Ρομπότ παραγωγής οξυγόνου στέλνουν στον Αρη

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014 Ετικέτες

Ρομπότ παραγωγής οξυγόνου στέλνουν στον Αρη

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για τον επόμενο ρομποτικό εξερευνητή που θα στείλει στον Αρη. Οπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές έτσι και τώρα το νέο ρομπότ θα φέρει ακόμη πιο προηγμένο εξοπλισμό από εκείνα που βρίσκονται στον Κόκκινο Πλανήτη και θα μπορεί να εκτελέσει πιο σύνθετες αποστολές. 

Κωδικός: Οξυγόνο 

Το Mars 2020 όπως λέει και το όνομα του θα ξεκινήσει το ταξίδι του για τον Αρη στις αρχές του 2020 και αναμένεται να φτάσει εκεί λίγους μήνες αργότερα. To ρομπότ θα διαθέτει νέα πιο προηγμένα συστήματα καταγραφής εικόνων, χαρτογράφησης και γεωλογικών ερευνών από όσα ρομπότ έχουν ταξιδέψει στον Αρη. Ομως εκείνο που κάνει το Mars 2020 να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα ρομπότ εξερεύνησης που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα είναι ένα σύστημα μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο. 

Η ατμόσφαιρα του Αρη αποτελείται σε ποσοστό 95% από διοξείδιο του άνθρακα. Αν το συγκεκριμένο σύστημα του ρομπότ αποδειχθεί λειτουργικό θα ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη οργανωμένης και σε ευρεία κλίμακα παραγωγής οξυγόνου στον Αρη διευκολύνοντας την παρουσία του ανθρώπου εκεί.

Η παραγωγή οξυγόνου όπως είναι ευνόητο θα είναι πολύτιμη για την όσο τον δυνατόν πιο ομαλή διαβίωση των ανθρώπων αρχικά σε βάσεις και αργότερα σε αποικίες στον Κόκκινο Πλανήτη. Επιπλέον το οξυγόνο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο διαστημικών σκαφών και έτσι οι αποστολές που θα ξεκινούν από τη Γη για τον Αρη δεν θα χρειάζεται να είναι φορτωμένα με καύσιμα και για την επιστροφή. Το κόστος του Mars 2020 αναμένεται να αγγίξει τα δύο δισ. δολάρια.

0 σχόλια :