Τα ταξίδια στον Άρη «δεν είναι για εξωστρεφείς»

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 Ετικέτες

Τα ταξίδια στον Άρη «δεν είναι για εξωστρεφείς»

Μπορεί να είναι η ψυχή των πάρτι, όμως τα εξωστρεφή άτομα θα ήταν ακατάλληλα για το μακρύ ταξίδι μέχρι τον Άρη, δείχνει η ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας. Στο κλειστό περιβάλλον ενός διαστημικού σκάφους, οι ανοιχτοί, κοινωνικοί άνθρωποι θα γίνονταν «ενοχλητικοί» και θα «εισέβαλλαν στην προσωπική ζωή των άλλων». 

Με την προοπτική να λανσάρει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη κάποια στιγμή τη δεκαετία του 2030, η NASA χρηματοδότησε την Σουζάν Μπελ, ψυχολόγο του Πανεπιστημίου DePaul στο Σικάγο, να επανεξετάσει τις προηγούμενες μελέτες για το ψυχολογικό προφίλ του πληρώματος σε απομονωμένες αποστολές στην Ανταρκτική και προσομοιώσεις μιας αποστολής στον Άρη.

Η μετα-ανάλυση κατέληξε σε ένα βασικό συμπέρασμα: επιλέξτε τις δυνατές αλλά σιωπηλές προσωπικότητες. Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Ένωσης Ψυχολογικής Επιστήμης στο Σαν Φρανσίσκο, αναφέρει το περιοδικό The Atlantic. 

Η εξωστρέφεια και το αντίθετό της η εσωστρέφεια θεωρούνται βασικές παράμετροι της ανθρώπινης προσωπικότητας. Οι εξωστρεφείς τείνουν να είναι πιο κοινωνικοί, ομιλητικοί και δραστήριοι, αγαπούν τις νέες εμπειρίες και συχνά έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. 

Η εξωστρέφεια είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό σε πολλές καταστάσεις, για παράδειγμα σε θέσεις που απαιτούν οργανωτικότητα και συντονισμό. Σε κατάσταση πολύμηνου αποκλεισμού, όμως, οι εξωστρεφείς μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι απαιτούν την προσοχή των άλλων. Επιπλέον, «το επίπεδο της ζεστασιάς τους ίσως είναι ανεπιθύμητο σε περιορισμένους χώρους» λένε η Μπελ και οι συνεργάτες της. 

Όπως επισημαίνει το LiveScience.com, σε μια μελέτη που προσομοίωνε τη διαβίωση σε διαστημικό σκάφος, το εξωστρεφές μέλος της ομάδας εξοστρακίστηκε από δύο άλλα μέλη που ήταν πιο συγκρατημένα. «Θεωρούσαν ότι ήταν αγενής, έλεγε ό,τι σκεφτόταν και μιλούσε πολύ» λέει η Μπελ. 

Όπως σημείωσε η ερευνήτρια, τα ευρήματα πιθανώς ισχύουν και για άλλες περιπτώσεις όπως οι αθλητικές ομάδες, ο στρατός, οι ομάδες εργατών στην πετρελαϊκή βιομηχανία και οι επιστημονικές αποστολές σε απομονωμένες περιοχές όπως η Ανταρκτική.

0 σχόλια :