Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών πρέπει να αναθεωρηθεί

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014 Ετικέτες

Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών πρέπει να αναθεωρηθεί

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι σε χειρότερη «μοίρα» απ’ ό,τι εκτιμούσαν οι ειδικοί μέχρι τώρα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα η οποία υποστηρίζει ότι οι μετρήσεις της θερμοκρασίας στο νότιο ημισφαίριο ήταν ανακριβείς. 

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι οι μετρήσεις σε ό,τι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών πρέπει στην πραγματικότητα να αυξηθούν από 48% έως 152%. 

Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών αποτελεί ένα βασικό δείκτη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς η θάλασσα μπορεί να «αποθηκεύσει» πάνω από το 90% της θερμότητας που προέρχεται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Επιπλέον, η μέση θερμοκρασία των ωκεανών σχετίζεται και με την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας. 

Μια ομάδα επιστημόνων από το Lawrence Livermore National Laboratory χρησιμοποίησε δορυφορικές παρατηρήσεις, για να αποκαλύψει τη μακροπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών στο ανώτερο τμήμα των ωκεανών του Νοτίου Ημισφαιρίου (700 μέτρα) και βρήκε ότι τα παλιά δεδομένα δεν ήταν ακριβή, αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Daily Mail. 

«Αυτή η λανθασμένη εκτίμηση είναι αποτέλεσμα της κακής δειγματοληψίας πριν από την τελευταία δεκαετία και των περιορισμών στις μεθόδους ανάλυσης που εκτιμούν τις αλλαγές της θερμοκρασίας συντηρητικά, σε περιοχές όπου παρατηρείται έλλειψη στοιχείων» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, ωκεανογράφος, Paul Durack. 

Η ομάδα εξέτασε επίσης άμεσες, αλλά και τεκμαιρόμενες μετρήσεις της θερμοκρασίας της θάλασσας και τις συνέκρινε με τα αποτελέσματα των κλιματικών μοντέλων. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι σε ό,τι αφορά το Νότιο Ημισφαίριο οι μετρήσεις δεν ήταν σωστές. 

Η συγκεκριμένη μελέτη κάλυψε την περίοδο 1970-2003, κατά την οποία το βόρειο ημισφαίριο της είχε «χαρτογραφηθεί» από φορτηγά πλοία, όμως το ίδιο διάστημα οι μετρήσεις από το νότιο ημισφαίριο ήταν ελάχιστες. 

Από το 2004 χρησιμοποιούνται αυτοματοποιημένα πλωτά μηχανήματα, τα οποία μετρούν την παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών από την επιφάνεια μέχρι σε βάθος 2.000 μέτρων. 

«Αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, μαζί με ένα μεγάλο αριθμό στοιχείων από μοντέλα κλιματικής προσομοίωσης, βρήκαμε ότι η θερμοκρασία των ωκεανών έχει υποεκτιμηθεί κατά 24-58%. Το συμπέρασμα αυτό συμφωνεί και με προηγούμενες μελέτες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες προσπάθησαν να υπολογίσουν πόση θερμότητα έχουμε “χάσει” (από τους υπολογισμούς)» εξήγησε ο καθηγητής. 

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Nature Climate Change. 

0 σχόλια :