Οι δέκα καλύτερες χώρες για να εργαστείς

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014 Ετικέτες

Οι δέκα καλύτερες χώρες για να εργαστείς

Η μισθωτή απασχόληση είναι μία σχετική έννοια στις ημέρες μας. Το ίδιο και η ανταμοιβή της. Αμφότερες ποικίλουν από πλήρης, μερική έως… καθόλου. Γι’ αυτό και η εξισορρόπηση μεταξύ τους -απασχόλησης και αμοιβής- ανάγεται πια σε μία από τις πιο δύσκολες εξισώσεις για τις κυβερνήσεις, καθώς παλεύουν με το «τέρας» της ανεργίας. 

Κατά τον ΟΟΣΑ, υπάρχουν δέκα ανεπτυγμένα κράτη -τα περισσότερα ευρωπαϊκά παρεμπιπτόντως- που τα έχουν καταφέρει καλύτερα από όλους, παρέχοντας θέσεις μισθωτής εργασίας με ελκυστικά ωράρια και αμοιβές. Ορισμένα, κυρίως της Σκανδιναβίας, θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν επίγειοι «παράδεισοι» για υπαλλήλους. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν είναι μέσα σε αυτά!

Ολλανδία

Ολλανδία

Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 29
Μέσος ετήσιος μισθός: 35.600 ευρώ 

Εδώ, η τετραήμερη απασχόληση είναι σχεδόν καθεστηκυία, κυρίως για τους γονείς ανηλίκων. Το 86% των εργαζόμενων μητέρων εργάζονται το πολύ 34 ώρες την εβδομάδα. Το ίδιο πάνω-κάτω ισχύει και για το 12% των πατεράδων υπαλλήλων. Αυτό, δε, βάσει νόμου που θεσπίστηκε το 2000 και παρέχει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να δουλεύουν part-time, διατηρώντας στο ακέραιο τη δουλειά, το ωρομίσθιο, την υγειονομική περίθαλψη και τα κοινωνικά επιδόματά τους. 

Δανία

Δανία

Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 33
Μέσος ετήσιος μισθός: 34.900 ευρώ 

Τα ευέλικτα ωράρια εργασίας και η ετήσια άδεια πέντε εβδομάδων μετ’ αποδοχών είναι εδώ κανόνας, σε ένα μοναδικό στο είδος του μοντέλο εργασίας, που από αναλυτές περιγράφεται ως «ευέλικτο-ασφαλές». Μπορεί να είναι πανεύκολο για έναν εργοδότη να προσλαμβάνει και να απολύει υπαλλήλους, όμως οι τελευταίοι απολαμβάνουν ένα γενναιόδωρο κρατικό «δίχτυ» ασφαλείας, με υψηλά επιδόματα ανεργίας, διάρκειας έως και δύο ετών. Το ποσοστό των ανέργων είναι κάτω από 5%. 

Νορβηγία

Νορβηγία

Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 33
Μέσος ετήσιος μισθός: 33.400 ευρώ 

 Η εθνική εργατική νομοθεσία θεωρείται από τις πιο γενναιόδωρες στον κόσμο, παρέχοντας στους μεν γονείς ανηλίκων το δικαίωμα να μειώνουν κατά το δοκούν το ωράριο εργασίας, στους δε πρωτοδιόριστους το λιγότερο 21 ημέρες αδείας. Η άδεια μητρότητας είναι 43 εβδομάδες με πλήρεις αποδοχές, μπορεί όμως να φθάσει τις 53 εβδομάδες εάν είναι μειωμένες. Όσο για τους ανέργους: ανέρχονται μόλις στο 3,3% του πληθυσμού. 

Ιρλανδία

Ιρλανδία

Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 34
Μέσος ετήσιος μισθός: 38.700 ευρώ 

Μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, ο εθνικός μέσος όσος εβδομαδιαίας απασχόλησης μειώθηκε από 44 σε 34 ώρες, κυρίως μετά τη μαζική συνταξιοδότηση των μισθωτών στον αγροτικό τομέα (όπου το ωράριο ήταν πιο βαρύ). Στο μεσοδιάστημα, οι θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν ραγδαία, γεγονός που αποδίδεται από ορισμένους ειδικούς στην εκούσια προτίμηση των ίδιων των υπαλλήλων – άλλοι βέβαια υποστηρίζουν πως οφείλεται στην αποδυνάμωση της εγχώριας αγοράς εργασίας. Εν καιρώ μνημονίου, η ανεργία ήταν στο 13,4%. 

Γερμανία

Γερμανία

Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 35
Μέσος ετήσιος μισθός: 30.350 ευρώ 

Στη χώρα της Άνγκελα Μέρκελ η μερική απασχόληση κάνει… θραύση: το 2012, για παράδειγμα, 1 στους 4 μισθωτούς υπαλλήλους απασχολείτο υπό αυτό το καθεστώς. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η εκ περιτροπής εργασία αποτελεί πρακτική εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία. Ωστόσο, η γνωστή και ως Kurzarbeit γνώρισε νέες ημέρες δόξας από την απαρχή της οικονομικής κρίσης, ως ανάχωμα στις απολύσεις. Βάσει του σχετικού γερμανικού προγράμματος, η κυβέρνηση αποζημιώνει εν μέρει τους εργαζόμενους για το απολεσθέν εισόδημά τους. Με αυτά και με άλλα, τα ποσοστά ανεργίας στην χώρα είναι στο 5,3%. 

Ελβετία

Ελβετία

Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 35
Μέσος ετήσιος μισθός: 37.900 ευρώ 

Σχεδόν το 1/3 των μισθωτών εδώ εργάζεται με σχέση μερικής απασχόλησης. Εάν όμως ρίξετε ξανά μια ματιά παραπάνω στον μέσο όρο ετήσιου εισοδήματος, θα καταλάβετε γιατί οι κάτοικοι της Ελβετίας δηλώνουν οι πιο ευτυχείς εργαζόμενοι στον κόσμο. Για την ιστορία, η ανεργία στην πλούσια -και, ναι, υψηλού κόστους ζωής- κεντροευρωπαϊκή χώρα είναι μόλις 3%.

Βέλγιο

Βέλγιο

Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 35
Μέσος όρος ετήσιου εισοδήματος: 33.400 ευρώ 

Η κυβέρνηση των Βρυξελλών νοιάζεται για τους υπαλλήλους ακόμη και του ιδιωτικού τομέα, γι’ αυτό και θέσπισε τα λεγόμενα «διαλείμματα καριέρας»: μία ετήσια άδεια με κρατική επιχορήγηση, που μπορεί να πάρει άπαξ κάθε εργαζόμενος στη διάρκεια του επαγγελματικού του βίου. Παράλληλα, η εθνική νομοθεσία προβλέπει άδεια μητρότητας 15 εβδομάδων, άδεια πατρότητας δέκα ημερών κι επιπλέον γονική άδεια τριών μηνών, την οποία κάθε γονέας δικαιούται να πάρει τμηματικά, μέχρι το τέκνο του να συμπληρώσει τα 12 έτη.

Σουηδία

Σουηδία

Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 36
Μέσος ετήσιος μισθός: 28.800 ευρώ 

Σε συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα, ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας έχει συρρικνωθεί, ενώ έχει ενισχυθεί η τηλεαπασχόληση (εξ αποστάσεως εργασία), καθώς και η μερική απασχόληση. Στην τελευταία, τα «σκήπτρα» έχουν εκούσια ή ακούσια οι γυναίκες, σε τόσο όμως υψηλά πια ποσοστά, ώστε τα συνδικάτα να έχουν τώρα αρχίσει εκστρατεία υπέρ της ενίσχυσης της γυναικείας απασχόλησης.

Αυστραλία

Αυστραλία

Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 36
Μέσος ετήσιος μισθός: 34.150 ευρώ

Από το 2009 έχει τεθεί σε ισχύ νέα εργατική νομοθεσία, με δέκα δικλείδες ασφαλείας για τους μισθωτούς, μεταξύ αυτών τη θέσπιση εργατικής αργίας κατά τις επίσημες εθνικές γιορτές, αποζημιώσεις απόλυσης ή συνταξιοδότησης και επιπλέον άδειες με διάφορες αιτιολογήσεις, όπως π.χ. την παροχή κοινωφελούς εργασίας. Σταθερή τους τελευταίους μήνες, η ανεργία κοντά στο 5 – 6%.  

Ιταλία

Ιταλία

Μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας: 36
Μέσος ετήσιος μισθός: 25.800 ευρώ

Κατά το πρότυπο της Γερμανίας, έτσι κι εδώ πριμοδοτείται η εκ περιτροπής εργασία, ως μέτρο «ασπιρίνη» στην καταπολέμηση της ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση, ο μέσος όρος πλήρους απασχόλησης φθάνει επίσημα τις 40 ώρες, με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο υπερωριών τις οκτώ ώρες. Όσοι εργοδότες διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες, αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα. Βέβαια, με το ποσοστό ανεργίας στο 12%, πολλοί είναι πρόθυμοι να κάνουν τους… Κινέζους!

0 σχόλια :