Πώς σχηματίζεται το Βόρειο Σέλας: Η φυσική του πιο εντυπωσιακού φαινομένου στη Γη (video)

Το Σέλας (Aurora Borealis ή Aurora Southernalis) εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές κοντά στους πόλους του πλανήτη μας, ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν τη διαδικασία που κρύβεται πίσω από αυτό το θαύμα της φύσης. Την απάντηση δίνει ο Χανκ Γκριν της ομάδας SciShow.

Οπως εξηγεί στο σχετικό βίντεο, τα φορτισμένα σωματίδια που προέρχονται από τους ηλιακούς ανέμους, φτάνουν στο μαγνητικό πεδίο της Γης και ταξιδεύουν κατά μήκος των μαγνητικών γραμμών του.

Από αυτά τα σωματίδια, μερικά εκτρέπονται προς τη Γη, ενώ κάποια άλλα αλληλεπιδρούν με τις μαγνητικές γραμμές δημιουργώντας ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων με κατεύθυνση τους δύο πόλους (γι' αυτό παρατηρείται Σέλας ταυτόχρονα και στους δύο).

Οταν φτάσουν στην ιονόσφαιρα, τα σωματίδια συγκρούονται με τα ιόντα του οξυγόνου και του αζώτου, τα οποία απορροφούν την ενέργεια και φτάνουν σε υψηλότερη ενεργειακή κατάσταση. Στη συνέχεια αποδιεγείρονται εκπέμποντας την ενέργεια με τη μορφή ορατής ακτινοβολίας. Αυτή η αποδιέγερση των διαφορετικών ιόντων προκαλεί και τα διαφορετικά χρώματα του φαινομένου.



0 σχόλια :