Ε.Ε.: Ναι στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 Ετικέτες

 Ε.Ε.: Ναι στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών

«Ναι» στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών συμφώνησαν ομόφωνα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στη σύνοδο μονίμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της Ε.Ε.. Ωστόσο στη συμφωνία προβλέπεται ότι η κάθε χώρα που διαφωνεί θα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια στα δικά της εδάφη. 

Η συμφωνία θα επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο και αφού την εγκρίνουν οι υπουργοί, θα πρέπει να πάρει «πράσινο» φως και από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι το τέλος του έτους. 

Με βάση τη συμβιβαστική πρόταση που προώθησε η Ελλάδα ως προεδρεύουσα για το τρέχον εξάμηνο, τα κράτη που διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στο έδαφός τους θα πρέπει να προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία με τη σειρά της θα ζητά από τις εταιρείες να τα αποκλείουν όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες. 

Σημειώνεται ότι η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφραζαν αντιρρήσεις θεωρώντας ότι το νομικό πλαίσιο θα γινόταν πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας, ωστόσο τελικά πείστηκαν και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης. 

Μόνο το Βέλγιο διαφώνησε και απείχε από την ψηφοφορία. 

0 σχόλια :