετητές λένε ότι ήταν μια σταδιακή διαδικασία συνέπεια οικονομικών αλλαγών και όχι ένα ξαφνικό  βίαιο γεγονός, όπως μια κατάκτηση.

"Το φαινόμενο της εγκατάλειψης χωριών και αγροκτημάτων στο τέλος της Ασμοναϊκής περιόδου ή στην αρχή της βασιλείας του  Ηρώδη του Μέγα είναι γνωστή βάση πολλών αγροτικών περιοχών στην Ιουδαία", δήλωσε ο διευθυντής  Ισραηινής  Αρχής Αρχαιοτήτων της Ιερουσαλήμ, Yuval Baruch.

"Μπορεί να συνδέεται με τα εκτεταμένα οικοδομικά έργα του Ηρώδη στην Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα στο Όρος του Ναού, και την κίνηση πολλών κατοίκων της υπαίθρου στην πρωτεύουσα για να λάβει μέρος στις εργασίες."

πηγη  http://www.haaretz.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου